جستجو
رویداد ایران > رویداد > سیاسی > نفوذ انجمن حجتیه در حوزه علمیه، منابع مالی انجمن و ادعای ارتباط احمدی نژاد با این تشکیلات به روایت غرویان/ انجمن حجتیه یک تشکل پنهان است

نفوذ انجمن حجتیه در حوزه علمیه، منابع مالی انجمن و ادعای ارتباط احمدی نژاد با این تشکیلات به روایت غرویان/ انجمن حجتیه یک تشکل پنهان است

آیت الله غرویان گفت: انجمن حجتیه یک تز داشته و دارند و آن عدم مداخله در سیاست بود. ولی گفتند انقلاب اصلی را باید امام زمان انجام دهند و در زمان غیبت کسی نباید به عنوان پرچم حکومت اسلامی بر افراشته کند. ولی الآن این تندروها و افراط‌گرایان اصولگرا، در سیاست هستند.

به گزارش گروه رسانه ای شرق،نام‌ شان «انجمن خیریه حجتیه مهدویه» است اما به «انجمن حجتیه» معروف شده‌ اند؛ انجمنی که اعضای آن به سبب نوع تفکرات‌ شان در ساختار نظام جمهوری اسلامی جایی ندارند؛ اما هر از گاهی درباره نفوذ آنان در سیاست هشدار می دهند. حتی برخی از اهالی سیاست بر این باور هستند که تندروها و خالص سازان نیز از اعضای انجمن حجتیه هستند.

اما انجمن حجتیه چیست و چه قدرتی دارد؟ اعضای آنان چه کسانی هستند؟ آیا سیاهنمایی درباره قدرت اعضای این انجمن صورت گرفته یا همانقدری که می گویند خطرناک هستند؟ این ها سوالاتی هستند که همواره درباره این انجمن مطرح می شود. در همین راستا و در پی درگذشت رهبر این انجمن یعنی آیت الله افتخارزاده با آیت الله محسن غرویان، استاد حوزه علمیه قم به گفت و گو نشسته ایم.

آیت الله غرویان که روزگاری در جوانی عضو این انجمن بود، در گپ و گفتی با خبرگزاری خبرآنلاین بیان کرد: «انجمن حجتیه الان یک تشکل پنهان است. یعنی خیلی تبلیغات رسمی در رسانه‌ها و مطبوعات ندارند. ولی فعالیت خودشان را به شکل NGO‌های خانگی و محفل‌های خانگی دارند.»

وی درباره ارتباط تندروها و جبهه پایداری با اعضای انجمن حجتیه گفت: «الآن این تندروها و افراط‌گرایان اصولگرا، در سیاست هستند، مشترکاتی با انجمن حجتیه از نظر نوع تفکر دارند و آن اخباری گری است.»

صحبت که به منابع مالی اعضای انجمن حجتیه رسید، این استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: «برخی مراجع اجازه استفاده از وجوهات شرعی را در انجمن داده اند و گفته اند می‌توانید از وجوهات شرعی استفاده کنید اما...»

مشروح گفتگوی نوروزی آیت الله محسن غرویان، استاد حوزه علمیه قم را می خوانید؛

*  آقای غرویان! دهم اسفندماه چهلم روز درگذشت رهبر انجمن حجتیه آقای افتخارزاده بود. این انجمن به دو مقطع قبل از انقلاب و بعد از انقلاب تقسیم می شود. تفاوت‌ها و شباهت‌های این انجمن قبل و بعد از انقلاب به چه صورت است؟

من قبل از این که در سال ۵۷ برای تحصیلات به قم بروم، هنرستان می‌رفتم و جوانی در مقطع هنرستان و دبیرستان بودم و خودم جزء بچه‌هایی بودم که در انجمن حجتیه نیشابور عضو بودم و کلاس می‌رفتم، از نزدیک شاهد جلسات انجمن بودم. آن زمان جلسات انجمن در دفاع از امام زمان و انجمن ضد بهاییت برای آشنایی جوانان با بحث مهدویت بود. در آن جا، اساتید به ما تعالیمی را می‌دادند تا با اهل مذهب و مکتب بهاییت بتوانیم مناظره کنیم.

ما بر کتاب‌های بهاییان – مانند کتاب ایقان اثر میرزا حسینعلی بهاء الله  و کتاب بیان  میرزا علی محمد باب و امثال این کتاب‌ها را مسلط می‌شویم تا متهیرات انجمن حجتیه را رد کنیم. انجمن حجتیه یک سری سخنرانی‌های مذهبی هم برگزار می‌کرد که محور اکثر آن‌ها امام زمان بود و آقای حلبی در راس انجمن و مهندس سجادی  از ارکان انجمن حجتیه بودند.

به تدریج شنیدم که انجمن فعالیت‌هایی را به صورت جلسات خانگی دارد

بعد که انقلاب پیروز شد، انجمن کم کم {به این نتیجه رسید} که ما نباید وارد مسائل سیاسی شویم و ما فقط مسائل فرهنگی و مهدویت را مطرح می‌کنیم و به حکومت و امثال این‌ها کاری نداریم. ما بچه‌های شهرستان بودیم و در مرکز تهران نبودیم. کم کم صحبت‌هایی شنیدیم که آقای حلبی به امام خمینی پیشنهاد کرده اند که می‌توانم تمام نیروهای خودم را در سراسر کشور در خدمت شما قرار دهم که برای انقلاب کار کنند. امام خمینی نپذیرفتند و بعد آقای حلبی اطلاعیه ای دادند که انجمن تعطیل می‌شود و تعطیلی انجمن را اعلام کردند.

از سال ۵۷ به بعد به قم آمدم و خیلی در جریان ریز مسائل انجمن نبودم و سال‌ها هم می‌دیدم که صحبتی از جلسات انجمن نیست. اما به تدریج شنیدم که انجمن فعالیت‌هایی را به صورت جلسات خانگی دارد. الآن هم اطلاعاتی دارم که آن جلسات خانگی برای جوانان و نوجوانان وجود دارد و در خانه‌ها برگزار می‌شود. همان اطلاعات درمورد امام زمان و مهدویت و غیبت مطرح می‌شود و کتاب‌هایی که بهاییان چاپ کرده اند و جنبه تالیف و تدریس دارد، در جلسات انجمن مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد و شبهات آن‌ها مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد.

این مجموعه اطلاعات کلی است که می‌توانم درمورد انجمن حجتیه مطرح کنم. ریز مسائل را خیلی دقیق نمی‌دانم. چون فاصله من از انجمن حجتیه از ابتدای پیروزی انقلاب تا الان بیشتر شده است و در درس و بحث خودم بوده ام. خیلی ارتباط سازمانی با انجمن حجتیه ندارم. یک سری از مطالبی که در روزنامه‌ها و رسانه‌ها می‌بینم که درمورد انجمن گفته می‌شود، بر اساس اطلاعاتی که دارم واقعیت ندارد، این که کارهای زیرزمینی انجام می‌دهند و ضد نظام فعالیت می‌کنند. تا جایی که می‌دانم، انجمن حجتیه یک کار مذهبی و دینی و فرهنگی دارند. خیلی تشکیلات سیاسی نیستند و بیشتر تشکیلات مذهبی و فرهنگی هستند.

انجمن حجتیه یک تشکل پنهان است

* یعنی تشکل انجمن حجتیه فرقه ای است که از بالا به پایین است؟ یک تشکل پنهان است یا آشکار؟

الان یک تشکل پنهان است. یعنی خیلی تبلیغات رسمی در رسانه‌ها و مطبوعات ندارند. ولی فعالیت خودشان را به شکل NGO‌های خانگی و محفل‌های خانگی دارند و مثلا در منطقه‌هایی می‌روند که کسانی تحت تبلیغات بهاییت قرار گرفته اند و با آن افراد صحبت می‌کنند و به آن‌ها هشدار می‌دهند که بهایی نشوند یا به مسلک بابیت در نیایند. می‌دانم این کارها را انجمنی‌ها دارند.

از طریق بازی کردن با عقاید دینی مردم، از منصب قدرت و از ثروت بهره مند می‌شوند

* این فیلم توسط حامیان آیت الله مصباح درست شد؟

بله،  بیشتر آن‌ها بودند که این را دامن زدند. خدا آقای آشتیانی در قم را رحمت کند که نماینده مجلس بودند. ایشان و پسرشان و بستگانشان چنین فیلمی برای آقای احمدی نژاد درست کردند و خیلی هم درآمد از فروش این فیلم و ویدیو کسب کردند. یک سی دی بود که پخش می‌شد و فروش می‌رفت. بعد از آقای احمدی نژاد که رئیس جمهوری ایشان تمام شد، همه این جریانات هم تمام شد. آن حرف‌های آقای مصباح هم متاسفانه واقعیت پیدا نکرد و آقای احمدی نژاد هم رفتارهایی از خود نشان داد که مطلع هستید. در مجموع، این‌ها نشان دهنده این است که این حرف‌ها و تفکرات بیشتر برای استفاده یا سوء استفاده از مردم است. برای این که مردم را جذب کنند، تمام این مطالب را به دین و خدا و امام زمان و خواب و رویا مرتبط می‌کنند و متاسفانه سوء استفاده‌های خود را انجام می‌دهند و از طریق بازی کردن با عقاید دینی مردم، از منصب قدرت و به دنبال آن، از ثروت هم بهره مند می‌شوند.

آقای مشایی ادعاهایی داشت که با امام زمان مرتبط است

* دیداری بین آقای احمدی نژاد با رهبر انجمن حجتیه یا اعضای این انجمن شکل گرفته بود؟

اطلاع زیادی ندارم. ولی آقای احمدی نژاد زمانی جزو انجمن اسلامی یا یک تشکل اساتید دانشگاهی بود و آقای مصباح هفته ای یک بار یا دو هفته یک بار از قم به تهران می‌رفتند و برای اساتید دانشگاه و تشکل بسیج اساتید، سخنرانی می‌کردند. چند جلسه هم آقای مصباح وقت نداشتند و به من گفتند که در بسیج اساتید دانشگاه تهران – که آقای احمدی نژاد هم یکی از اعضای آن بسیج بودند – سخنرانی و جلسه پرسش و پاسخ داشتیم.

