جستجو
رویداد ایران > استان ها > سمنان| روی ریل مشکلات

سمنان| روی ریل مشکلات

قطار سمنان در سال‌های اخیر کم خبرساز نبوده است. از حادثه هولناک برخورد دو قطار که به کشته شدن شماری از هم‌وطنان عزیزمان منجر شد گرفته تا نارضایتی مردم از خدمات راه‌آهن مرکز سمنان که هرازگاهی فیلم آن در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود؛ سال‌هاست مردم مرکز استان سمنان از نحوه خدمات‌رسانی راه‌آهن شمال شرق (1) کشور گلایه‌مند هستند و البته توجهی به مطالبات و گلایه‌های آن‌ها نیز نمی‌شود.

مردم سمنان گاهی از حذف سیر قطارها، گاهی از اوضاع نابسامان ایستگاه راه‌آهن مرکز استان که باید نمونه‌ای برای طرح در کشور باشد، گاهی از بی‌برنامگی مدیران شبکه ریلی، گاهی از اختصاص سهمیه به شهرهای دیگر و برخی اوقات از حذف سهمیه‌ها، از حوادث ریلی، از زیرگذری که سال‌هاست نیمه‌تمام مانده و از ده‌ها مشکل دیگر گلایه‌هایی دارند که هر بار هم‌صدایشان به‌جایی نرسیده است. سالمندان و معلولان مشکلات عدیده‌ای برای سوار و پیاده شدن از قطارها در ایستگاه سمنان دارند؛ زیرگذر ایستگاه سمنان مدت‌هاست نیمه‌کاره مانده است!

قطار بین‌شهری به تاکسی ریلی درون‌شهری تبدیل‌شده است

یکی از مسافران قطار می‌گوید: چند روز گذشته فرصتی دست داد تا با قطار، مسیر تهران - سمنان را طی کنم و بیشتر مسافران قطار را دانشجویانی که ورودی جدید بودند، تشکیل می‌دادند. آن‌ها با امید و آرزو وارد سمنان می‌شدند. این مسافر ادامه می‌دهد: دانشجویان با وسایل شخصی‌شان اعم از چمدان‌های بزرگ و کوچک و وسایلی که همراه داشتند، وارد سمنان می‌شدند. بعضی همراه والدین و بعضی به‌تنهایی راهی سمنان، شهر اخلاق شده بودند. او می‌گوید: در ایستگاه گرمسار که توقف داشتیم، دیدم به لطف خداوند مسئولان پیگیر، پله‌های برقی و زیرگذرهای جدید و نوساز افتتاح کرده‌اند و با خودم گفتم من حدود یک سال و نیم است که دیگر با قطار تردد نکرده‌ام و قطعا نوسازی به مرکز استان هم رسیده است. این مسافر قطار ادامه می‌دهد: وقتی به سمنان رسیدیم، اولین تصویر از مرکز استان، تصویر خوبی نبود. دانشجویان به دلیل عدم وجود پله‌برقی با سختی، مسیر پله‌ها را طی می‌کردند. او می‌افزاید: از روابط عمومی دانشگاه‌ها هم خبری نبود که یک بنر خوش‌آمد گویی برای دانشجویانی که وارد شهر اخلاق می‌شدند، نصب‌کرده باشند! این تصویر شایسته ورودی راه‌آهن مرکز استان نیست! امیدوارم به‌عنوان یک شهروند انتقادم به گوش مسئولان برسد. یک مسافر قطار هم می‌گوید: قطار سمنان- تهران که همه‌روزه با چهار سالن ساعت 4:45 دقیقه از ایستگاه سمنان حرکت می‌کند، در میان راه پس از ایستگاه گرمسار شاهد اتفاقات عجیب بوده و به‌یک‌باره از قطار بین‌شهری به تاکسی ریلی درون‌شهری تبدیل می‌شود. او می‌گوید: این قطار با توقف در ایستگاه‌های متعدد بین‌راهی، به سوار کردن مسافر بیش‌ازحد مجاز اقدام کرده و بیشتر مسافران تازه‌وارد در راهرو به‌صورت ایستاده یا نشسته بقیه مسیر را طی می‌کنند. این مسافر می‌افزاید: این اقدام علاوه بر آنکه ناقض حقوق مسافرانی است که به‌صورت عادی به تهیه بلیت اقدام کرده‌اند، بلکه به حقوق شهروندی خود آن مسافران نیز خدشه وارد می‌کند. او ادامه می‌دهد: متأسفانه شنیده‌شده این اتفاق به یک‌روال عادی تبدیل‌شده و هیچ‌گونه ترتیب اثری از سوی مقامات رجا داده نشده است.

