جستجو
رویداد ایران > رویداد > ورزشی > جزئیات ارتباط وزارت ورزش با پرونده «ویلموتس»/ کمک به سرخابی ممنوع

جزئیات ارتباط وزارت ورزش با پرونده «ویلموتس»/ کمک به سرخابی ممنوع

جزئیات ارتباط وزارت ورزش با پرونده «ویلموتس»/ کمک به سرخابی ممنوع
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت ورزش و جوانان با تاکید بر اینکه این وزارتخانه کمکی به فدراسیون فوتبال جهت پرداخت بدهی به ویلموتس نخواهد داشت گفت: خودِ فدراسیون مسئول این پرونده است.
چند وقتی است که پرونده قرارداد «مارک ویلموتس» و برملا شدن رقم نجومی که این مربی بلژیکی بابت ۳۳ روز حضور در ایران و همراهی تیم ملی فوتبال در ۲ بازی دوستانه و ۴ دیدار رسمی خواهان دریافت آن شده، از تب و تاب افتاده و کمتر صحبتی راجع به آن و پیامدهای احتمالی‌اش برای فوتبال ایران مطرح می‌شود.
 
شاید یکی از دلایل این سکوت حکمی باشد که هنوز از طرف «فیفا» و بابت شکایت ویلموتس صادر نشده است. اینکه این رای چه زمان اعلام می شود، خیلی دقیق مشخص نیست اما آنچه مسلم است حکم فیفا می تواند برای فوتبال ایران معادل ۶ میلیون یورو تبعات مالی داشته باشد. این رقمی است که فدراسیون فوتبال به واسطه یکی از بندهای قرارداد فاجعه باری که با ویلموتس منعقد کرده روی دست خود گذاشته است.
 
ویلموتس بعد از دیدار تیم ملی ایران با وجود دریافت ۲ میلیون یورو به بهانه عدم دریافتیِ به موقع اقدام به فسخ یک طرفه قراردادش کرد و از این مسئله به فیفا هم شکایت بُرد. البته فدراسیون ایران مدعی پیروزی در پرونده‌ای است که به این واسطه در زوریخ برایش تشکیل شده اما  بند جنجالی که تلاش زیادی هم در افشا نشدن آن صورت گرفته بود - پرداخت سه ماه غرامت یا مبلغ مشخص - بازنده شدن ایران را محتمل کرده و این یعنی پرداخت ۴۱ میلیارد تومان.
 
رقمی که قابل پیش‌بینی است مسئولان فدراسیون فوتبال برای تامین آن دست به دامن وزارت ورزش خواهند شد در حالیکه معاون توسعه مدیریت و منابع این وزارتخانه از حالا آب پاکی را روی دست آنها ریخته چرا که تاکید دارد «یک ریال» هم بابت این پرونده به فدراسیون فوتبال پول نمی دهد.
 
این در حالی است که در رابطه با به خدمت گرفتن ویلموتس و تبعات قرارداد با وی، پای وزیر ورزش هم به میاد آمده بود اما ژاله فرامرزیان می گوید صفر تا صد این قرارداد با خودِ فدراسیون فوتبال است.
 
وی در گفتگو با خبرنگار مهر صحبت هایی را در مورد فدراسیون فوتبال و قراردادهای منعقد شده در این فدراسیون مطرح کرد ضمن اینکه در مورد سوال مطرح پیرامون «خزانه دار فدراسیون فوتبال و نقش مثبتی که می توانست در جلوگیری از انعقاد قرارداد تاسف‌بار با ویلموتس داشته باشد» نیز توضیح داد.
 
