درختچۀ غولپیکری که فقط در اطراف یک آتشفشان در آفریقا رشد میکند
فرادید| در دامنههای کوه «کلیمانجارو» گیاه عجیبی میروید که در هیچ جای دیگری از زمین یافت نمیشود. این گیاه که به درختچه غولپیکر (Groundsel) معروف است و شکل آن شبیه ترکیبی از آناناس و کاکتوس ساگوآرو است، حدود یک میلیون سال پیش دامنههای بلندترین کوه آفریقا را به تسخیر خود درآورده و از آن زمان جابهجا نشده است.
به گزارش فرادید، درختچههای غولپیکر کلیمانجارو (با نام علمی Dendrosenecio kilimanjari) در ارتفاعی بین ۲٬۸۰۰ تا ۴٬۰۰۰ متر از سطح دریا رشد میکنند، جایی که میزان بارندگی تنها برای بقاء آنها کافیست. این گیاهان برای سازگاری با شرایط دشوار کوهستانی، ویژگیهایی مانند سیستم ذخیرهسازی آب و لایهی محافظی از برگهای مرده را تکامل دادهاند.
این گیاهان با اقلیم متغیر کوه کلیمانجارو بهخوبی سازگار شدهاند. ساقههای ضخیم آنها با تاجی از برگهای محکمِ پوشیده از کرک پوشیده شدهاند که مانع از تبخیر زیاد آب میشوند. هم ساقه و هم برگها توانایی ذخیره آب برای دورههای خشک، معمولاً از دسامبر تا مارس و ژوئن تا اکتبر را دارند.
بیشتر این گیاهان هماندازهی یک انسان هستند، اما برخی از آنها به ۶ تا ۹ متر هم میرسند. رشد عمودی نیز یکی دیگر از سازگاریهای آنها با شرایط کلیمانجارو است، زیرا هرقدر بلندتر رشد کنند، نور خورشید بیشتری دریافت میکنند. البته این رشد بسیار آهسته است؛ آنها سالانه تنها ۲٫۵ تا ۵ سانتیمتر رشد میکنند، بنابراین بلندترین نمونهها ممکن است بیش از ۱۰۰ سال سن داشته باشند.
کوهنوردان باید مراقب باشند این گیاهان را لمس یا تخریب نکنند؛ زیرا این درختچهها غذا و پناهگاه پرندگان و پستانداران کوچک را فراهم میکنند. ریشههای عمیق آنها به پایداری خاک کمک کرده و نرخ فرسایش در کوه کلیمانجارو را کاهش میدهند.
مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: faradeed-244432