راهنمای خرید لپ تاپ استوک
رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران اولین نفری بود که از رونق واردات غیررسمی لپتاپهای دست دوم به کشور خبر داد. بهگفته محمدرضا فرجیتهرانی این لپتاپها از عراق و امارت متحده عربی به طور قاچاق وارد کشور میشود و بیشتر از طریق فضای مجازی و کانالهای تلگرامی و اینستاگرامی بفروش میرسد. این اتفاقی است که پس از افزایش قیمت دلار، سخت شدن ثبت سفارش و گرانی لپتاپهای نو رخ داده. فروشندگان اسم این محصولات را لپتاپ استوک گذاشتهاند و در معرفی آنها شیطنت میکنند.
مثلا یک فروشنده در سایت خود نوشته: «لپتاپهای استوک، محصولاتی هستند که فصل فروش آنها در کشورهای خارجی به اتمام رسیده. ممکن است در هنگام خرید نتوانید رنگ مورد علاقه خود را انتخاب کنید، اما قیمت پایین و مقرون به صرفه آن باعث میشود که این موضوع اهمیت خود را از دست بدهد. این محصولات که در بازار به لپتاپ استوک اروپایی مشهور هستند، معمولا برای استفاده در بازارهای خارج از ایران تولید شده و مدلهای آکبند آنها هرگز وارد ایران نشده است، اما نمونههایی از آنها بعد از گذشت حداقل دو سال از زمان تولید با قیمت مناسب در ایران فروخته میشوند».
بعضی فروشندهها ادعا میکنند لپتاپ یا اصلا استفاده نشده یا نهایتا ۳۰ روز کار کرده است. بررسی ما نشان میدهد لپتاپهای استوک حدود یک سوم مدلهای نو قیمت دارند. این در حالی است که در بازار حداقل بودجه برای خرید ارزانترین مدلها تقریبا ۱۰ میلیون تومان است و اگر کسی بخواهد یک لپتاپ با امکانات قابل قبول حداقلی برای کارهای کمی سنگین بخرد، باید ۲۰ میلیون تومان پول خرج کند. قیمت گرانترین مدلها در یک قدمی ۱۰۰ میلیون تومان قرار گرفته و تقریبا دستنیافتنی شدهاند. بازار لپتاپهای استوک در چنین شرایطی داغ شده است.
لپتاپ استوک یعنی چی؟
لپتاپهای استوک سرگذشت عجیب دارند؛ آنها را بهعنوان محصولات برگشتی کارخانهها میشناسند که پس از تعمیر یا بازسازی دوباره به بازار عرضه شدهاند. گفته میشود این مدلها که پیش از این، بازار فروش خاصی در کشورهای جهان سوم داشتهاند حالا قاچاقی از عراق و امارات به ایران میآیند. قیمت لپتاپهای استوک نسبت به لپتاپهای نو تا حد زیادی ارزان است. طوری که یک لپتاپ استوک تقریبا یک سوم تا نصف یک لپتاپ نو با مشخصات مشابه قیمت دارد. خرید چنین لپتاپهایی ریسک مخصوص به خودش را دارد، ولی برای کسانی که بودجه کافی برای خرید لپتاپ ندارند یا کسانی لپتاپشان خراب شده و قابل تعمیر نیست و فورا باید فکری به حال دورکاری بکنند، میتواند به عنوان یک راه چاره به حساب بیاید.
قیمت لپتاپ در یک قدمی ۱۰۰ میلیون تومان
گرانترین لپتاپهای موجود در بازار ایران به نزدیکی ۱۰۰ میلیون تومان رسیدهاند. نمونه آنها لپتاپ Zenbook Pro Duo ایسوس است که این روزها ۹۶ میلیون تومان قیمت دارد. البته چنین لپتاپی تقریبا همهچیز تمام است. پردازنده Core i7 با حافظه موقت ۱۶ گیگابایتی از پس هر برنامهای در کمترین زمان برمیآید. گرافیک شش گیگابایتی جای نگرانی برایتان نمیگذارد و در نهایت صفحه نمایش ۱۶ اینچی، بزرگترین لپتاپی است که میتوانید پیدا کنید.
مکبوکهای اپل از دیگر سلاطین بازار هستند. این مدل لپتاپها تا ۸۳ میلیون تومان میارزند. نمونه آنها لپتاپ ۱۶ اینچی اپل مدل MacBook Pro است. حافظه موقت ۱۶ گیگابایت، حافظه SSD یک ترابایت و پردازنده Core i9 که برای خودش غول مرحله آخر به حساب میآید، مشخصات چنین لپتاپ گرانقیمتی هستند.
فکر میکنید صرفا لپتاپهای گرانقیمت دستنیافتنی شدهاند؟ اینطور نیست. این روزها اگر بخواهید سراغ ارزانترین لپتاپها بروید، باید حداقل ۱۰ میلیون تومان در حسابتان پول داشته باشید. این بودجه صرفا برای خرید مدلهایی کافی است که تنها اسم لپتاپ را یدک میکشند و بعد از خرید آنها متوجه میشوید به جز کیبورد و صفحه نمایش چیز دیگری نصیبتان نشده. بس که حتی در کوچکترین و سادهترین کارها هم شما را لنگ میگذارند.