*در رابطه با پرونده «ویلموتس» رقم ۶ میلیون یورویی مطرح شده و اینکه احتمال محکوم شدن فدراسیون به پرداخت آن دور از ذهن نیست. در این صورت وزارت ورزش کمک مالی به مجموعه فوتبال خواهد داشت؟ 
-ژاله فرامرزیان: فدراسیون فوتبال یک واحد مستقل است و مسائل اینچنینی هم به خودشان مربوط می شود. در این فدراسیون مانند دیگر فدراسیون ها قطعا تصمیماتی که در رابطه با قراردادها گرفته می شود، مبتنی بر منابع است. فدراسیون فوتبال حتما پیش بینی منابع داشته که چنین قراردادی با ویلموتس منعقد کرده و قطعا منابع آن را تامین کرده است.
 
* البته در رابطه با این قرارداد، نام وزارت ورزش به جهت ورود وزیر و اعمال نظر وی هم مطرح شده است. 
- تمام فدراسیون ها برای انتخاب سرمربی تیم ملی، عقد قرارداد با او و .... کاملا مستقل عمل می کنند. فدراسیون فوتبال از این قضیه مستثنی نیست. شاید در مرحله انتخاب سرمربی از کسی یا یک مقام مافوق مانند وزیر ورزش نظر مشورتی گرفته شود اما این اقدام صرفا در جهت احترام است و در نهایت با گزینه موردنظر خودشان توافق می‌کنند. در مورد قرارداد ویلموتس هم همینگونه بوده و خود فدراسیون فوتبال تصمیم گیرنده بوده است.
 
* سابقه و پیشینه اینگونه پرونده ها در ورزش ایران اما در نهایت به حمایت مالی وزارت ورزش ختم شده است. 
- وزارت ورزش مجموعه سیاست‌گذار و برنامه‌ریز است. باعث تاسف است که دوستان خودشان برنامه می ریزند و تصمیم می گیرند اما وقتی مشکلی ایجاد می شود و گرفتار می شوند، وزارت موظف به حل و فصل است. کسی که متصدی ریاستِ فدراسیون می شود باید بداند مدیریتی را پذیرفته که درآمدشان، هزینه و دیگر مسائل را پذیرفته است. جالب است هنگام انتخابات همه مشتاق هستند و پیگیر برای ورود، حتی برخی مواقع کاندیداها اخلاقی باهم رقابت نمی کنند اما وقتی انتخاب شدند همه چیز فراموش می شود و همه مسئولیت ها گردن وزارت ورزش می شود.
 
* با این اوصاف در مورد پرونده ویلموتس و تامین منابع آن، وزارت ورزش کمک حال فدراسیون فوتبال نخواهد شد؟ 
- وزارت ورزش اصلا اجازه چنین کاری ندارد. ما فقط کمک کننده به فدراسیون ها در بخش پرورش قهرمانان برای مدال آوری هستیم. قرار نیست وزارت ورزش به جای رئیس فدراسیونی که باید خلاق و مدبر باشد، بدهی ها را پرداخت کند.
 
* قرارداد مارک ویلموتس در زمان ریاست مهدی تاج منعقد شد اما حالا که پرونده این مربی در جریان است، مسئولیت فدراسیون با فرد دیگری است. 
- فقط یک فرد که در مورد قراردادی با این شرایط تصمیم نگرفته است. فدراسیون فوتبال یک ساختار کامل دارد و بر اساس تصمیمات هیات رئیسه عمل می کند. سرپرست فعلی فدراسیون نایب رئیس آقای تاج بوده است. قطعا وی و دیگر اعضای هیات رئیسه در جریان بوده اند. در کل اینکه وزارت بابت این قرارداد ریالی پرداخت نمی کند اما می‌تواند برای تسهیل کار  با توجه به شرایط تحریم کمک کند. فدراسیون فوتبال به خاطر تحریم ها نتوانسته برخی منابع خود را از فیفا دریافت کند. ما می توانیم کمک کنیم تا این فدراسیون اینگونه منابع خود را جذب کند.
 
*در این زمینه فدراسیون فوتبال درخواستی از وزارت ورزش داشته است؟ 
- بله، فدارسیون در مورد یک پرونده و بدهی آن از وزارت ورزش درخواست همراهی داشته است. ما بر اساس وظیفه خود موضوع را به ستاد مبارزه با تحریم اعلام کردیم تا شرایط مهیا شود و فدراسیون فوتبال بتواند مبلغِ بدهی‌اش را به نحوی از طریق جذب منابع خود تامین کند.
 
