جستجو
رویداد ایران > رویداد > اجتماعی > قطع ۱۰ ساعته آب در این مناطق کشور/ وضعیت قرمز شد

قطع ۱۰ ساعته آب در این مناطق کشور/ وضعیت قرمز شد

نقاط مختلف کشور به دلیل شرایط کم بارشی و تبعات تلخ تغییر اقلیم، در وضعیت قرمز آبی قرار دارد. این روز‌ها دو شهر گنبدکاووس و گرگان روزانه ۱۰ ساعت قطعی آب دارند.

به گزارش گروه رسانه ای شرق،روزنامه خراسان نوشت: یک جست وجوی ساده در اینترنت با واژگانی همچون «کمبود آب»، «ناترازی آب»، «خشکسالی»، «قطعی آب»، «افت فشار آب» و... این واقعیت تلخ را پیش روی ما قرار می‌دهد که شرایط آبی نقاط مختلف کشور در وضعیت قرمز قرار دارد.

اساسا این وضعیت قرمز، ارتباطی به دوربودن به دریا یا کویری بودن ندارد. برای نمونه، استان گلستان به عنوان منطقه مجاور دریا، اما به دلیل کم بارشی‌های پیوسته همین حالا در شرایط تشنگی به سر می‌برد.

وابستگی ۹۷ درصدی به منابع زیرزمینی و تشنگی مدام

استان گلستان از جمله استان‌هایی است که با وجود مجاورت با دریا و جنگل، اما مبتلا به آسیب‌ها و تبعات شدید پدیده تغییر اقلیم شده است. خشکسالی‌های چند سال اخیر فشار را بر منابع آبی استان گلستان به شدت زیاد کرده و پیامد‌های منفی آن هم در بخش کشاورزی و محیط زیست و هم در بخش شرب، تشدید شده است. وابستگی حدود ۹۷ درصدی آب شرب استان به آب‌های زیرزمینی سبب شده تا این خشکسالی‌ها، شرایط را برای تأمین آب سخت و سخت‌تر کند. دنیای اقتصاد، روز گذشته نوشت: در حال حاضر در مرکز استان گلستان، مردم بیش از ۱۰ ساعت در شبانه روز با قطعی آب مواجه هستند. آن‌هایی که تمکن مالی دارند با خرید پمپ و تانکر‌های آب و آن‌هایی که شرایط اقتصادی مناسبی ندارند با ذخیره سازی آب در دبه‌ها، نیاز خود را برطرف می‌کنند. این قطعی‌های آب در زمستان و تابستان همچنان پابرجاست، هرچند احداث سد و پروژه‌هایی مانند آب شیرین کن نیز برای رفع تنش آبی در استان پیش بینی شده، اما احداث آن‌ها حداقل ۵ سال زمان می‌برد و آن طور که رئیس مجمع نمایندگان استان گفته چاره‌ای جز حفر و تجهیز چاه‌های جدید برای تأمین آب شرب در کوتاه مدت وجود ندارد.

تنش آبی در ۲۲ استان و ۴۳ شهر

در همین باره در سایر نقاط کشور، آمار مدیرعامل آبفای کشور قابل تامل است. هاشم امینی، مدیرعامل آبفای کشور دو روز قبل، از تنش آبی در ۲۲ استان خبر داد و اعلام کرد: پروژه‌های رفع تنش آبی در ۴۳ شهر و ۲۲ استان در حال اجراست و شرکت‌های آبفا موظف‌اند وضعیت منابع آبی را به‌صورت مستمر رصد کنند. این مسئول، بهمن ماه گذشته نیز گفته بود: در چهار سال گذشته شرایط خشکسالی متفاوت از بقیه سال‌ها بوده است.

رودخانه‌های کم آب

اگر این روز‌ها در جاده‌های کشور گذری کرده باشید، می‌بینید که رودخانه‌ها گویی با آب‌ها قهر کرده‌اند. رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی می‌گوید: کمبود برف در مناطق کوهستانی و مرتفع همه مناطق ایران باعث می‌شود رودخانه‌ها وضعیت خوبی نداشته باشند. با توجه به پیش‌بینی دمای ۰.۵ تا ۱.۵ درجه بالاتر از نرمال، برف مناطق مرتفع زودتر آب شده و با انباشت ضعیف برف، آورده رودخانه کاهش یافته و تغذیه سد‌ها کمترمی‌شود. دمای بالاتر از نرمال یعنی تبخیر بالاتر و تقاضای بیشتر برای آب. این وضعیت به خصوص در تهران تنش آبی را تشدید می‌کند.

لانینا در آسمان کشور!

او می‌گوید:پدیده‌های لانینا، به‌ویژه در سال‌هایی که این پدیده غالب است، معمولاً باعث عبور کمتر سامانه‌های جوی از روی ایران و کاهش رطوبت می‌شود. در چنین شرایطی، بارش‌ها کمتر از حد نرمال است و به‌ویژه پاییز‌های ایران خشک‌تر از معمول می‌شوند.

وی با اشاره به پیش‌بینی‌های بلندمدت افزود: پاییز آینده ممکن است در شرایط لانینا تا شرایط خنثی قرار گیرد و ۲۰ درصد احتمال ورود به وضعیت ال‌نینو وجود دارد. در صورتی که ال‌نینو وارد شود، احتمال بارش‌های کمتر از نرمال در ایران بیشتر خواهد شد که این خود هشداری جدی برای کشور است و نشان‌دهنده احتمال شرایط کم‌بارشی در پاییز است.

منبع: sharghdaily-996715

برچسب ها
نسخه اصل مطلب