جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > اگر تغییرات اقلیمی نبود، عصر یخبندان بعدی ۱۱ هزار سال دیگر شروع می‌شد

اگر تغییرات اقلیمی نبود، عصر یخبندان بعدی ۱۱ هزار سال دیگر شروع می‌شد

دانشمندان به‌تازگی مشخص کرده‌اند که چگونه حرکت تقدیمی و کج شدن محور زمین روی شروع و پایان دوره‌های یخبندان تأثیر می‌گذارند.

پژوهش جدیدی نشان می‌دهد تغییرات در کج شدن محور زمین نسبت به خورشید، حرکت صفحات یخی بزرگ را در ۸۰۰ سال گذشته کنترل کرده است و همین تغییرات موجب شروع و پایان هشت عصر یخبندان شده است.

به‌گفته‌ی استفن بارکر نویسنده مسئول مقاله، مطالعه جدید نشان می‌دهد میان انحراف محور زمین و تشکیل صفحات یخی رابطه شگفت‌انگیزی وجود دارد. براساس این یافته‌ها، پژوهشگران تخمین زده‌اند که اگر گرمایش جهانی ناشی از فعالیت‌های انسانی ممانعت نمی‌کرد، عصر یخبندان بعدی ۱۱ هزار سال بعد شروع می‌شد.

بارکر، استاد علوم زمین در دانشگاه کاردیف انگلستان به لایوساینس گفت: «پیش‌بینی می‌شود عصر یخبندان بعدی طی ۱۰ هزار سال آینده شروع شود. گرچه، در این پیش‌بینی انتشار گازهای گلخانه‌ای که درحال گرم کردن زمین است و می‌تواند مانع از وقوع عصر یخبندان شود، درنظر گرفته نشده است.»

 
انحراف محوری عمدتا تعیین‌کننده این موضوع است چقدر نور خورشید به قطب‌ها می‌رسد درحالی‌که حرکت تقدیمی محور زمین بر شدت نور خورشید در نواحی استوایی تاثیر می‌گذارد.

بارکر می‌گوید بین تغییرات کج‌شدن محور زمین و حرکت تقدیمی محور زمین ارتباط شگفت‌انگیزی وجود دارد و این تغییرات بر مدت زمان ناپدید شدن صفحات یخی تأثیر می‌گذارد. به زبان ساده، به‌نظر می‌رسد گسترش صفحات یخی از قطب‌ها به سمت استوا مستقیماً تحت‌تأثیر کج‌شدن محور زمین قرار دارد. از سوی دیگر، عقب‌نشینی صفحات یخی از استوا به سمت قطب‌ها بیشتر به حرکت تقدیمی محور زمین  وابسته است. پژوهشگران یافته‌های خود را در مجله‌ی Science گزارش کردند​.

به‌گفته‌ی بارکر، به توجه به این موضوع که انحراف محوری و حرکت تقدیمی بر مقدار نوری که به مناطق قطبی و استوایی می‌رسد، تاثیر می‌گذارد، نتایج چندان هم غیرمنتظره نیست. هر منطقه خاصی از زمین ممکن است بیشتر تحت‌تاثیر یکی از این دو عامل قرار گیرد.

نمودارها به قدری منظم بودند که دانشمندان توانستند زمان شروع عصر بخبندان بعدی را پیش‌بینی کنند (به شرطی که تغییرات اقلیمی مطابق با چرخه‌های طبیعی رخ دهد). بارکر می‌گوید برای مشخص کردن دقیق‌تر این زمان‌بندی به پژوهش‌های بیشتری نیاز است اما احتمالا صفحات یخی در حدود ۱۰ تا ۱۱ هزار سال آینده شروع به گسترش کرده و طی ۸۰ تا ۹۰ هزار سال آینده به بیشترین وسعت خود برسند و سپس ۱۰ هزار سال دیگر طول خواهد کشید تا آن‌ها تا قطب عقب‌نشینی کنند.

بحث‌های زیادی درباره زمان‌ شروع عصر یخبندان بعدی وجود دارد، اما بیشتر کارشناسان بر این باورند که انسان‌ها ازطریق گرمایش جهانی این چرخه‌ها برهم زده‌اند. بارکر می‌گوید اگر مقدار کربن‌دی‌اکسید موجود در اتمسفر زمین همچنان بالا بماند، عصر یخبندان جدیدی در کار نخواهد بود.

بارکر هشدار می‌دهد این اطلاعات نشانگر آن نیست که گرم کردن سیاره زمین کار خوبی است و نباید افراد به بهانه این داده‌ها کربن‌دی‌اکسید بیشتری وارد اتمسفر کنند. او گفت هدف از این مطالعه و پژوهش‌های آینده این است که متوجه شویم اگر زمین تحت‌تاثیر فعالیت‌های انسانی قرار نمی‌گرفت، اقلیم طی ۱۰ هزار تا ۲۰ هزار سال آینده چگونه می‌شد. هدف بعدی این است که تخمین بلندمدتی از تاثیرات انسان روی سیاره زمین به دست آوریم.

منبع: خبرآنلاین

منبع: faradeed-230882

برچسب ها
نسخه اصل مطلب