جستجو
رویداد ایران > رویداد > فرهنگی > آثار زندیه در مترو شیراز ؟

آثار زندیه در مترو شیراز ؟

کاوش‌های باستان شناختی احداث ایستگاه مترو در بافت تاریخی شیراز از ۵ فروردین ماه سالجاری آغاز شده و قرار است طی دو هفته آینده نخستین گزارش بررسی‌های باستان شناختی ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز براساس تفاهمنامه سه جانبه میان پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با دانشگاه هنر شیراز و شهرداری این شهر به پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ارسال شود.

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ کاوش‌های باستان شناختی در بافت تاریخی شیراز پس از آن آغاز شد که خبرگزاری ایلنا در ماه‌های پایانی سال گذشته در خبری اعلام کرد که حفاری‌های احداث ایستگاه مترو در بافت تاریخی شیراز بدون اطلاع میراث فرهنگی آغاز شده است و پس از آن وزارت میراث فرهنگی وارد عمل شد و احداث تونل بدون بررسی‌های باستان شناختی را متوقف کرد.

باستان‌شناس‌ها به آثار قاجاری و زندیه رسیدند؟

فعالین میراث فرهنگی شیراز حالا تصاویری به ایلنا ارسال کرده و اعلام کرده‌اند که کاوش‌های باستان شناختی احداث تونل مترو در بافت تاریخی شیراز با نام احداث ایستگاه حرم شاهچراغ (ع) به آثار دوره اوایل قاجار در ارتفاع ۲۰ سانتیمتری و حتی دوران زندیه در ارتفاع یک متری کاوش‌ها رسیده است.

براساس تصاویر اختصاصی خبرگزاری ایلنا از ترانشه‌های باستان شناختی حفر شده در محل احداث ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز، سازه‌های معماری خشتی از دل خاک بیرون آمده است که احتمال تاریخی بودن آن‌ها و تعلق‌شان به دوره قاجار و صفوی را مطرح می‌کند.

پیگیری‌های ایلنا درباره کاوش‌های باستان شناختی بافت تاریخی شیراز مشخص کرد که ناظر تعیین شده بر کاوش‌های باستان شناختی از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان فارس که باید حضور مداوم در این کاوش‌ها داشته باشد تا در صورت یافتن اشیای منقول تاریخی و سازه‌های معماری، گزارش آثار به دست آمده را تهیه و به وزارت میراث فرهنگی ارایه کند، در این کاوش‌ها حضور ندارد و حتی در هفته اخیر نیز برای سرکشی به این محوطه مراجعه نکرده است.

کاوش‌های باستان شناختی در ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز قرار بود براساس مجوز صادر شده از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از ۲۸ اسفندماه سال گذشته به مدت یکماه آغاز شود، ولی با یک هفته تاخیر در تاریخ ۵ فروردین ماه سالجاری آغاز شده است.

چیزی پیدا نکرده ایم

اثر قاجاری هم پیدا نکرده‌ایم چه برسد به آثار زندیه

این باستان‌شناس در پاسخ به این سوال ایلنا که آیا کاوش‌ها به لایه‌های دوره قاجار رسیده است؟ گفت: در بافت تاریخی شیراز هر جایی بررسی کنید، آثار قاجاری پیدا می‌شود. اما هنوز چیزی پیدا نکرده‌ایم و فقط لایه سطحی را برداشته ایم. ضمن آن که براساس مجوز میراث فرهنگی نمی‌توانیم هیچ خبری را به رسانه‌ها انتقال دهیم و یکی از بندهای این مجوز آن است که خبر اول را باید سایت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اعلام کند.

او در پاسخ به این سوال ایلنا که آیا کاوش‌ها به آثار مربوط به دوران زندیه نیز رسیده است؟ گفت: کار کاوش را تازه شروع کرده‌ایم و هنوز اینقدر کار نکرده‌ایم که به آثار دوران زندیه برسیم.

او افزود: کاوش‌ها بصورت کاملا علمی و تخصصی با حضور اعضای هیات‌های علمی دانشگاه هنر و تحت نظارت پژوهشگاه میراث فرهنگی و وزارت میراث فرهنگی ادامه دارد.

شیطنت می‌کنند، ممکن است تصاویر جعلی باشند!

رییس دانشگاه هنر شیراز در پاسخ به این سوال که براساس تصاویر اختصاصی ایلنا و مشاهدات فعالین میراث فرهنگی شیراز، موضوع رسیدن باستان‌شناس‌ها به لایه‌های دوران قاجاریه تا زندیه و حتی پیشتر از زندیه در این کاوش‌ها مطرح شده است و آیا این اخبار صحت دارد؟ اعلام کرد: دلسوزتر از باستان‌شناس‌ها و متخصص‌تر از آن‌ها در کاوش‌های بافت تاریخی شیراز وجود ندارد. خیلی مواقع مردم چیزهایی را حس می‌کنند و مثلا می‌گویند که فلان اثر قاجاری یا زندیه است. در حالی که اصلا اینگونه نیست. گاهی هم تصاویری را منتشر می‌کنند که جعلی است و اصلا مربوط به نقطه مورد نظر نیست. در مورد بافت تاریخی شیراز نیز کاوش‌های باستان شناختی بصورت علمی و تخصصی، مطابق با ضوابط و مقررات دقیق میراث فرهنگی با همکاری خوب مترو و معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری شیراز در حال انجام است.

