توصیه دو فعال سیاسی به پزشکیان؛ رئیسجمهور خودش برای فیلترینگ و FATF چاره کند
فیاض زاهد و محمد مهاجری در یادداشتی با عنوان «پزشکیان همچنان میتواند» در روزنامه اعتماد نوشتند؛ 1- یک فرمانده لشکر یا تیپ و حتی گردان نظامی میداند برای موفقیت در وظیفهای که به او سپرده شده، علاوه بر سلاح و نیازهای تدارکاتی، دو پشتیبان مهم نیاز دارد؛ یکی انگیزه رزم و دوم روحیه رزمندگان. این هر دو برخلاف سلاح و تدارکات که از جنس مادیاتاند، از جنس معنا هستند.
انگیزه رزم میتواند حفظ تمامیت ارضی کشور، وطندوستی، بقای نظام عقیدتی حاکم و نظایر آن باشد. روحیه رزمندگان نیز با اراده مستحکم فرماندهان بالاتر به ارزشها، برقراری نظم و مهمتر از آن ایجاد مناسبات عاطفی انسانی پدیدار میشود و ادامه مییابد.
2- این روزها تیم دیپلماسی ایران در برابر همقطاران خود که قدرتمندترین کشور جهان نامیده میشود، قرار دارند و مذاکره میکنند. لازمه حضور در این رزم جدی، تدارک و پشتوانه روحی است. قطعا این مذاکرات به لحاظ نتیجه و خروجی، کمتر از جنگ در برابر دشمن نیست و به همین دلیل باید همه جوره حمایت شود.
3- از مقام معظم رهبری به عنوان بالاترین مقام تصمیمگیرنده نظام تا رییسجمهور و دولت، نهادهای مدنی و سیاسی، چهرههای پرنفوذ، فرماندهان ارشد نظامی و... پشتیبان تیم مذاکرهاند. با این همه جماعتی «بازی بههمزن» در جبهه خودی هستند که اگرچه به لحاظ تعداد ناچیزند اما به دلیل اتصال به برخی نهادهای قدرت، توان تضعیف روحیه و مضمحل کردن توان دیپلماسی کشور را دارند. متاسفانه پارهای از این افراد در مجلس حضور دارند. درست است که میزان رای ناچیزشان، آنها را افراد غیرمهمی معرفی میکند اما مگر در ستون پنجم، اصولا به آدم مهم نیاز هست؟ همین اندازه که چندتا فشنگ به سمت خودیها شلیک کند، ماموریتش با موفقیت به پایان رسیده است.
4- مردم به عنوان حامیان دیپلماسی مذاکره، سرمایه اجتماعی اصلیاند. آنها در صورتی میتوانند به تیم مذاکره روحیه بدهند که خودشان از چنین ویژگیای برخوردار باشند. به بیان دیگر این سرمایه اجتماعی پای کار باشد.
در شرایط اقتصادی کنونی و نارضایتی نسبی، این سرمایه اجتماعی را نمیتوان پای کار آورد اما دولت میتواند از اقتدار خود در این زمینه بهره بگیرد.
از ابتدای روی کار آمدن دکتر پزشکیان او در تلاش است به یکی از وعدههای خود (رفع فیلترینگ) جامه عمل بپوشاند اما غیر از واتسآپ و یک اپلیکیشن کماهمیت، کاری از پیش نبرده است. سرمایه اجتماعی دولت به این نتیجه رسیده که یک تشکیلات کوچک به نام شورای عالی فضای مجازی به راحتی میتواند دولت و شخص رییسجمهور را زمینگیر کند. برخورد قاطع رییسجمهور با مساله فیلترینگ و به منصه ظهور رساندن شعار تبلیغاتی خود، اصلا نیازی به جلسه با این شورا و باج دادن به آن و تعارف تکه پاره کردن ندارد. کشور در شرایطی است که سرمایه اجتماعیاش باید پای دولت و نظام باشد و برای دستیابی به این مهم، خواسته میلیونها ایرانی مقدم بر اراده یک جمع کوچک به نام شورای فضای مجازی است. حتی اگر قرار است وفاق هم در کار باشد باید با مردم وفاق کرد، نه با این شورا.