* موضوع مربوط به پرونده ویلموتس می شود؟
 
- نمی دانم در مورد این قرارداد است یا قرارداد دیگر؛ فقط اینکه فدراسیون فوتبال اعلام وضعیت کرده و ما هم به خاطر شرایط تحریم و محدودیت‌هایی که دشمنان ایجاد کرده اند، کمک می کنیم. وزارت ورزش از این حیث خود را ملزم به همکاری می داند.
 
* پیش از پرونده ویلموتس، در مورد کارلوس کی‌روش و ادعای وی نسبت به بندی از قراردادش هم حواشی زیادی پیرامون فدراسیو فوتبال ایجاد شد. کی‌روش بابت سوم شدن تیم ملی فوتبال در آسیا مدعی دریافت پاداش ۲۰۰ هزار دلاری بود که ظاهرا در قراردادش قید شده بود و بابت این موضوع شکایت‌هایی هم داشت. وزارت ورزش در جریان این موضوع و سرانجام آن قرارگرفته است؟
 - نه؛ از موضوع بی اطلاعیم. جالب اینکه فدراسیون ها از جمله فوتبال مربی جذب می کنند، با او قول و قرارهای اینچنینی می گذارند اما وزارت ورزش اصلا در جریان نیست. با این حال به محض اینکه نمی توانند به تعهد خود عمل کنند و موضوع افشا می شود، پای وزارت ورزش به میان کشیده می شود.
 
* یعنی بابت کی روش رقمی به فدراسیون فوتبال پرداخت نشد؟ 
- پرداختی با این عنوان نداشتیم. در کل وزارت  ورزش وظیفه دارد بر اساس منابعی که سازمان مدیریت پیش نویس آن را در قانون بودجه تهیه می کند و مجلس هم مصوب می کند و به ما ابلاغ می کند، کمکی را در قالب تفاهم نامه به فدراسیون ها داشته باشد. کلیات این کمک هم اعلام می شود مثلا اینکه بیشتر از ۱۰ درصد نباید هزینه پشتیبانی و خدمات شود. بقیه باید صرف برنامه ها، رویدادها، اعزام ها و ... شود. در موارد دیگر مداخله ای نداریم به خصوص که استقلال فدراسیون ها را زیرسوال می برد و این همان مداخله دولت به حساب می اید.
 
* در مجموع روی مسائل مالی فدراسیون فوتبال نظارت دارید؟ این سوال از آنجا مطرح می شود که اساسنامه این فدراسیون و پروسه انتخاباتش متفاوت از دیگر فدراسیون ها است. 
-  نظارت وزارت ورزش به مسائل مالی فوتبال فرقی با دیگر فدراسیون ها ندارد. در اساسنامه فوتبال قید نشده که نیازی به شفاف‌سازی مالی و رعایت آن نیست. وزارت ورزش مسئول سلامت مالی و اداری فدراسیون هاست، بنابراین مهم نیست در انتخابات فوتبال نقش مستقیم و زیادی ندارد، نظارت خود را خواهیم داشت.
 
* این نظارت چقدر دقیق است؟ 
- بر اساس مکانیزم قانونی دولت که می گوید هر پولی که در قالب کمک های مردمی یا توسط شما در اختیار نهاد عمومی غیر دولتی قرار می گیرد، باید در حسابی قابل رویت باشد. پول پرداختی وزارت ورزش طبق توافق باید صرف ورزش شود. در کل ورود وزارت ورزش به مسائل مالی فوتبال موردی نیست. به دنبال مچ گیری یا محدود کردن و بستن دست و پای افراد در این فدراسیون و دیگر فدراسیون ها نیستیم. منفعتی هم از این کار نمی بریم. فقط اینکه در فوتبال مانند دیگر فدراسیون ها تمام قراردادها باید ثبت شود. تمام درآمدها و هزینه ها باید مشخص شود. نتیجه دو دوتا هم باید چهار شود.
 
