جستجو
رویداد ایران > استان ها > سیستان و بلوچستان| ظرفیت پنهان ساحل مکران

سیستان و بلوچستان| ظرفیت پنهان ساحل مکران

سواحل مکران از نظر جغرافیایی و استراتژیکی نه‌تنها در ایران بلکه در سطح جهانی از موقعیت منحصربه‌فردی برخوردار است. این منطقه با داشتن سواحل صخره‌ای، ماسه‌ای و مرجانی بی‌نظیر، همچنین موقعیت عالی برای بازی‌های آبی و ساحلی و از همه مهم‌تر آثار تاریخی و باستانی در کنار دریا می‌تواند یکی از فرصت‌های مناسب برای توسعه گردشگری دریایی در این منطقه باشد اما یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌های منحصربه‌فرد این منطقه بحث شیلاتی و آبزی‌پروری است؛ سواحل مکران قرار است در افق و در اسناد بالادستی بخش مهمی از جمعیت ایران را با شیرین‌سازی آب‌های عمان در کنار سواحل اقیانوسی خود و شهر‌های جدیدی همچون شهر جدید تیس استقرار دهد.

برای استقرار این جمعیت علاوه بر پیش‌بینی‌هایی برای اشتغال‌زایی در صنایع پایین‌دستی و بالادستی پتروشیمی، فولاد و ماشین‌سازی؛ پیش‌بینی‌هایی هم برای اشتغال‌زایی در شیلات و صنایع وابسته آن صورت گرفته است. یکی از آن‌ها اشتغال‌زایی در مزارع و صنایع وابسته میگو و آبزی‌پروری است. سواحل مکران به گواه کارشناسان شیلاتی، ۴۲ هزار هکتار مساحت مستعد پرورش میگو و آن‌هم در سه مرحله از سال را دارد و این‌ در حالی است که از ۲۰ سایت مستعد پرورش با ۴۲ هزار هکتار مساحت، تنها سایت گواتر و آن‌هم نه همه مساحت ۴ هزار هکتاری آن و آن‌هم نه در سه مرحله بلکه در یک مرحله از سال و تنها ۶۰۰ هکتار به زیر کشت می‌رود.

گواتر یکه‌تازی می‌کند

به گزارش تسنیم، از میان ۲۰ سایت مستعد پرورش میگو در سواحل مکران، هم‌اکنون تنها سایت پرورشی گواتر در شرق چابهار و در نزدیکی مرز پاکستان به زیر کشت می‌رود و بخش عمده‌ای از میگوی تولیدی آن‌هم به دلیل کیفیت منحصربه‌فرد به شرق و غرب صادر می‌شود.

معاون آبزی‌پروری شیلات سیستان و بلوچستان گفت: سایت پروش میگوی گواتر ۴ هزار هکتار مساحت دارد که تنها ۱۰ ساحل مستعد پرورش میگو و آبزی را در خط ساحل سیستان و بلوچستان شامل می‌شود.

میران صداقتی افزود: سایت گواتر از سال ۹۴ برمدار تولید قرارگرفته و از آن سال تاکنون هرچند هنوز ۴ هزار هکتار به دلیل نبود زیرساخت، کمبود اعتبارات دولتی و سرمایه در گردش سرمایه‌گذاران و بهره‌برداران به‌طور کامل به زیر کشت نرفته، اما هرسال رشدی را در مساحت زیرکشت و میگوی تولیدی خود تجربه کرده است.

او تصریح کرد: میگویی که در گواتر تولید می‌شود، وانامی شیشه‌ای است که هم به دلیل مرغوب بودن نوع میگو و هم زمین‌های زیرکشت آن؛ خواهان و خریدار بسیاری دارد و قبل از آنکه برداشت شود از سوی خریداران خارجی پیش‌خرید می‌شود. صداقتی ادامه داد: در گواتر میگو از اواخر اسفندماه در مزارع ذخیره‌سازی می‌شود و تا اواخر خرداد سال بعد به رشد مطلوب می‌رسد و از خرداد تا شهریورماه هم به‌مراتب برداشت می‌شود؛ امسال ۱۶۰۰ تن میگو از گواتر برداشت شد که تاکنون حدود ۴۰۰ تن آن به عمان، امارات، هنگ کنگ و تایلند صادرشده است. معاون آبزی‌پروری شیلات سیستان و بلوچستان گفت: با توجه به قیمت خوب میگو در بازار جهانی، هر کیلو حدود ۵ دلار و هم‌چنین مرغوب بودن میگوی تولیدی گواتر؛ ارزآوری خوبی برای کشور و بهره‌برداران ایجاد می‌شود؛ ضمن آنکه در فصل کاشت و برداشت حدود ۴۰۰ نفر به‌صورت مستقیم در مزارع و ۸۰۰ نفر هم به‌صورت غیرمستقیم در صنایع وابسته و بسته‌بندی مشغول به کار می‌شوند.

صداقتی با بیان اینکه در هر مزرعه ۲۰ هکتاری در گواتر ۲ نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم مشغول به کار می‌شوند، اضافه کرد: درصورتی‌که بتوانیم در افق بخش مهمی از ۲۰ سایت پرورشی را به زیر کشت ببریم با برآورد تولید ۶۰ هزارتنی که از سوی کارشناسان به ما شده، می‌توانیم ۵۰ هزار نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم مشغول به کارکنیم.

مکران در مسیر توسعه

مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان گفت: سایت گواتر از ۱۶۰ هکتار مزارع زیرکشت در سال ۹۴ شروع کرده و امسال به ۶۰۰ هکتار افزایش‌یافته است، برنامه داریم این ۶۰۰ هکتار را به ۱۵۰۰ هکتار افزایش دهیم، ضمن آنکه در سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ به‌مراتب ۱۵ هزار هکتار از اراضی مستعد پرورشی ساحلی در سیستان و بلوچستان از کنارک تا گواتر به زیرکشت خواهند رفت.

هدایت‌ا... میرمرادزهی ادامه داد: هم‌چنین با توجه به قابلیت پرورش میگو در سه مرحله و ۸ ماه از سال؛ هم‌زمان با برداشت میگو در سایت گواتر، سایت پرورشی رودیک نیز در هفته‌های اخیر آماده‌سازی، آبگیری و به ‌زیرکشت رفته است؛ سایت رویک همچون گواتر یکی از ۲۰ سایت مستعد پرورشی است که ۱۵۰۰ هکتار مساحت دارد و در مرحله اول ۱۶۰ هکتار آن در هفته‌های اخیر به‌ زیرکشت رفته است.

او با بیان اینکه سایت‌های رودیک، گواتر، تنگ و بریس از عمده‌ترین نقاط مستعد پرورش میگو در سواحل مکران است، می‌گوید: تأکید ما بر بهره‌برداری حداکثری از سایت‌ها و مزارع مستعد میگو در مکران به دلیل اشتغال بالا، ارزآوری و سودآوری منحصربه‌فرد آن است؛ بهره‌برداران و سرمایه‌گذاران با زیرکشت بردن هر مزرعه ۲۰ هکتاری در گواتر به‌طور متوسط ۶۰۰ میلیون تومان درآمد کسب می‌کنند ضمن آنکه به ازای هر مزرعه ۲ شغل نیز ایجاد می‌شود؛ بنابراین باید در ایجاد زیرساخت برای سایت‌ها و دعوت از سرمایه‌گذاران با عزمی جامع تعجیل کرد.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب