(عکس) بزرگترین سیاره جهان هستی کجاست و چند برابر زمین است؟
انسان برای قرنها خبر نداشت که سیارهای خارج از منظومه شمسی قرار دارد. تا اینکه سه دهه پیش اخترشناسان نگاهشان را به خارج از منظومه شمسی دوختند تا نشانی از سیارههای فراخورشیدی پیدا کنند. از آن زمان متوجه شدهایم که سیاره های فراخورشیدی در ابعاد و اندازههای گوناگون هستند. سوال اینجاست که بزرگترین سیاره جهان چه ابعادی دارد؟ یک سیاره از نظر تئوری تا چهحد میتواند بزرگ باشد؟
بزرگترین سیاره جهان یکسوم مشتری وزن دارد
شعاع سیاره مشتری ۱۱ برابر زمین است و تا سال ۱۹۹۲ عنوان بزرگترین سیاره جهان را در اختیار داشت. هرچند که از آن زمان تاکنون بشر موفق شده غولهای گازی زیادی را در فضا مشاهده کند. وقتی صحبت از سیارههای غولپیکر میشود، باید دو معیار شعاع و جرم سیاره را در نظر گرفت.
با معیار شعاع بزرگترین سیاره جهان دو برابر مشتری است. این سیاره با فاصله بسیار کمی بهدور ستاره خود میچرخد. شعاع و جرم سیارهها معمولا با هم مرتبط هستند؛ اما این ارتباط همیشه مستقیم نیست. گاهی میتوان یک سیاره هموزن پشمک را در فضا مشاهده کرد و گاهی نیز یک ستاره کوچک وزنی باورنکردنی دارد.
بهعنوان مثال شعاع غول گازی HAT-P-67 b به دو برابر مشتری میرسد و در فاصله ۱۲۰۰ سال نوری از زمین قرار گرفته است. این سیاره چگالی نسبتا پایینی دارد. بههمین خاطر جرم آن از یکسوم جرم مشتری فراتر نمیرود. سیاره فراخورشیدی WASP- 17 b نیز از نظر ابعاد تقریبا ۲ برابر مشتری است. در جایگاه بعدی هم سیاره KELT-9b با شعاع ۱.۸۴ برابری مشتری قرار دارد.
کوتولههای قهوهای با نام ستارههای ناکام نیز شناخته میشوند. آنها سنگینتر از سیارههای عادی هستند؛ اما آنقدر سنگین نیستند که بتوانند فرآیند گداخت هستهای را در هسته خود آغاز کنند. در عوض دوتریوم یا همان هیدروژن سنگین در هسته بهعنوان سوخت مصرف میشود.
با توجه بهتعریف کوتوله قهوهای میتوان گفت که حتی اگر کل جهان هستی را بگردیم، سیاره ای با بیش از ۱۴ برابر جرم مشتری پیدا نخواهیم کرد. جالب است بدانید که سنگینترین کوتوله قهوهای ۹۰ برابر مشتری وزن دارد. با وجود این، شعاع آن تقریبا بین ۰.۷ تا ۱.۴ برابر مشتری است. در واقع سنگینترین کوتوله قهوهای جهان شاید از بزرگترین سیاره منظومه شمسی کوچکتر باشد.
منبع: خبرآنلاین
منبع: faradeed-233446