جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > (تصاویر) این 6 گونه منقرض شده، احتمالا دوباره به زندگی بر می گردند

(تصاویر) این 6 گونه منقرض شده، احتمالا دوباره به زندگی بر می گردند

شرکت آمریکایی Colossal Biosciences در حال کار روی پروژه احیای ماموت پشمالو است و به تازگی موفق به تولید موش‌های پشمالو با موهایی مشابه ماموت‌ها شده است. این موش‌ها در قالب یک آزمایش برای نشان دادن قابلیت مهندسی ژنتیکی در دیگر حیوانات ساخته شدند. اگرچه هنوز تا احیای واقعی ماموت پشمالو راه زیادی در پیش است، اما این پروژه گواه پیشرفت‌های قابل‌توجهی است و این شرکت امیدوار است تا سال ۲۰۲۸ نخستین گوساله‌های ماموت خود را تولید کند.

فرادید| علم احیای گونه‌های منقرض‌شده در حال پیشرفت است و ممکن است به زودی گونه‌هایی مانند ماموت پشمالو، دودو و تایلَسین دوباره روی زمین دیده شوند. فرآیند انقراض‌زدایی (De-extinction) با استفاده از نمونه‌های DNA گونه‌های منقرض‌شده آغاز می‌شود که گاهی به ژنوم یک حیوان زنده اضافه می‌شوند. سپس از راه انتقال هسته‌ای، توالی ژنتیکی به یک سلول تخم منتقل می‌شود. 

به گزارش فرادید، دانشمندان تاکنون موفق به احیای دو نسل شده‌اند. سال ۲۰۰۳، آن‌ها یک بز کوهی پیرنه‌ای به نام «بوکاردو» را احیا کردند که به دلیل نقص ریوی جان خود را از دست داد. سال ۲۰۱۳، تلاش‌هایی برای احیای قورباغه‌های تخم‌گذار معده‌ای جنوبی انجام شد، اما جنین‌ها به نوزاد قورباغه تبدیل نشدند. اما با پیشرفت علم انقراض‌زدایی، ممکن است در کمتر از یک دهه شاهد بازگشت برخی گونه‌های منقرض‌شده باشیم. 

ماموت پشمالو

دودو یک پرنده بزرگ و غیرقابل پرواز بومی جزیره موریس بود که در قرن ۱۷ به دلیل استعمار اروپاییان منقرض شد. استعمارگران با آوردن حیوانات غیربومی مانند موش‌ها، گربه‌ها و میمون‌ها، تخم‌ها و جوجه‌های دودو را از بین بردند و جمعیت آن‌ها را به حد بحرانی رساندند. جنگل‌زدایی و شکار توسط انسان‌ها نیز به انقراض دودوها کمک کرد و این پرنده در نهایت تا سال ۱۶۸۱ منقرض شد. 

امروزه DNA دودو در موزه‌ها حفظ شده و سال ۲۰۲۲ نخستین ژنوم دودو ساخته شد. با این حال، هنوز چالش‌هایی برای بازگرداندن این گونه وجود دارد، از جمله نیاز به مهندسی تنوع ژنتیکی برای جلوگیری از تولید کلون‌ها. خوشبختانه، احیای یک دودو به‌دلیل وجود DNA آن در تخم، از دید علمی سریع‌تر و آسان‌تر از بازگرداندن ماموت پشمالو یا تایلَسین است. 

تایلَسین (ببر تاسمانی) 

کبوتر مسافر (Ectopistes migratorius) روزگاری یکی از فراوان‌ترین پرندگان آمریکای شمالی بود، اما به دلیل شکار زیاد توسط مهاجران اروپایی و نابودی زیستگاهش، به سرعت منقرض شد. آخرین کبوتر مسافر معروف به «مارثا» سال ۱۹۱۴ درگذشت. 

امروزه نمونه‌هایی از کبوترهای مسافر در موزه‌ها نگهداری می‌شود و DNA آن‌ها استخراج شده است، اما به دلیل شکستگی‌های زیاد در DNA، احتمال بازگرداندن این پرنده به شکل اصلی آن کم است. به جای آن، شرکت بیوتکنولوژی Revive & Restore قصد دارد DNA کبوتر مسافر را وارد ژنوم کبوترهای مدرن کند تا پرندگانی مشابه گونه منقرض‌شده بسازد. این شرکت امیدوار است تا سال ۲۰۲۵ نخستین نسل از این پرندگان را تولید و آزمایش‌های آزادسازی آن‌ها را آغاز کند. اگر موفق شود، این پروژه می‌تواند به بازسازی اکولوژی جنگل‌های شرقی آمریکای شمالی کمک کند. 

نیاگاوها

کواگا یک زیرگونه منقرض‌شده از گورخرهای دشتی بود و بومی آفریقای جنوبی بود و خطوط کمتری در بدن خود داشت. شکار بیش از حد و نابودی زیستگاه موجب انقراض آن‌ها شد و آخرین کواگا در اسارت سال ۱۸۸۳ مرد. امروز تنها هفت اسکلت کواگا باقی‌مانده است. 

تلاش‌ها برای بازگرداندن کواگاها به مهندسی ژنتیک نیازی ندارد و از راه تکثیر گورخرهایی با خطوط کمتر انجام می‌شود. پروژه‌ای به نام «پروژه کواگا» در آفریقای جنوبی از سال ۱۹۸۷ این روش را دنبال می‌کند، اما این پروژه بحث‌برانگیز است. منتقدان می‌گویند حیوان حاصل هنوز یک گورخر خواهد بود. در عوض، ممکن است بتوان کواگاها را از راه کلون‌سازی با استفاده از DNA باقی‌مانده بازسازی کرد.

مترجم: زهرا ذوالقدر

منبع: faradeed-233663

برچسب ها
نسخه اصل مطلب