جستجو
رویداد ایران > رویداد > اجتماعی > ماجرای یک میلیارد یورویی که به دست وزارت بهداشت نرسید

ماجرای یک میلیارد یورویی که به دست وزارت بهداشت نرسید

ماجرای یک میلیارد یورویی که به دست وزارت بهداشت نرسید
بعد از ۷ ماه، بخش اعظم یک میلیارد یورو به دست وزارت بهداشت نرسید و وزیر بعد گلایه خود اندک پول گرفته را پس داد و سکوت اختیار کرد.
ماجرای پولی که نیامده به جیب وزارت بهداشت، برگشت خورد، یک میلیارد یورویی که در هفتم فروردین ماه حسن روحانی رئیس جمهور به دنبال هزینه‌های بالای کرونا در نامه‌ای به رهبر معظم انقلاب آن را طلب کرد، چرا که هزینه‌های کرونا به شدت بالاست و دولت نمی‌توانست از محل منابع بودجه‌ای کشور از پس این هزینه‌های سنگین کرونا برآید.
درخواست برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی و اختصاص آن به وزارت بهداشت و بیمه بیکاری به دست مقام معظم رهبری رسید و در ۱۸ فروردین ۹۹ پس از درخواست رئیس جمهور رهبر انقلاب با درخواست برداشت پول موافقت کردند و در نهایت اردیبهشت ماه خبر تخصیص یک میلیارد یورو کرونایی اعلام شد و محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در توئیتی از واریز نخستین بخش از معادل ریالی کمک یک میلیارد یورویی از منابع صندوق توسعه ملی برای مقابله و مدیریت عوارض ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور از سوی بانک مرکزی به حساب خزانه خبر داد.
براین اساس، باید بانک مرکزی این یک میلیارد یورو کرونا را از محل حساب صندوق توسعه ملی با نرخ روز ارز نیمایی به ریال تبدیل می‌کرد و در اختیار سازمان برنامه و بودجه قرار می‌داد و در اواخر اردیبهشت ماه اولین مرحله پرداخت شد.
ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت هم ۲۹ فروردین ۹۹ در رابطه به تخصیص پول به وزارت بهداشت خبر داد و گفت: با پیشنهاد دولت و موافقت مقام معظم رهبری رقمی افزون بر ۱۳۰ هزار میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی برای مقابله و کنترل بیماری کرونا اختصاص یافت.

چه میزان از یک میلیارد یورو به دست وزارت بهداشت رسید؟

بنابر اعلام سازمان برنامه و بودجه در مرحله اول مقرر شد تا چهار هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان برای ۱۵ برنامه وزارت بهداشت از جمله تامین داروهای مورد نیاز، کیت‌های آزمایشگاهی و همچنین تجهیزات بخش درمان و بهداشت و همچنین حفاظت شخصی کادر درمان اختصاص  پیدا پیدا کند و  هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به بیمارستان هایی که به صورت مستقیم درگیر کرونا هستند، داده شود و ۳۰۰ میلیارد تومان نیز برای پاداش بخش کوچکی از خدمات بزرگ کادر درمانی اختصاص پیدا کند.
پس از چند ماه درخواست همچنان تنها حدود ۳۰ درصد از رقم تخصیصی یک میلیارد یورو به وزارت بهداشت محقق شد، گزارشی که در روزهای اخیر توسط سازمان برنامه و بودجه منتشر شده نشان می‌دهد که همچنان رقم پرداختی از منابع صندوق توسعه ملی حدود ۵.۶ هزار میلیارد تومان بوده که تفاوت چندانی با رقم اردیبهشت نداشته است.
سید کامل تقوی نژاد معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت بهداشت در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره رقم تخصیصی از یک میلیارد یورو به وزارت بهداشت گفت: از عنایت مقام معظم رهبری تشکر می‌کنیم که با اختصاص یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی برای مقابله با کرونا موافقت کردند و بعد از آن شرایطی پیش آمد که حدود ۳۵۰ میلیون یورو از این مبلغ با نرخ تسهیل روز و حدود ۵ هزار میلیارد تومان در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفت و با توجه به نیاز جدی برای لوازم حفاظت فردی برای کادر بهداشت و درمان، تجهیز تخت‌های ویژه، نیاز به ونتیلاتور و کاهش جدی درآمد دانشگاه‌ها که بخش عمومی از حقوق پرسنل غیر رسمی از ان محل پرداخت می‌شود بخشی از نیاز‌ها با این رقم تامین شد.
او ادامه داد: وزیر بهداشت با پیگیری‌های مکرر و علی رغم دستور ریاست جمهور، ما بقی اعتبار در اختیار وزارت بهداشت قرار نگرفت، در هفته‌های گذشته رئیس سازمان برنامه و بودجه سه جلسه کاری با وزیر بهداشت داشتند تا از سایر قابلیت‌های قانون بودجه به ویژه برای پرداخت کارانه دانشگاه‌ها منابع مورد نیاز تامین شود چرا که درآمد بیمارستان‌ها به شدت کاهش پیدا کرده است و امکان پرداخت کارانه همه پرسنل میسر نیست.

