جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > تصاویر؛ زمین تنها نیست! کشف یخ‌های فضایی در یک منظومه دیگر

تصاویر؛ زمین تنها نیست! کشف یخ‌های فضایی در یک منظومه دیگر

تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا برای نخستین بار یخ آب را در اطراف یک ستاره دیگر کشف کرد.

 یخ آب، یکی از عنصرهای بنیادی در شکل‌گیری سامانه‌های سیاره‌ای به شمار می‌رود. تابه‌حال مقدار زیادی از یخ آب در منظومه شمسی ما و در مکان‌هایی مثل اروپا (قمر سیاره مشتری)، روی سطح مریخ و دنباله‌دارهای سرگردان شناسایی‌شده است؛ اما تا پیش‌ازاین بشر هرگز موفق به شناسایی قطعی یخ آب در اطراف ستاره‌های دیگر نشده بود.

گرچه که تا قبل از این بارها آب به شکل بخار مشاهده‌شده بود، اما تا به امروز هرگز خبری از یخ نبوده ؛ هرچند که به نظر می‌رسد که حالا این وضعیت تغییر کرده است.

شکل‌گیری سیارات به لطف اجرام یخی

با پیوستن اجرام یخی به یکدیگر، فرایند شکل‌گیری سیارات آغاز می‌شود و حتی این احتمال وجود دارد که آن‌ها آب را به سیارات دیگری مثل زمین منتقل کرده باشند؛ بنابراین، این کشف راه را برای بررسی نقش یخ‌آب در سامانه‌های فراخورشیدی هموار می‌کند.

چن شی دراین‌باره ادامه داد: «حضور یخ‌آب به روند شکل‌گیری سیارات کمک می‌کند. به‌علاوه مواد یخی ممکن است درنهایت به سیارات سنگی‌ای که طی صدها میلیون سال شکل می‌گیرند، منتقل شوند.»

ستاره‌ای که در قلب این کشف واقع شده، HD ۱۸۱۳۲۷ نام دارد و با سن تنها ۲۳ میلیون سال، در مقایسه با خورشید ۴.۶ میلیارد ساله ما، یک نوزاد محسوب می‌شود. این ستاره کمی پرجرم تر و داغ‌تر از خورشید است و سامانه گسترده‌تری در پیرامون آن قرار دارد.

شباهت عجیب با کمربند کویپر

نکته جالب دیگر آن است که ساختار این دیسک بقایا به کمربند کویپر در منظومه شمسی ما که منطقه‌ای مملو از دنباله‌دارها، سیاره‌های کوتوله و اجرام یخی است و در آن سوی سیاره نپتون واقع شده، شباهت زیادی دارد.  این شباهت ممکن است نشان‌دهنده وجود الگویی جهانی در نحوه تکامل سامانه‌های سیاره‌ای باشد.

احتمالاً این تصادفی نیست که اولین یخ‌آبی که در اطراف ستاره‌ای دیگر کشف شده، توزیعی مشابه با منظومه شمسی ما دارد؛ اما پاسخ قطعی تنها از طریق مشاهدات آینده که احتمالاً توسط تلسکوپ جیمز وب صورت خواهد گرفت، ارائه خواهد شد.

منبع: خبرآنلاین

منبع: faradeed-242968

برچسب ها
نسخه اصل مطلب