ولی ارتباط ارگانیک و رسمی بین آقای احمدی نژاد یا آقای مشایی با انجمن حجتیه نمی‌دیدم. مگر این که این ارتباطات به همان شکل همدلی فکری و همسویی فکری برقرار بود. عرض کردم که آقای مشایی ادعاهایی داشت که با امام زمان مرتبط است و حالت‌های خلسه پیدا می‌کرد و چشم هایش را می‌بست یا حالت‌های غش پیدا می‌کرد و می‌گفت که الان ارتباطم با امام زمان برقرار شد و زمانی هم مشخص شد که همه آن‌ها دروغ بود.

* یعنی فیلم بازی می‌کردند؟

بله، از این فیلم‌ها زیاد بازی می‌کردند. به حال مردم تاسف می‌خوردیم که عقاید و باورهایشان به این شکلها مورد سوء استفاده قرار می‌گرفت.

برخی از مراجع اجازه استفاده از وجوهات شرعی را در انجمن داده اند

* بحثی که درمورد منابع مالی اعضای انجمن حجتیه مطرح می‌شود. این منابع مالی انجمن حجتیه از چه طریقی فراهم می‌شود و آیا اعضای انجمن خیلی پولدار هستند؟

تا جایی که من اطلاع دارم، برخی مراجع اجازه استفاده از وجوهات شرعی را در انجمن داده اند و گفته اند می‌توانید از وجوهات شرعی استفاده کنید. یک سری از خیرین و افراد بازاری پولدار و مومن هم هستند که از افکار و اندیشه‌های انجمن حجتیه متاثر هستند و اجازه پرداخت وجوهات را از مراجع گرفته اند که خمش مالشان را به انجمن حجتیه بدهند تا برای امام زمان خرج شود. ولی ریز جزییات و آمار دقیق را نمی‌دانم.

افکار انجمن حجتیه طرفدارانی در حوزه‌های علمیه دارد

* یعنی از این منابع مالی برای اقدامات سیاسی استفاده می‌شود و می‌شود گفت که انجمن حجتیه در حوزه علمیه نفوذ دارد؟

به آن شکلی که بگویید نفوذ دارد، اینطور نیست. ولی این افکار انجمن حجتیه طرفدارانی در حوزه‌های علمیه دارد. در حوزه‌های علمیه هم خیلی از علما و مراجع و مجتهدین و طلاف و فضلا و اساتید داریم که می‌گویند در سیاست نباید دخالت کنیم. ابتدای تفکر انجمن حجتیه هم همین بوده است. الان هم عمدتا همین را می‌گویند که کار ما حوزویان و روحانیان، دین و اعتقادات مردرم است. ولی عقاید سیاسی و انتخابات را حتی شرکت نمی‌کنند. خیلی از حوزویان هستند که در هیچ انتخاباتی شرکت نمی‌کنند.

برخی در حوزه علمیه می‌گویند نباید وارد سیاست نباید بشویم تا امام زمان ظهور کنند

* مصداق می‌توانید بگویید که چه کسانی هستند؟

خیر، ولی به طور اجمالی عرض می‌کنم که افکار این چنینی هست و از قدیم هم بوده است. افرادی هستند که اصطلاحا ضد ولایت فقیه هستند و می‌گویند ولایت فقیه را قبول ندارند و می‌گویند فقها در زمان غیبت، وظیفه ای جز امور حسبیه ندارند. تشکیل و حکومت و این‌ها وظیفه فقیه نیست و این‌ها بحث‌هایی است که از زمان شیخ انصاری و قبل از آن در بحث‌های فقهی مطرح بوده است و بعد در نجف مطرح شده است. اگر بخواهم وارد بحث‌های دقیق فقهی و نظرات فقها و طرفداران این افکار بشوم، یک بحث خارج فقهی لازم دارد که اسناد و مدارک و بیاناتشان را بیاوریم که مناسب این مجال نیست. ولی انجمن حجتیه می‌گفت که در سیاست دخالت نمی‌کنیم. این در حوزه‌های علمیه هم طرفدارانی داشته و دارد که می‌گویند نباید وارد سیاست نباید بشویم تا امام زمان ظهور کنند و تشکیل حکومت دهند.

* این منابع مالی در اقدامات سیاسی هم استفاده می‌شوند یا خیر؟

باید تعریف کنیم که فعالیت سیاسی و دینی چیست. به هر حال‌ آن‌ها می‌گویند این وجوهات را در راه معارف اهل بیت و امام زمان و آشنایی مردم با امام زمان مطرح می‌کنیم. این که مصادیقش کجاست و کجا یک فعالیت سیاسی یا کجا دینی مذهبی است فرق می‌کند. ولی سیاست کلی آن‌ها این است که برای آشنایی مردم با امام زمان این منابع را خرج می‌کنیم.

27215

منبع: sharghdaily-988105

برچسب ها
نسخه اصل مطلب