ایستگاه سمنان هنوز در شأن مرکز استان نیست!

عباس آل‌بویه، نایب‌رئیس شورای شهر سمنان نیز که این روزها مناسب‌سازی اماکن عمومی برای تردد معلولان را پیگیری می‌کند، با اشاره به مشکلات موجود در مسیر بازسازی و بهسازی ایستگاه راه‌آهن سمنان می‌گوید: خوشبختانه سمنان در مقایسه با شهرهای دیگر استان پیش‌قدم در بهسازی و مناسب‌سازی فضای شهری بوده و 90 درصد کار پیشرفت داشته است. او می‌افزاید: متأسفانه اولویت مهم واصلی معلولان در راه‌آهن، زیرگذر آن است که باید دستگاه‌های ذی‌ربط نسبت به ساماندهی این امر اقدام کنند. نایب‌رئیس شورای شهر سمنان همچنین با اشاره به مشکلاتی که برای عموم مردم در تردد از پله‌های زیرگذر راه‌آهن سمنان وجود دارد، می‌افزاید: این مشکل در جلسات مختلفی بررسی‌شده و باید هر چه سریع‌تر برطرف شود.

توقف‌ها بررسی می‌شود

فرشاد زادخور، مدیرکل راه‌آهن شمال شرق (1) کشور هم درباره توقف پی‌درپی قطار سمنان- تهران بعد از ایستگاه گرمسار اظهار می‌کند: پنج ایستگاه خاص در این مسیر داریم که کانون جمعیتی هستند. وی ادامه می‌دهد: در این پنج ایستگاه خاص، برای قطار مأموریت تعریف شود که در آن ایستگاه‌ها توقف و مسافرگیری از سمنان به تهران یا برعکس داشته باشد؛ در غیر این صورت، توقف غیربرنامه‌ای است. مدیرکل راه‌آهن شمال شرق (1) کشور با اشاره به اینکه مجموع توقف‌ها روزانه در کمیسیون‌های ویژه فنی در هر منطقه رسیدگی می‌شود، تصریح می‌کند: قطارها نمی‌توانند توقف خارج از برنامه و بدون دلیل داشته باشند و مسافرگیری‌ها هم نرمی دارد. مدیرکل راه‌آهن شمال شرق (1) کشور با بیان اینکه برای قطارهای محلی پیش‌بینی این است که تعداد صندلی‌های متعارفی که قطار دارد، پر شود؛ اما اگر صندلی خالی وجود داشت، با نظر رئیس قطار، بین راه هم در ایستگاه‌هایی که توقف می‌شود، مسافر طبق برنامه می‌تواند سوار شود، می‌افزاید: قطارها مازاد بر ظرفیت نمی‌توانند مسافرگیری کنند. زادخور با تأکید بر اینکه اگر مازاد بر این مسافرگیری کنند مشکل اجتماعی پیش می‌آید، اضافه می‌کند: بحث بیمه مسافر هم مطرح است. او با اشاره به اینکه اگر مصداق و روز خاصی وجود دارد، مردم باید انتقادات و شکایات را از طریق سامانه‌های 1549 و سایر سامانه‌های بازرسی منعکس کنند، اظهار می‌کند: ما هم اقدام لازم را انجام می‌دهیم و در خدمت مسافران هستیم.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب