جستجو
رویداد ایران > رویداد > فرهنگی > مومیایی مرموز مصر باستان «باردار» نبود

مومیایی مرموز مصر باستان «باردار» نبود

مطالعه‌ای جدید با استفاده از سی‌تی اسکن نشان داده که این مومیایی مربوط به قرن نخست پیش از میلاد که در مصر کشف شده، نه باردار بوده و نه به سرطان مبتلا بوده است.

فرادید| محققان نتیجه گرفته‌اند مومیایی زن مصری که تصور می‌شد زمان مرگ باردار بوده و از سرطان رنج می‌برده، در واقع تنها با تکنیکی مومیایی شده که چنین تشخیص‌هایی را تداعی کرده است. این نتیجه‌گیری به یک مناقشه علمی چهارساله پایان داده است. 

به گزارش فرادید، این مومیایی با لقب «بانوی مرموز» در شهر اقصر (تب باستان) یافت شد، اما سال ۱۸۲۶ به دانشگاه ورشو در لهستان منتقل شد. این مومیایی برای بیش از یک قرن مورد مطالعه علمی قرار نگرفته بود. 

سال ۲۰۲۱، کارشناسان پروژه مومیایی ورشو اعلام کردند که برخلاف تصور اولیه آن‌ها مبنی بر اینکه این مومیایی متعلق به یک کاهن مرد است (با استناد به تابوت)، در حقیقت تابوت حاوی بقایای زنی در دهه ۲۰ زندگی‌اش است که بین ۶.۵ تا ۷.۵ ماه باردار بوده است. 

در نخستین مطالعه منتشرشده درباره این مومیایی، محققان با استفاده از تصویربرداری پرتو ایکس و سی‌تی اسکن، چندین بسته از اعضای مومیایی‌شده را در شکم این زن شناسایی کردند. پیشنهاد محققان این بود که احتمالاً جنینی با سن بارداری حدود ۲۸ هفته در اسکن‌ها دیده شده است. 

سی تی اسکن «بانوی اسرارآمیز» چهار «بسته» مجزا در لگن  را نشان داده که جنین نیستند و به احتمال زیاد مربوط به فرآیند مومیایی کردن هستند.

اعضای تیم تحقیقاتی بیش از ۱۳۰۰ تصویر خام سی‌تی اسکن از این مومیایی که سال ۲۰۱۵ تهیه شده بود بررسی کردند تا مشخص شود آیا شواهد رادیولوژیکی مبنی بر وجود جنین یا سرطان در بدن این فرد وجود دارد یا خیر. 

همه کارشناسانی که دوباره اسکن‌ها را تحلیل کردند، به این نتیجه رسیدند که هیچ جنینی در بدن این مومیایی وجود ندارد و موادی که جنین تصور شده بودند، در واقع بخشی از فرآیند مومیایی‌سازی بودند. افزون بر این، ادعای «اسیدشویی» جنین که سبب از بین رفتن استخوان‌های او شده باشد، غیرممکن دانسته شد، زیرا اسیدهای موجود در بدن انسان به‌تنهایی قادر به حل کردن استخوان نیستند، به‌ویژه بعد از مومیایی شدن بدن. 

Screenshot+2025-03-15+144607

همچنین، هیچ‌یک از کارشناسان مطالعه جدید، شواهد قانع‌کننده‌ای از وجود سرطان در بدن این مومیایی نیافتند. برخی از آن‌ها پیشنهاد کردند آسیب‌های موجود در جمجمه این زن به احتمال زیاد طی فرآیند برداشتن مغز او هنگام مومیایی‌سازی رخ داده است. 

با توجه به اجماع تشخیصی تیم بین‌المللی کارشناسان، محققان این مطالعه نتیجه گرفتند «این یافته‌ها یک‌بار برای همیشه باید به بحث درباره نخستین مورد ادعایی بارداری در یک مومیایی مصری باستان و همچنین اختلاف نظر درباره وجود سرطان نازوفارنکس در این مومیایی پایان دهند.» 

با این حال، با توجه به علاقه شدید عموم به «پرونده مومیایی باردار» طی چهار سال گذشته، پژوهشگران پیشنهاد کردند در آینده تمرکز بیشتری روی مسائل مربوط به سلامت مادران و کودکان در مصر باستان صورت گیرد.

مترجم: زهرا ذوالقدر

منبع: faradeed-232980

برچسب ها
نسخه اصل مطلب