تکلیف مترو شیراز دو هفته دیگر مشخص می‌شود

رییس دانشگاه هنر شیراز با اعلام اینکه گزارش صفر تا صد کاوش‌های باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز ظرف دو هفته آینده به پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ارسال می‌شود، افزود: هنوز نتیجه این که آیا در محل احداث ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز آثاری وجود دارد یا خیر مشخص نیست و پس از ارسال گزارش سرپرست کاوش‌های باستان شناختی این پروژه نتایج بررسی‌ها مشخص می‌شود.

کاوش‌های باستان‌شناسی مترو شیراز به آثار قاجار و زندیه رسید؟ / کاوشگران بافت تاریخی شیراز: تکلیف مترو بافت تاریخی دو هفته دیگر مشخص می‌شود

ستار خالدیان تاکید کرد: کاوش‌های باستان شناختی در محل احداث ایستگاه مترو در بافت تاریخی شیراز ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و پس از به جمع‌بندی رسیدن کاوش جلو رفته و پیشرفت ۴۰ درصدی داشته و پس از پایان کاوش‌ها و جمع‌بندی باستان‌شناس‌ها می‌توان با اسناد و مدارک درباره این پروژه صحبت کرد.

این مقام مسئول در پروژه باستان شناختی ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز گفت: کار دارد به خوبی جلو می‌رود و دوستان اگر نگران میراث فرهنگی هستند باید اجازه دهند متخصصین کارشان را انجام دهند.

رییس دانشگاه هنر شیراز در پاسخ به سوال ایلنا که آیا سازه‌های معماری دارای خشت‌های مربعی که در ترانشه‌های باستان شناختی احداث مترو بافت تاریخی شیراز ارزش تاریخی دارند با خیر؟ گفت: از دوره قبل از اسلام تا همین عصر حاضر خشت‌های مربعی وجود دارند. همچنین آثار منقولی که از کاوش‌ها به دست بیاید نظیر سفال و تکه‌های ظروف و… همگی در اختیار پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری قرار می‌گیرد.

ناشر هست، ناظر نیست!

ستار خالدیان از حضور ناظر میراث فرهنگی در پروژه خبر داد و افزود: ناظر پروژه کارمند میراث فرهنگی است و خودش کاملا و به اندازه کافی نسبت به این پروژه حساس است و بدون اجازه ناظر هم یکسری کارها صورت نمی‌گیرد.

رییس دانشگاه هنر شیراز پس از آن که با سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر چرایی غیبت مداوم ناظر پروژه در کاوش‌های باستان شناختی مترو شیراز و در هفته اخیر فقدان او در این پروژه به گفته فعالین میراث فرهنگی شیراز مواجه شد، اعلام کرد: مسئولیت کاوش با ناظر نیست و با سرپرست کاوش‌های باستان شناختی است و ناظر پروژه فقط مسئول حفظ استانداردهای لازم است و ما هم استانداردها را رعایت می‌کنیم.

رییس دانشگاه هنر شیراز بدون پاسخ دادن به این پرسش ایلنا که چه آثاری در کاوش‌های باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز یافت شده است درباره سرنوشت آثار منقول و غیرمنقول یافت شده در این پروژه گفت: آثار منقول ابتدا ثبت و ضبط شده و پس از مطالعه به تحویل اداره کل میراث فرهنگی استان فارس می‌شوند و در صورت کشف آثار و بقایای معماری، مطالعات باستان‌شناسی بر آن‌ها انجام و با تعیین عرصه و حریم مرمت و حفاظت می‌شوند.

ستار خالدیان در پاسخ به این سوال که اگر آثار معماری دوره قاجار و زندیه و پیش از زندیه در ترانشه‌های مترو بافت تاریخی شیراز کشف شود آیا جانمایی ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز باید تغییر کند؟ افزود: بسته به بقایای معماری که مربوط به چه دوره‌ای باشند و وسعت آن‌ها و اینکه مترو شیراز چه تصمیمی دارد و مقررات چه می‌گوید، تصمیم گیری برعهده شورای فنی میراث فرهنگی است و ممکن است گفته شود که اینجا نباید ایستگاه مترو ساخته شود یا گفته شود آثاری در کاوش‌ها به دست نیامده و ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز می‌تواند ساخته شود. بنابراین باید تا دو هفته آینده و ارسال گزارش باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز به پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری منتشر ماند.

منبع: sharghdaily-993283

برچسب ها
نسخه اصل مطلب