بودجه مورد نیاز وزارت بهداشت برای مقابله با کرونا

 معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت بهداشت با اشاره به بودجه مورد نیاز وزارت بهداشت برای توسعه مراکز درمانی به منظور تاب آوری در دوران کرونا گفت: باید توجه داشت که در سال جاری روند توسعه اماکن بهداشت یو درمانی را در دستور کار داریم و قول داده ایم که حدود ۱۱ هزار تخت بیمارستانی به ظرفیت بخش درمان کشور اضافه شود و برای راه اندازی این تخت‌ها به ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای عملیات فیزیکی و تجهیز تخت‌ها نیاز داریم. باید توجه داشت ما در دوران کرونا توانستیم تخت‌های ویژه را دو برابر کنیم تا اگر با موج سهمگین کرونا رو به رو شویم، نیاز به مراقب بیماران در بخش‌های ویژه افزایش پیدا کند، آمادگی لازم را داشته باشیم و باید توجه داشت که هزینه راه اندازی تخت بیمارستانی عادی بالای یک میلیارد هزینه دارد و هزینه تخت ویژه بیش از یک میلیارد تومان است.
تقوی نژاد گفت: باید دانست که از اعتبارات وزارت بهداشت از محل هدفمندی یارانه که در سال گذشته حدود ۵ هزار میلیارد تومان بوده است، به دلیل عدم تحقق اعتبارات دولت تنها ۴۰ میلیارد تومان دریافتی داشتیم و رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کردند تلاش می‌کنند که ۵۰ درصد مابقی این رقم را در ماه جاری تخصیص بدهند، از طرفی ما از ردیف بودجه ای ۱۰ درصد مالیات ارزش افزوده تنها ۲۰ درصد را تاکنون دریافت کرده ایم و نگرانی ما توقف پزشک خانواده بود که  در برخی روستایی و شهری حقوقشان از این محل تامین می شود و بحث یارانه دارو و واکسن، ماندگاری پزشک در مناطق محروم و حفظ بسته های کمک به هزینه های درمان به مردم برای ما بسیار مهم است و  امیدواریم اقدامات خوبی در ماه جاری رخ دهد تا در نظام سلامت دچار چالش نشویم.

مرثیه خوانی وزیر بهداشت : یک میلیارد یورو را برای کدام کار مهم گذاشته اند؟

در نهایت کاسه صبر وزیر بهداشت با آغاز موج جدید و سهمگین کرونا و احتمال همزمانی آن با آنفلوانزا سر ریز شد و او  نهایت  سکوت خود را شکست و در دل نوشته‌ای به سردار سلیمانی مرثیه خوانی کرد و از نگرانی خود برای مبارزه با کرونا و شرمندگی در برابر مدافعان سلامت گلایه کرد و نوشت: حدود ۸ ماه خودم و یارانم در سراسر کشور یک روز آرام نداریم. هرچه می‌گوئیم همه گیری را نمی‌شود با التماس و تمنا متوقف کرد بی فایده است هرچه التماس و تمنا و فریاد می‌کنیم که کرونا را نمی‌شود بدون کمک‌های ویژه مهار کرد کسی باور نمی‌کند. ولی یادت هست گفتی اگر نتوانی پشتیبانی نیروهایت را فراهم کنی می‌مانیم؟
نمکی افزود: در بخش سلامت در این مدت کشور انگلیس بیش از ۲۲ میلیارد دلار هزینه کرده و علاوه بر دریافت پاداش قابل توجه از سوی پزشکان و پرستاران و کادر بهداشتی این کشور در پایان ماه مطالبه‌ای ندارند.من امروز از سربازانم در جبهه سلامت شرمسارم. مطالباتشان معوق مانده، انبارهایم از سلاح خالی می‌شود. پائیز سنگینی فرا می‌رسد.
نمکی بیان کرد: موج حمله جدیدی شکل گرفته، یک میلیارد دلاری که رهبری از صندوق توسعه موافقت کردند ماه هاست به جز سهم کوچکی نگرفته ام. نمی‌دانم برای کدام کار مهمتر گذاشته اند؟ شب‌های زیادی است با دل نگرانی نخوابیده ام و برای آنکه مردم مشوش نشوند روزه سکوت گرفته ام، ولی تاب آوری من کجا؟ صبوری و اخلاص حاج قاسم کجا؟نگرانم سردار! نه برای خودم که آمده ام تا فنا شوم، برای کشورم که حفظ آبرویش در عرصه جهانی و در مقابل دشمنانش برایم رسالتی مقدس است و برای مردمم که برای سلامتی شان به هر آب و آتشی می‌زنم.

