جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > ماجرای کلید مرگ جنگنده F-35 ؛ غیرفعال کردن نیروی هوایی ارتش‌های اروپایی از راه دور

ماجرای کلید مرگ جنگنده F-35 ؛ غیرفعال کردن نیروی هوایی ارتش‌های اروپایی از راه دور

کلید مرگ جنگنده نسل پنجمی لاکهید مارتین F-35 باعث نگرانی گسترده در میان متحدان آمریکا شده است. آیا آمریکا می‌تواند اف 35 و بخش مهمی از نیروی هوایی اروپا را از راه دور غیرفعال کند؟

اف 35 به‌عنوان بهترین هواپیمای جنگنده جهان شناخته می‌شود و توسط شرکت لاکهید مارتین توسعه یافته است. بسیاری از کشورها علاقه دارند این جنگنده را خریداری کرده و در نیروی هوایی خود استفاده کنند. هرچند که این روزها کشورهای اروپایی به‌شدت نگران کلید مرگ جنگنده F-35 هستند. شایعاتی منتشر شده است که آمریکا می‌تواند در صورت اراده این جنگنده را از راه دور غیرفعال کرده و نیروی هوایی یک کشور را زمین‌گیر کند. این مسئله باعث شده تردیدها در رابطه با خرید این جنگنده افزایش پیدا کند.

کلید مرگ جنگنده F-35؛ آغازگر شکافی بزرگ بین متحدان

ولفگانگ ایشینگر، رئیس پیشین کنفرانس امنیتی مونیخ نیز گفته بود که چنین مسئله‌ای کاملا محتمل است و باید بررسی شود. وی تصور می‌کند شاید آمریکا بخواهد روزی از همین مسئله به‌عنوان اهرم فشاری بر آلمان استفاده کند. در چنین حالتی بهترین‌کار لغو قرارداد خرید و توسعه یک جنگنده اروپایی جدید است.

این نگرانی‌ها در حالی مطرح می‌شوند که آلمان سال ۲۰۲۲ قراردادی را برای خرید ۳۵ فروند جنگنده F-35A با شرکت لاکهید مارتین امضا کرده است. البته آلمانی‌ها فعلا در فکر لغو قرارداد این جنگنده نیستند، اما فشارها بر مقامات نظامی و سیاسی در حال افزایش است.

با نگاهی به اخبار نظامی می‌توان فهمید که ترس در رابطه با وجود کلید مرگ جنگنده F-35 فقط به آلمان محدود نمی‌شود. سوئیس نیز نگرانی‌های مشابهی را به شرکت لاکهید مارتین انتقال داده است. شرکت آمریکایی در پاسخ گفته است که هیچ فردی نمی‌تواند از خارج در سیستم الکترونیک جنگنده‌های سوئیس مداخه کند و آنها به‌صورت کاملا مستقل در اختیار این کشور هستند.

مارک کازالت از نشریه امنیت و دفاع اروپا تاکید می‌کند که تاکنون شواهد قطعی از وجود چنین کلیدی ارائه نشده است؛ اما آمریکا از نظر فناوری و دانش این توانایی را دارد که بتواند راه‌هایی را برای مسدود کردن نرم‌افزار هواپیما پیدا کند. هرچند حتی به این مورد هم هیچ نیازی نیست. آنها به‌سادگی می‌توانند از تامین تسلیحات و قطعات یدکی اف ۳۵ خودداری کنند. در این حالت جنگنده‌ها پس از مدت کوتاهی زمین‌گیر خواهند شد.

توجه داشته باشید که ما از یک جنگنده نسل پنجمی حرف می‌زنیم و ماجرا با قدیمی ترین هواپیماهای عملیاتی جهان فرق دارد. جنگنده اف ۳۵ باید همیشه از نظر تعمیر و نگهداری در بهترین وضعیت باشد تا بتواند با تهدیدهای گوناگون مواجه شود. اهمیت این ماجرا پس از سقوط ترسناک جنگنده اف ۳۵ بیشتر هم شده است.

66_11zon

آمارها نشان می‌دهد که واردات نظامی کشورهای اروپایی ناتو در پنچ سال منتهی به ۲۰۲۴ در مقایسه با پنج سال منتهی به ۲۰۱۹ دو برابر شده است. تقریبا دو‌سوم این سفارش‌ها نیز توسط شرکت‌های آمریکایی تامین شده‌اند که افزایشی ۱۰ درصدی را نشان می‌دهد. در واقع اروپا نمی‌تواند به‌این راحتی به‌صورت مستقل عمل کند؛ اما شاید ماجرای کلید مرگ جنگنده F-35 آغازگر روندی جدید در قاره سبز باشد.

جالب اینجاست که با وجود جو رسانه‌ای گسترده ایجاد شده مقامات سیاسی و نظامی آمریکا از هر اظهار نظری پیرامون وجود کلید مرگ جنگنده F-35 خودداری کرده‌اند.

فراموش نکنید که تعلیق خرید جنگنده اف ۳۵ بی‌سابقه نیست. امارات متحده عربی قرارداری به ارزش ۲۳ میلیارد دلار را با آمریکا برای خرید ۵۰ فروند جنگنده اف ۳۵، تعدادی پهپاد و تسلیحات پیشرفته امضا کرده بود. هرچند آنها در سال ۲۰۲۱ این قرارداد را به‌خاطر محدودیت‌های عملیاتی حاکمیتی برای مدت نامشخصی تعلیق کردند. اماراتی‌ها همچنین نیازمندی‌های فنی و به‌صرفه‌ نبودن خرید اف ۳۵ را در لیست دلایل خود آوردند.

منبع: خبرآنلاین

منبع: faradeed-233099

برچسب ها
نسخه اصل مطلب