جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > (تصاویر) چهارمین دریاچه بزرگ جهان که حالا شتر در آن می‌چرد

(تصاویر) چهارمین دریاچه بزرگ جهان که حالا شتر در آن می‌چرد

آنچه برای دریاچه آرال رخ داده فقط یک فاجعه دوردست نیست که بقیه جهان توان چشم‌پوشی از آن را داشته باشد، زیرا همان شرایط در حال تکرار در تمام جهان است.

فرادید| پیش از دهه ۱۹۶۰، چهارمین دریاچه بزرگ جهان با هزاران کیلومتر وسعت در مرزهای ازبکستان و قزاقستان وجودی درخشان و نمایان است، اما تا سال ۲۰۱۵ بیشتر سطح آن به گستره‌ای کاملاً بی‌جان و دلهره‌آور تبدیل شد که اثراتش بر ۳ میلیون نفر از ساکنان منطقه اطراف آن احساس می‌شود. حالا دیگر اینجا مناسب زندگی شترهاست و نه ماهی‌ها!

به گزارش فرادید، دریاچه آرال زمانی مساحتی برابر ۶۸.۰۰۰ کیلومتر مربع داشت، اما گزارش‌های امروز نشان می‌دهد آنچه از این دریاچه باقی مانده تنها چند تکه کوچک به مساحت حدود ۸.۰۰۰ کیلومتر مربع است. باقی بستر سفید استخوانی آن حالا به «بیابان آرال» تبدیل شده است. 

گرد و غبار آرال به ویژه سمی‌تر از سایر گرد و غبارهای بیابانی منطقه است چون حاوی رسوبات ناشی از آزمایشات سلاح‌های شیمیایی شوروی سابق و پر از کودها و سموم دفع آفات از همان شیوه‌های کشاورزی انبوه است که مسئول خشک شدن دریاچه آرال بوده‌اند. 

بین دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۹۰، رودخانه‌های آمو دریا و سیر دریا که از کوه‌ها جاری می‌شدند و دریاچه را تأمین می‌کردند، برای آبیاری ۷ میلیون هکتار زمین‌های پنبه در اتحاد جماهیر شوروی تغییر مسیر داده شدند.

آبیاری گسترده‌ای که از آن زمان تاکنون در اشکال مختلف ادامه یافته، سبب کاهش سریع سطح دریاچه شد و در نهایت آن را به دو تکه کوچک تقسیم کرد و صدها جزیره آن را به سواحل اطرافش متصل کرد. 

آنچه برای دریاچه آرال رخ داده فقط یک فاجعه دوردست نیست که بقیه جهان توان چشم‌پوشی از آن را داشته باشد، زیرا همان شرایط در حال تکرار در تمام جهان است. سایر منابع آبی زمینی در آفریقا، خاورمیانه، اروپا، استرالیا و ایالات متحده به دلیل فشارهای کشاورزی صنعتی و تغییرات اقلیمی در حال کوچک شدن هستند. 

دریاچه آرال هشدار جدی و روشنی از عواقب مرگبار و پیچیده نادیده گرفتن نیاز به تأمین آب کافی برای محیط زیست محلی است.

مترجم: زهرا ذوالقدر

منبع: faradeed-227423

برچسب ها
نسخه اصل مطلب