جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > پدیده عجیب صخره‌هایی که «تخم سنگی» می‌گذارند

پدیده عجیب صخره‌هایی که «تخم سنگی» می‌گذارند

تصور کنید سنگی وجود باشد که تخم بگذارد؛ کره‌های سنگی بزرگی که انگار درست از دل زمین بیرون آمده‌اند. این تصور چیزی شبیه افسانه‌های باستانی است، اما در واقع یک پدیده کاملاً طبیعی است که از ترکیب رازآلودی از آب، مواد معدنی و زمان شکل گرفته است.

فرادید| از دید علمی، این پدیده‌ها «توده‌های گلوله توپی» نامیده می‌شوند. این‌ها زمانی شکل می‌گیرند که آب غنی از مواد معدنی از میان لایه‌های سنگ به داخل فضاهای خالی در رسوبات نفوذ می‌کند. مواد معدنی دورِ هسته‌ای سخت مانند فسیل یا ماده آلی جمع می‌شوند و مانند چسب ذرات کوچک رسوبی را به هم می‌چسبانند. به مرور زمان، این ماده سخت شده و لایه‌های جدیدی به دور هسته اضافه می‌شوند تا جایی که یک سنگ گِرد بزرگ شکل می‌گیرد. 

به گزارش فرادید، این توپ‌های سنگی در لایه‌های داخلی سنگ مدفون هستند و معمولاً دیده نمی‌شوند، اما با فرسایش و گذشت قرن‌ها باد و باران، ممکن است آشکار شده و آزاد شوند. 

گفته می‌شود این صخره هر ۳۰ سال (تقریبی) یک توده سنگی به شکل تخم‌مرغ به قطر تقریبی ۲۰ تا ۴۰ سانتی‌متر تولید می‌کند. دلیل سرعت نسبی این فرآیند هنوز روشن نیست، اما چه‌بسا به‌دلیل ترکیب زمین‌شناسی کلسیمی منطقه و آب و هوای مرطوب موسمی آن باشد.

مترجم: زهرا ذوالقدر

منبع: faradeed-245719

برچسب ها
نسخه اصل مطلب