سرطان لوزالمعده؛ علائم و درمان
سرطان لوزالمعده چیست؟
سرطان لوزالمعده در بافت لوزالمعده رخ می دهد ، که یک ارگان غدد درون ریز حیاتی است که در پشت معده قرار دارد. پانکراس با تولید آنزیم های مورد نیاز بدن برای هضم چربی ها، کربوهیدرات ها و پروتئین ها در هضم غذا نقش اساسی دارد.
لوزالمعده همچنین دو هورمون مهم تولید می کند: گلوکاگون و انسولین. این هورمون ها مسئول کنترل متابولیسم گلوکز (قند) هستند. انسولین به سلول ها کمک می کند تا گلوکز را متابولیزه کرده و انرژی تولید کنند و گلوکاگون در افزایش سطح گلوکز در هنگام کمبود آنها کمک می کند.
به دلیل موقعیت پانکراس، تشخیص سرطان پانکراس ممکن است دشوار باشد و اغلب در مراحل پیشرفته بیماری تشخیص داده می شود.
علت سرطان لوزالمعده ناشناخته است
علائم سرطان لوزالمعده
سرطان لوزالمعده اغلب تا زمانی که به مراحل پیشرفته بیماری نرسد، علائمی از خود نشان نمی دهد. به همین دلیل ، به طور معمول علائم اولیه سرطان لوزالمعده وجود ندارد.
حتی پس از پیشرفت سرطان ، برخی از شایع ترین علائم می تواند ظریف باشد. آنها شامل موارد زیر هستند:
• از دست دادن اشتها
• لاغری ناخواسته
• معده درد یا کمردرد
• لخته شدن خون
• زردی (زردی پوست و چشم)
• افسردگی
سرطان لوزالمعده که گسترش می یابد ممکن است علائم قبلی را بدتر کند. اگر سرطان گسترش یابد ، ممکن است علائم و نشانه های دیگری از سرطان پیشرفته پانکراس را تجربه کنید.
بیشتر بخوانید:
علائم سرطان پانکراس که از آنها بیاطلاع هستید
علائم اوليه سرطان لوز المعده چيست؟
علت بروز سرطان لوزالمعده
علت سرطان لوزالمعده ناشناخته است. این نوع سرطان زمانی اتفاق می افتد که سلول های غیرطبیعی در داخل پانکراس شروع به رشد می کنند و تومور تشکیل می دهند.
به طور معمول ، سلول های سالم به تعداد متوسط رشد می کنند و می میرند. در مورد سرطان ، میزان تولید سلول غیرطبیعی افزایش می یابد و این سلول ها سرانجام سلول های سالم را تصاحب می کنند.
در حالی که پزشکان و محققان نمی دانند چه عواملی باعث تغییر در سلول ها می شود ، اما آنها از برخی فاکتورهای مشترک که ممکن است خطر ابتلا به این نوع سرطان در فرد را افزایش دهند ، اطلاع دارند. دو فاکتور مهم خطر جهش های ژنی ارثی و جهش های ژنی اکتسابی هستند. ژن ها نحوه عملکرد سلول ها را کنترل می کنند ، بنابراین تغییر در این ژن ها ممکن است منجر به سرطان شود.
سرطان لوزالمعده مرحله 4 قابل درمان نیست ، اما درمان ها می توانند علائم را تسکین دهند
مراحل سرطان لوزالمعده
با کشف سرطان لوزالمعده ، پزشکان احتمالاً آزمایشات دیگری را انجام می دهند تا بفهمند سرطان تا کجا گسترش یافته است. آزمایشات تصویربرداری مانند اسکن PET به پزشکان کمک می کند تا وجود تومور سرطانی را تشخیص دهند. آزمایش خون نیز ممکن است استفاده شود.
با این آزمایشات ، پزشکان در تلاشند تا مرحله سرطان را تعیین کنند. مرحله بندی به شما کمک می کند تا چه میزان سرطان پیشرفته است. همچنین به پزشکان کمک می کند گزینه های درمانی را تعیین کنند.
پس از تشخیص ، پزشک مرحله ای را براساس نتایج آزمایش تعیین می کند:
مرحله 1: تومورها فقط در پانکراس وجود دارد.
مرحله 2: تومورها به بافت های شکمی یا غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته اند.
مرحله 3: سرطان به عروق اصلی و غدد لنفاوی گسترش یافته است.
مرحله 4: تومورها به اندام های دیگر مانند کبد گسترش یافته اند.
• مرحله 4 سرطان لوزالمعده
مرحله 4 سرطان لوزالمعده فراتر از محل اصلی به مکان های دوردست مانند سایر اندام ها ، مغز یا استخوان ها گسترش یافته است. سرطان لوزالمعده اغلب در این اواخر مرحله تشخیص داده می شود ، زیرا به ندرت باعث بروز علائم می شود تا زمانی که در اندامهای دیگر گسترش یابد. علائمی که ممکن است در این مرحله پیشرفته تجربه کنید عبارتند از:
- درد در قسمت فوقانی شکم
- درد در کمر
- خستگی
- زردی (زرد شدن پوست)
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- افسردگی
سرطان لوزالمعده مرحله 4 قابل درمان نیست ، اما درمان ها می توانند علائم را تسکین داده و از عوارض ناشی از سرطان جلوگیری کنند. این روشهای درمانی شامل موارد زیر است:
- شیمی درمانی
- درمان های تسکین دهنده درد
- جراحی بای پس مجاری صفراوی
- استنت مجاری صفراوی
- جراحی بای پس معده
• مرحله 3 سرطان لوزالمعده
مرحله 3 سرطان لوزالمعده توموری در پانکراس و احتمالاً مکانهای مجاور مانند غدد لنفاوی یا رگهای خونی است. سرطان لوزالمعده در این مرحله به مناطق دوردست منتقل نشده است.