* فدراسیون فوتبال در مورد مسائل مالی و لزوم شفاف سازی آنها از وزارت ورزش تبعیت کرده است؟ 
- برای نظارت بر مسائل مالی فدراسیون ها و از جمله فوتبال، چندکار انجام شده است. حسابرسی تعهدی را به جای حسابداری دستی الزام کردیم چون بر اصل شفافیت مستقر است. بعد هم حسابرسی برخط را فعال کردیم. طبق این حسابرسی تمام قراردادها باید روی سامانه برود تا علاوه بر ما از طرف نهادهای مالی، نظارتی و ... قابل رویت باشد اما بعضا دوستان استنکاف می کنند.
 
*  یعنی قرارداد ویلموتس در سامانه‌ای که از آن نام می برید، قابل رویت نبود؟ 
- قرارداد ویلموتس روی سامانه نرفت و به همین دلیل وزارت ورزش و خود من در جریان جزئیات آن نبودیم.
 
* دلیل این کوتاهی چه بود؟ احتمالا فاش نشدن تخلفات و همین بندی که امروز مشکل ساز شده، نبوده است؟ 
- من مسئول مالی هستم، اصلا نمی دانم در مورد قرارداد ویلموتس تخلفی صورت گرفته یا نه، نمی دانم به لحاظ حقوقی این قرارداد درست است یا نه، اما آنچه می دانم اینکه حساب هر کسی پاک است از محاسبه چه باک است.
 
*  بابت این کوتاهی و نادیده گرفتن قانون، وزارت ورزش تذکری به فدراسیون فوتبال نداشت؟ 
-  یکی از دلایل ورود و نظارت وزارت ورزش بر مسائل مالی فوتبال و دیگر فدراسیون ها رعایت دو فاکتور شفاف سازی و سلامت در گردش مالی آنهاست. قانون را هم ابلاغ کردیم. در حوزه مالی مکرر مکاتبه داشتیم که حسابداری تعهدی مشخص باشد و حساب بر خط باید فعال باشد. تلاش زیادی شد که همه فدراسیون ها حساب برخط خود را فعال کنند چون قرارمان شفاف سازی بود. اما در پنج فدراسیون از جمله فوتبال کوتاهی شد. حالا هم که اتفاقی افتاده خودشان باید پاسخگو باشند.
 
* نهادهای نظارتی تا به امروز ورودی رسمی به موضوع فوتبال به خصوص در رابطه با حسابرسی های مورد نظر (برخط) و در کل مسائل مالی داشته اند؟ 
- دیوان محاسبات فعالیت فدراسیون ها در حسابرسی برخط را الزام کرده و ما هم به فوتبال مانند دیگر فدراسیون ها اعلام کردیم. حتی تاکید کردیم در صورت ادامه کوتاهی در این زمینه، ملزم هستیم به مراجع نظارتی معرفی کنیم تا حالا اما مکاتبه ای با نهادهای نظارتی نداشته ایم. البته در مورد وضعیت رسیدگی به مسائل مالی بارها با دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور به صورت شفاهی صحبت داشته‌ایم. اعلام کرده ایم که نمایندگان شما می توانند مستقر شده و بازرسی لازم را داشته باشند چون ما به دنبال سلامت و شفافیت مالی هستیم. آنها هم مغرضانه کار نمی کنند.
 