دود نگرانی از افزایش تورم به چشم وزارت بهداشت رفت 

به دنبال دل نوشته و گلایه وزیر بهداشت، همتی رئیس بانک مرکزی در پست اینستاگرامی که پاسخ تلویحی به وزیر بهداشت بود، نوشت: بانک مرکزی برای کنترل ترازنامه خود و مهار تورم چاره‌ای جز مقاومت در برابر خواسته‌هایی که در جای خود شاید ضروری باشد، ندارد. اجتناب از تسعیر ریالی تخصیص‌های ارزی صندوق توسعه ملی نیز در این راستا است. بی‌تردید کنترل نقدینگی و مهار تورم مهمترین قدم در بهبود و اصلاح کلان اقتصادی است.
در حقیقت بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه و بانک مرگزی نگران افزایش تورم در پی ایجاد تورم با پرداخت ۷۰۰ میلیون یورو به وزارت بهداشت هستند و به قول برخی کارشناسان اقتصاد تزریق بیش از ۱۸ هزار میلیارد تومان با نرخ روز یورو نیمایی می‌تواند بر تورم تاثیر جدی بگذارد، اما در نهایت نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه از توافق با وزیر بهداشت در تخصیص یک میلیارد یورو خبر داد.

بانک مرکزی رقم اندکی از یک میلیارد یورو را آزاد کرد

در نهایت وزیر بهداشت از آزاد شدن بخش اندکی از یک میلیارد یورو از سوی بانک مرکزی و بازگرداندن آن خبر داد، چرا که به نظر این اندک پول باری از روی دوش وزارت بهداشت بر نمی دارد.
وزیر بهداشت گفت: من چندی پیش دل نوشته‌ای به سردار سلیمانی نوشتم و کسی از من پرسید، چرا برای رفتگان نوشتی؟ و گفتم «هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق/ثبت است بر جریده عالم دوام ما» چه کسی می‌گوید این سردار رفته است و نوای «ما ملت امام حسینیم»  همواره در وجود من جاری است. من وزیر سیاسی نیستم و نه خودم را به چنین چیزهایی آلوده کردم، نه رسانه دارم، نه تیم دارم. کسی هستم که وقتی به وزارت بهداشت آمدم، معاونی را تغییر ندادم و با خودم لشکر نبردم.
وزیر بهداشت گفت: من اصلا عوضی وزیر شدم و اشتباه این راه را آمدم. این راه چیزهایی می‌خواست که من ندارم. این کسوت داشته‌های دیگری می‌خواست که من نداشتم. من اهل ویترین آرایی، تضرع و ننه من قریبا بازی نیستم و اهل این نیستم که وقتی کشورم در تنگنای اقتصادی و در روزهای سخت و اوج تحریم‌هاست، هر روز ضجه بزنم و خودم را به زمین بزنم و بگویم پول ندارم، ارز ندارم.

پول صندوق توسعه را برگرداندیم تا پایه پولی دچار تغییر نشود

او افزود: دیروز رئیس بانک مرکزی محبتی کردند هر چند که می‌دانم ایشان در چه فشاری هستند اما قسمت اندکی از مبلغی که از صندوق توسعه ملی تخصیص یافته بود را آزاد کردند. من اگر چند ماه پیش التماس می‌کردم برای آن بود که بتوانیم برای پاییز سخت آماده شویم و باری را از دوش همکارانم بردارم و از خجالت آن‌ها در بیایم، ما صبوری کردیم تا خدایی نکرده این پول باعث تغییر در پایه پولی و دلار دچار نوسان نشود، دیروز به دکتر تقوی‌نژاد گفتم، این مقدار اندک را هم برگردانید.
نمکی گفت: ما گذشتیم تا مبادا درخواست من موجب تزلزل پایه‌های نظام و تغییر نرخ دلار نشود و اعلام کردیم که این رقم را نمی‌خواهیم. به هر حال باید توجه کرد که اگر از کرونا شکست بخوریم، پایه‌های نظام را دچار تزلزل خواهیم کرد که اصلا این اتفاق نخواهد افتاد. من گفتم نکند با این پول پایه پولی و معادلات اقتصادی دچار مشکل شود و برای همین اعلام کردم همین میزان را هم برگردانند. از این به بعد ما لب فرو می‌بندیم. همکاران من اگر حقوق نگیرند هم کار می کنند. ما برای فدا کردن جان آمده ایم.
برچسب ها
نسخه اصل مطلب