(تصاویر) کاربردهای غیرمنتظره سرب در دوران باستان که باعث آسیبهای جدی میشد
اشراف مصر باستان برای زیباتر کردن چشمان خود از سرمه استفاده میکردند؛ مادهای سیاه که از سولفید سرب ساخته میشد. جالب اینجاست که این آرایش علاوه بر زیبایی، از چشمها در برابر عفونتهای رایج نیز محافظت میکرد. به نظر میرسد مصریان با آگاهی از این خاصیت، سرمه را بهطور مصنوعی تولید میکردند تا اثر درمانی آن را تقویت کنند. در سال ۲۰۰۹، دانشمندان با آزمایش ترکیب نمکهای سرب با سلولهای پوستی انسان دریافتند که این ماده باعث تحریک سیستم ایمنی و کاهش عفونتها میشود.
جامهای برنزی سمی در چین باستان
در عصر برنز چین، استفاده از سرب به شکل غیرمعمولی گسترده بود. حدود چهار هزار سال پیش، صنعتگران چینی در دره رود زرد، با ترکیب قلع، مس و سرب، جامهای برنزی میساختند. اشراف سلسله شانگ نیز شراب برنج را در این ظروف مینوشیدند. بررسیهای دانشمندان نشان میدهد که مصرف روزانه این نوشیدنی از چنین ظروفی، مقدار زیادی سرب وارد بدن میکرد؛ در حدی که میتوانست به مسمومیت مزمن منجر شود، وضعیتی که امروزه به نام «پلومیسم» شناخته میشود.
سرب در رنگها
بین قرن پانزدهم تا بیستم، استفاده از رنگهای حاوی سرب در نقاشی بسیار رایج بود. به دلیل فراگیر بودن این ماده، نقاشان دچار علائم مسمومیت با سرب میشدند. ونسان ون گوگ، نقاش مشهور هلندی، در طول زندگی خود با مشکلات روحی و روانی متعددی دستوپنجه نرم کرد. برخی محققان معتقدند که یکی از دلایل تشدید بیماریهای روانی او مسمومیت با سرب بوده است؛ چراکه او به لیسیدن نوک قلمموهای رنگی خود عادت داشت.
منبع: روزیاتو
منبع: faradeed-235118