* پرونده ویلموتس یک مورد از موارد حاشیه‌ساز در فدراسیون فوتبال است. معمولا قراردادهای منعقد شده با گزینه‌های خارجی در این فدراسیون دردسرساز می شود. 
- قرارداد با مربیان اینجا (وزارت ورزش) منقعد نمی شود. علاوه بر این گاهی هم قرارداد را می بینیم اما بعد به همان قرارداد یک تبصره اضافه می کنند و می گویند می‌خواستیم متمم اضافه کنیم یا اینکه بعضا قراردادی منعقد می شود و علاوه بر آن تعهدی هم داده می شود. اینها را کسی متوجه نمی شود. ممکن است کلیت قراراداد را اینجا مطرح کنند اما بعد اعمال یک تبصره یک چیزی را نقض کند.
 
به گزارش خبرنگار مهر، در ادامه گفتگو با ژاله فرامرزیان موضوع مرتبط با خزانه دار فدراسیون فوتبال و نقش وی در قراردادهای منعقد شده مطرح شد. وی با تاکید بر اینکه  خزانه‌دار فدراسیون فوتبال مانند دیگر فدراسیون ها توسط رئیس معرفی می شود و پس از تایید حوزه معاونت توسعه مدیریت و منابع، وزیر ورزش برای او حکم صادر می‌کند، به پرسش مطرح در این زمینه پاسخ داد.
 
* خزانه‌دار فدراسیون فوتبال به نوعی نماینده وزارت ورزش در این فدراسیون به حساب می آید. چرا وی در مورد قرارداد ویلموتس و بندهای دردسرسازش گزارشی به شما نداد. 
-  فدراسیون فوتبال یک واحد مستقل است اما سلامت و توانمندی مالیِ گزینه پیشنهادی برای خزانه‌داری توسط ما تایید می شود و حکم را هم وزیر صادر می کند. واقعیت این است که خزانه‌دار، کارمند فدراسیون به حساب می آید و تابع تصمیمات و قوانین این فدراسیون است. خزانه‌دار هیچ فدراسیونی در مورد مسائل مالی به وزارت ورزش گزارش نمی دهد.
 
* سوال را طور دیگری مطرح می کنم؛ طی سال های گذشته شاهد انعقاد قراردادهایی در فوتبال بوده‌ایم که معمولا مشکل‌ساز شده اند. چرا وزارت ورزش از علی سلیمانی (خزانه‌دار) که اتفاقا از نیروهای خودِ وزارتخانه به حساب می آید، توضیحی نخواسته است. 
- درباره این سوال باید بیشتر توضیح بدهم، وزارت ورزش به فدراسیون ها ابلاغ کرده که هر گونه قرارداد باید با رعایت تشریفات قانونی، ملاحظات، صرفه و صلاح دستگاه منقعد شود. مسئولان فدراسیون ها هم پیش از قرارداد استعلام می گیرند، در نهایت هم هیات رئیسه تصمیم به عقد قرارداد می گیرد. نقش خزانه‌دار فقط در مرحله پرداخت است، او (خزانه‌دار) نقشی در انعقاد قراردادها ندارد.
 
*  پرسش پایانی در مورد دو باشگاه استقلال و پرسپولیس است که به خاطر دولتی بودن منع دریافت بودجه از وزارت ورزش را دارند اما همیشه صحبت ها، خلاف این مدعا است. 
- حساب ما و وزارت اقتصاد کاملا روشن  و  تمام ورود و خروج های مالی وزارتخانه هم  رویت می شود. زمانی امور  مالی کاملا در خفا انجام می شد، در شرایط کنونی اما حتی اگر هم بخواهیم، نمی توانیم خلاف قانون عمل کنیم. در خصوص سوال شما، اگر کسی سندی مبنی بر یک ریال کمک مالی وزارت ورزش به سرخابی ها دارد، آن را  ارائه  و ادعایش را اثبات کند. تنها، کمک وزارتخانه به این دو باشگاه برای تامین ارز لازم جهت اعزام ها و قراردادهاست. در این مورد درخواست مطرح شده را با تائید فدراسیون فوتبال برای بانک مرکزی ارسال می کنیم تا مسئولان پرسپولیس و استقلال با مراجعه به این بانک و با بودجه اقدام به تهیه ارز کنند.
 
برچسب ها
نسخه اصل مطلب