بهعلاوه موضوع FATF به قدری در روان شدن اقتصاد کشور اهمیت دارد که هیچ فرد آشنا با تجارت و امور بانکی در نیاز به تصویب آن تردید ندارد. اخیرا جناب آلاسحاق، رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق که تاکنون FATF را مهم نمیدانست صراحتا از لزوم تصویب آن سخن گفته است.
متاسفانه مجمع تشخیص مصلحت چندین سال است که وقتکشی میکند و وزنهای سنگین به پای تجارت کشور آویخته و توان حرکت را از آن ستانده است. پس از سالها تازه قرار است پالرمو و CFT را به بحث بگذارد و آنچه پیداست برخاستن دود سفید از مجمع، قابل انتظار نیست.
موارد دیگری هم وجود دارد که به خاطر پرهیز از اطاله کلام، از آن درمیگذریم. اگر رییسجمهور که خودش انگیزه بسامان کردن مملکت را دارد، به دنبال حل مساله و حفظ سرمایه اجتماعی کشور است به منظور حمایت از تیم دیپلماسی چارهای ندارد جز آنکه این موضوعات را چاره کند.
۵- در دوران رقابتهای انتخاباتی بارها به رییسجمهور گفته شد که او اگر واجد امتیازات و روحیاتی که ممیز وی در این دوره بود نبود، شاید صحنه در این انتخابات به گونه دیگری رقم میخورد. پزشکیان برای بسیاری نقطه تعادل قدرت بود. از یکسو بخشهایی از جامعه را که با صندوق رای قهر کرده بودند میتوانست پای صندوقهای رای آورد. از سوی دیگر میتوانست بخشهای ناراضی را با حاکمیت آشتی بدهد. او چیزی داشت که دیگران نداشتند و از برخی خاطرهها در اذهان جامعه بری بود. لذا مفهوم صداقت و راستگویی به کلیدیترین کلیدواژه قدرت پزشکیان بدل شد. حال تصور کنید پزشکیان بخواهد چیزی شبیه آن پنج کاندیدا شود؛ دیگر نه برای حامیانش ارزشآفرین و نه برای مخالفانش به تهدیدی شبیه میماند!
۶- مفهوم « وفاق» در دولت پزشکیان اگر به این معنا باشد که متولیان وضعیت امروز، همه کسانی که کشور را اینگونه به پزشکیان تحویل دادهاند همچنان بر سر مسوولیتها و پستهای کلیدی باشند و موافقان وی به دلیل برچسبها، مکانیزم تایید صلاحیتها نتوانند شناسنامه و ایده دولت وفاق را به پیش ببرند، آب در هاون کوفتن است. وفاق یعنی رییسجمهور با بالاترین رکن حکمرانی درباره تحقق ایدههایش به جمعبندی مشترک برسد. بسیار بعید است که پزشکیان چنانچه واقعیتهای کشور را به ارکان اصلی انتقال بدهد همچنان در بر پاشنه تزاحم بچرخد. رییسجمهور سه شعار کلیدی داد و با آن مردم را پای صندوق آورد. رابطه با جامعه جهانی، رفع فیلترینگ، عدم اعتقاد به روشهای حذفی برای موضوعات مربوط به سبک زندگی.
رییسجمهور در امر فیلترینگ به موفقیت نرسیده. در حوزه بینالملل گامی بلند برداشته و در امر حجاب و عفاف بسیار خوب عمل کرده است. اما تا زمانی که با جدیت و اقتدار مفهوم قدرت دولت را نمایندگی نکند، دیگر ارزشهای مترتب بر آن را نیز منکوب خواهد کرد.
منبع: etemadonline-708555