سرطان پانکراس یک سرطان خاموش نامیده می شود زیرا اغلب تا رسیدن به مرحله پیشرفته تشخیص داده نمی شود. اگر علائم سرطان لوزالمعده در مرحله 3 را دارید ، ممکن است علایم زیر را تجربه کنید:
- درد در کمر
- درد یا حساسیت در قسمت بالای شکم
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- خستگی
- افسردگی
درمان مرحله 3 سرطان لوزالمعده دشوار است، اما روش های درمانی می توانند از شیوع سرطان جلوگیری کرده و علائم ناشی از تومور را تسکین دهند. این روش های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- جراحی برای برداشتن بخشی از پانکراس (روش Whipple)
- داروهای ضد سرطان
- پرتو درمانی
• مرحله 2 سرطان لوزالمعده
سرطان لوزالمعده مرحله 2 سرطانی است که در لوزالمعده باقی مانده و ممکن است در چند غده لنفاوی مجاور گسترش یابد. به بافتهای مجاور یا رگهای خونی سرایت نکرده و به مکانهای دیگری از بدن نیز سرایت نکرده است.
تشخیص سرطان لوزالمعده در مراحل اولیه ، از جمله در مرحله 2 ، دشوار است ، زیرا بعید است علایم قابل تشخیص باشد. اگر در این مرحله اولیه علائمی دارید ، ممکن است علایم زیر را تجربه کنید:
- زردی
- تغییر در رنگ ادرار
- درد یا حساسیت در قسمت بالای شکم
- کاهش وزن
- از دست دادن اشتها
- خستگی
درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- عمل جراحی
- تابش - تشعشع
- شیمی درمانی
- درمان های دارویی هدفمند
پزشک شما ممکن است از ترکیبی از این روش ها برای کوچک شدن تومور و جلوگیری از متاستازهای احتمالی استفاده کند.
شما می توانید ژن هایی را به ارث ببرید که خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش می دهد
درمان سرطان لوزالمعده
درمان سرطان پانکراس به مرحله سرطان بستگی دارد. این دو هدف دارد: کشتن سلول های سرطانی و جلوگیری از شیوع بیماری.
کاهش وزن ، انسداد روده ، درد شکم و نارسایی کبد از شایعترین عوارض در طول درمان سرطان لوزالمعده است.
عمل جراحی
تصمیم برای استفاده از جراحی برای درمان سرطان لوزالمعده به دو چیز بستگی دارد: محل سرطان و مرحله سرطان. با جراحی می توان تمام یا بعضی از قسمتهای لوزالمعده را برداشت.
این می تواند تومور اصلی را از بین ببرد، اما سرطانی را که به قسمت های دیگر بدن گسترش یافته است از بین نخواهد برد. به همین دلیل ممکن است جراحی برای افرادی که مرحله پیشرفته سرطان لوزالمعده دارند مناسب نباشد.
پرتو درمانی
با گسترش سرطان در خارج از پانکراس، سایر گزینه های درمانی باید بررسی شوند. در پرتودرمانی از اشعه ایکس و سایر پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود.
شیمی درمانی
در بعضی موارد، پزشک شما ممکن است سایر روش های درمانی را با شیمی درمانی ،که از داروهای از بین برنده سرطان برای جلوگیری از رشد آینده سلول های سرطانی استفاده می کند.
درمان هدفمند
در این نوع درمان سرطان از داروها یا اقدامات دیگری استفاده می شود تا سلولهای سرطانی را به طور خاص هدف قرار دهد و برای از بین بردن آنها کار کند. این داروها برای آسیب رساندن به سلولهای سالم یا طبیعی طراحی شده اند.
عوامل خطر سرطان لوزالمعده
در حالی که علت این نوع سرطان ناشناخته است، عوامل خطر خاصی وجود دارد که ممکن است احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش دهد. اگر:
- سیگار بکشید. 30 درصد موارد سرطان مربوط به سیگار کشیدن است
- چاق هستند.
- به طور منظم ورزش نکنید.
- رژیم های غذایی پر چربی مصرف کنید.
- مقادیر زیادی الکل بنوشید.
- دیابت دارند.
- با سموم دفع آفات و مواد شیمیایی کار کنید.
- التهاب مزمن لوزالمعده داشته باشید.
- آسیب کبدی دارند.
- آفریقایی-آمریکایی هستند.
- سابقه خانوادگی سرطان لوزالمعده یا برخی از اختلالات ژنتیکی که با این نوع سرطان ارتباط دارند داشته باشید.
DNA شما تأثیر زیادی در سلامتی شما و شرایطی که ممکن است ایجاد کنید ، دارد. می توانید ژن هایی را به ارث ببرید که خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش می دهد.