جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > وزن اینترنت در تمام جهان چقدر است؟

وزن اینترنت در تمام جهان چقدر است؟

وزن اینترنت بیشتر از یک سیب ‌زمینی، یک توت‌فرنگی یا چیز بسیار کوچکتری نیست. در ادامه این موضوع را از نظر علمی بررسی می‌کنیم.

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، اینترنت عظیم است؛ اما آیا واقعا جرم دارد؟ البته که مزارع بزرگ، سرورها و کیلومترها کابل‌های فیبر نوری جرم دارند؛ اما منظور ما زیرساخت‌های اینترنت نیست. خود اینترنت را می‌گوییم. منظور ما اطلاعات، داده‌ها و سایبرنتیک است.

از آنجا که ذخیره و انتقال داده‌ها در فضای سایبری به انرژی نیاز دارد (و طبق نظریه انیشتین، انرژی جرم دارد) پس در تئوری باید بتوانیم وزن اینترنت را محاسبه کنیم.

 

می‌توانیم وزن اینترنت را محاسبه کنیم؟

به گزارش خبرآنلاین به نقل از گجت‌نیوز، در روزهای نوجوانی وب و سال ۲۰۰۶، یک فیزیکدان از هاروارد به نام راسل سیتز تلاش کرد این کار را انجام دهد. نتیجه‌اش چه بود؟ اگر جرم انرژی تامین ‌کننده سرورها را در نظر بگیریم، وزن اینترنت تقریبا ۵۰ گرم خواهد بود (معادل وزن چند عدد توت ‌فرنگی). مردم هنوز هم از این مقایسه سیتز استفاده می‌کنند. ما تمام زندگی‌مان را روی چیزی تلف می‌کنیم که می‌توانیم در یک لقمه قورت بدهیم!

اما از سال ۲۰۰۶ تا امروز اتفاقات زیادی افتاده است که اینستاگرام، آیفون‌ و موج هوش مصنوعی فقط چند نمونه از آن هستند. با منطق سیتز، وزن اینترنت اکنون به اندازه یک سیب ‌زمینی شده است.

چه می‌شود اگر فرض کنیم تمام داده‌های ذخیره‌ شده در اینترنت (در صدها میلیون سرور در سراسر جهان) در یک مکان قرار دارند؟ برای رمزگذاری آن داده‌ها به چه مقدار انرژی نیاز داریم و این انرژی چقدر وزن خواهد داشت؟

در سال ۲۰۱۸، International Data Corporation تخمین زد که تا سال ۲۰۲۵ حجم اطلاعات در دنیا به ۱۷۵ زتابایت خواهد رسید، 1.65x 10۲۴ بیت. (۱ زتابایت = ۱۰۲۴۷ بایت و ۱ بایت = ۸ بیت.)

وایت پیشنهاد کرد که این تعداد بیت را در مقدار ریاضی kBT ln2 قرار دهند. اگر کنجکاو هستید باید بگوییم که حداقل انرژی لازم برای بازنشانی یک بیت را نشان می‌دهد. دمای محیط در این محاسبه نقش دارد؛ زیرا ذخیره ‌سازی داده‌ها در دمای پایین‌تر آسان‌تر است. به این معنی که اینترنت در فضا سبک‌تر از اینترنت در مثلا توسان، آریزونا است.

حالا می‌توانیم این مقدار انرژی را بگیریم و با استفاده از  E = mc۲ جرم کل اینترنت را محاسبه کنیم.

در دمای اتاق، کل وزن اینترنت برابر است با:

(1.65 x 10۲۴) x (2.9×10–۲۱)/c۲, or 5.32 x 10–۱۴

یعنی ۵۳ کوادریلیونیوم از یک گرم!

این رقم معادل چیست؟

وزن اینترنت در تمام جهان چقدر است؟

که این رقم خیلی هیجان‌انگیز نیست. حتی اگر اینترنت تقریبا هیچ جرم فیزیکی نداشته باشد، همچنان برای میلیاردها انسانی که هر روز زیر بار آن قرار دارند، سنگین به نظر می‌رسد.

وایت که قبلا هم محاسبات فلسفی مشابهی انجام داده، توضیح می‌دهد که در واقع اینترنت آن‌قدر پیچیده است که عملا غیر قابل شناخت شده؛ اما چرا برای محاسبه وزن آن تلاش نکنیم؟

در سال‌های اخیر، دانشمندان ایده ذخیره داده‌ها را در بلوک‌های سازنده طبیعت یا DNA مطرح کرده‌اند. پس اگر بخواهیم اینترنت را از این منظر وزن کنیم چه می‌شود؟

برآوردهای فعلی نشان می‌دهند که ۱ گرم DNA می‌تواند ۲۱۵ پتابایت اطلاعات را رمزگذاری کند.

با در نظر گرفتن اینکه حجم اینترنت ۱۷۵×۱۰۲۴۷ است، وزن معادل آن در DNA برابر است با ۹۶۰,۹۴۷ گرم.

یعنی:

    ۱۰.۶ مرد آمریکایی بالغ
  • یک ‌سوم یک سایبرتراک
  • ۶۴,۰۰۰ عدد توت‌ فرنگی
 
 

منبع: sharghdaily-988869

برچسب ها
نسخه اصل مطلب