(تصاویر) سفر به تهران قدیم؛ تصاویری از یادگار فرانسوی در دل تهران
سردرباغ ملی را که با آن عظمت و اتاقک بالای سرش از میان صدای بوق و رد شدنهای پی در پی خودروها و سر و صدای خیابان توپخانه پشت سر بگذارید، دیگر نه از آن شلوغی خبری هست و نه از بینظمی و سر و صدا. این سردر کار خود را کرده است و شما را یکباره به برشی از تاریخ پرت میکند. میدان مشق یادگار دوره قاجار است. این میدان ابتدا با هدف آموزش، تمرین و رژه نظامیان در دوره فتحعلیشاه قاجار بنیاد گذاشته شد. وجه تسمیه آن، بهدلیل سابقه مشق و آموزش نظامیان بود، اما در سالهای حدود ۱۳۰۷ تا ۱۳۱۲ گلکاری در این میدان موجب شد تا آن را باغ ملی نیز بنامند. بعد از آنکه طرح برپایی نخستین باغ همگانی در زمینهای درون میدان مشق برنامهریزی و پیادهسازی شد، نام میدان مشق به باغ ملی تغییر کرد.
در گذر تاریخ
تا پیش از اینکه برج آزادی ساخته و بهعنوان نماد شهر تهران شناخته شود، نماد پایتخت سردر باغ ملی بود؛ سردری که از بناهای بهجا مانده از دوره قاجار بود و در فاصله سالهای ۱۳۰۱تا ۱۳۰۴توسط حسینعلی بیک تهرانی نوسازی شد. روی این سردر زیبا نقش۲ شیر که تاجی را در میان گرفتهاند، پلنگ، تیربار، گلولههای توپ، همچنین صحنه تسخیر تهران در کودتای ۱۲۹۹ نزدیک دروازه و برج و باروهای تهران، نگاره تمامقد سربازان لژیون قزاق، مسلسل و نقوش فرشته پیروزی را میتوان دید.
پیادهراه ملل متحد
در محدوده تاریخی میدان مشق تا دلتان بخواهد ساختمانهای قدیمی با معماریهای زیبا وجود دارد، اما بدون شک ساختمان قزاقخانه بهعنوان قدیمیترین ساختمان این محدوده از ارزش و اهمیت بسیاری برخوردار است. این ساختمان که قدمت آن را به دوره ناصری نسبت دادهاند، بیش از ۱۵۰سال عمر کرده و روزگاری محل آموزش سربازان و قوای قزاق بوده است. ظاهرا ناصرالدینشاه در سفر دومش به فرنگ، ترتیبات، انضباط و قابلیتهای واحدهای کازاک روس را پسندید و وقتی به ایران برگشت تصمیم گرفت واحدهای مشابهی بسازد. در نتیجه گروهی از افسران قزاق به ریاست سرهنگ دومونتویچ به ایران آمدند و بعد از شکلگیری قوای قزاق ساختمان قزاقخانه برای آموزش به آنها ساخته شد.
منبع: همشهری
منبع: faradeed-229436