گزارش تکاندهنده مرکز پژوهشهای مجلس از محرومیت در کشور
به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، در این گزارش تأکید شده: با وجود پیشرفت برنامههای کاهش محرومیت در چهار دهه گذشته، این اقدامات بهصورت متوازن و متناسب با شرایط مناطق مختلف انجام نگرفته و همچنان برخی مناطق با محرومیت شدید مواجهاند.
در این گزارش با بیان اینکه اقدامات محرومیتزدایی در کشور عمدتاً ماهیت عمرانی دارد و دولت متولی تأمین منابع آن است و در نتیجه قوانین بودجه مهمترین سند برنامهریزی سالانه در این حوزه محسوب میشود، آمده است: در لایحه بودجه، ۱۶۵ هزار میلیارد تومان برای محرومیتزدایی در نظر گرفته شده که نسبت به قانون بودجه ۱۴۰۳ رشد حدود ۸۰ درصدی داشته است. با اینحال، عملکرد بودجه در سالهای گذشته نشان میدهد که میزان تخصیص این اعتبارات معمولاً کمتر از ۵۰ درصد بوده است.
در بخش دیگری از این گزارش آمده: در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، سهم بخش ملی اعتبارات محرومیتزدایی نسبت به سال گذشته افزایش یافته و بهطور مشخص ۱۸ هزار میلیارد تومان از اعتبارات محرومیتزدایی تحت عنوان «فعالیتهای رفع فقر و طرحهای محرومیتزدایی و توسعه روستایی بر اساس شاخصهای فقر چندبعدی» مشخص شده است. تأکید بر توزیع اعتبارات بر مبنای این شاخص میتواند نشاندهنده تغییری مثبت در رویکرد توزیع اعتبارات محرومیتزدایی باشد، مشروط بر آنکه ملاحظات طراحی و نحوه اجرای این شاخص بهدرستی مورد توجه قرار گیرد.
بحث دیگری که در این گزارش به آن پرداخته شده الگوی توزیع استانی است. بر این اساس در این گزارش آمده: بررسی توزیع استانی اعتبارات محرومیتزدایی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ نشان میدهد که الگوی توزیع استانی منابع محرومیتزدایی بدون تغییر باقی مانده و اطلاعات مربوط به وضعیت محرومیت مناطق کشور نیز بهروزرسانی نشده است.
منبع: sharghdaily-970346