اصلا بیایید بیخیال ارزانترینها و گرانترینها شویم. اگر همین امروز بخواهید یک لپتاپ حداقلی بخرید که کارتان را راه بیاندازد، باید بین ۱۷ تا ۲۰ میلیون تومان هزینه کنید. لنوو مدل IdeaPad L3-TR نمونه آن است که در اغلب مشخصات حد وسط را گرفته. پردازنده Core i5، حافظه موقت هشت گیگابایت، حافظه داخلی یک ترابایت و گرافیک دو گیگابایت همه آن چیزی است که این لپتاپ ۱۹ میلیونی در اختیارتان میگذارد. شاید همین وضعیت قیمتها باشد که باعث شده پای لپتاپهای استوک دوباره به بازار باز شود.
قیمت لپتاپهای استوک موجود در بازار؛ شش تا ۱۴ میلیون
قیمت لپتاپهای استوک بین یک سوم تا نصف مشابه مدلهای نو موجود در بازار است. مثلا اگر یک لپتاپ در بازار ۲۰ میلیون تومان است، شاید بتوانید مدل مشابه با آن مشخصات را در بین فروشگاههای لپتاپ استوک با قیمت هشت تا ۱۰ میلیون تومان پیدا کنید. این کار شاید اقتصادی باشد، اما ریسکهای خاص خودش را دارد که باعث میشود زیاد نتوانیم روی این روش حساب باز کنیم. با این وجود برای کسانی که بودجه کافی برای خرید لپتاپ نو ندارند، چارهای جز اعتماد به لپتاپهای استوک باقی نمانده است.
ارزانترین مدلهای لپتاپ استوک حدود شش تا هفت میلیون تومان قیمت دارند. از نمونه آنها که در فروشگاههای اینترنتی لپتاپ استوک پیدا میشود، میتوان به لپتاپ دل مدل Latitude E6440 اشاره کرد. این مدل پردازنده Core i5 دارد و حافظه موقت آن چهار گیگابایت و حافظه داخلی ۵۰۰ گیگابایت است. قیمت آن در بازار لپتاپهای استوک شش میلیون و ۹۰۰ هزار تومان است. لپتاپ نو با مشخصات مشابه این مدل، تقریبا ۱۳ تا ۱۵ میلیون تومان در بازار فروخته میشود.
لپتاپ اچپی مدل ProBook 650/G1 با پردازنده Core i7، حافظه موقت هشت گیگابایتی و حافظه داخلی ۵۰۰ گیگابایت در فروشگاههای لپتاپ استوک تقریبا ۱۱ میلیون تومان فروخته میشود. اگر بخواهید در بین مدلهای نو لپتاپی با چنین مشخصات بخرید، احتمالا حدود ۲۰ تا ۲۳ میلیون تومان بودجه لازم خواهید داشت. اگر این لپتاپ استوک مشکل خاصی نداشته باشد، با توجه به مشخصات آن میتواند تا حدی زیادی کارتان را راه بیاندازد. البته به شرطی که لپتاپ دست دوم را به جای لپتاپ استوک به شما نفروشند.
گرانترین لپتاپ استوک که پیدا کردیم، حدود ۱۴ میلیون تومان قیمت دارد. لپتاپ اتسوک دل مدل M6800 با چنین قیمتی فروخته میشود. از مشخصات آن میتوان به پردازنده Core i7، حافظه موقت هشت گیگابایت، حافظه داخلی ۵۰۰ گیگابایت و گرافیک دو گیگابایت اشاره کرد. حافظه موقت این مدل تا ۳۲ گیگابایت قابلیت ارتقا دارد. خرید لپتاپ نو با چنین مشخصاتی بودجه بیشتر از ۲۵ میلیون تومان احتیاج دارد.
لپتاپهای جدید موجود در بازار را به سختی میتوانید در فروشگاههای لپتاپ استوک پیدا کنید. برای همین حداکثر قیمت لپتاپهای استوک در حدود ۱۴ میلیون تومان باقی مانده و در بین آنها مدلهای جدید با قیمتهای بالاتر به چشم نمیخورند.
وضعیت موجودی فروشگاههای لپتاپ استوک
جستجو ما به دنبال فروشگاههای اینترنتی لپتاپ استوک ما را با سه فروشگاه روبرو کرد که موجودیشان چندان متنوع نیست. محدوده قیمتها در اغلب آنها بین شش تا ۱۴ میلیون تومان است. دستتان برای انتخاب چندان باز نیست. بررسی چند فروشگاه لپتاپ استوک نشان میدهد محصولات آنها اغلب یکسان است. انگار که یک لپتاپ توسط چند فروشگاه عرضه شود. اغلب محصولاتشان از برند لنوو است و به صورت محدود در حد یکی دو تا لپتاپ از برندهایی مثل دل و اچپی بین آنها پیدا میشود.