جستجو
رویداد ایران > رویداد > فرهنگی > (تصاویر) مروری اجمالی بر فیلم شمال از جنوب غربی ساخته حمید زرگرنژاد؛ نبرد با سایه‌های ناپیدا

(تصاویر) مروری اجمالی بر فیلم شمال از جنوب غربی ساخته حمید زرگرنژاد؛ نبرد با سایه‌های ناپیدا

«شمال از جنوب غربی» جدیدترین ساخته‌ی «حمید زرگرنژاد» است که در بخش مسابقه‌ی جشنواره‌ی فیلم در سال جاری حضور دارد. با نگاهی به پرونده‌ی فیلم‌سازی‌ این کارگردان، می‌توان مشاهده کرد که او همواره دغدغه‌ی به‌تصویر کشیدنِ جنگِ ایران و عراق را چه در مستندهایش و چه در ساخته‌های داستانی‌اش دارا بوده است. او دو سال قبل با فیلمِ تحسین شده‌ی «شماره‌ی ده» که درباره‌ی اسرای جنگی بود، در جشنواره حضور داشت و حال با فیلمی در بخش مسابقه حضور دارد که براساسِ یک داستان واقعی از دورانِ جنگ به تصویر کشیده شده است.

این فیلم داستان یک عملیات خرابکارانه از سوی رژیم بعثی عراق را در شمالِ ایران روایت می‌کند. آن کشور در دوران دفاع مقدس تصمیم می‌گیرد یک کامیون پر از مهمات را وارد کشور و در یکی از نقاط حساس کشور منفجر کند. در این فیلم بازیگرانِ شناخته‌شده‌ای چون مصطفی زمانی، امیر آقایی، بهناز جعفری و علی دهکردی در آن حضور دارند.

فضای کلی |  اغلبِ فیلم‌های جنگی ایران، از جبهه‌های جنوبی و از شهرهایی چون خوزستان، آبادان و جزایر استراتژیک روایت شده‌اند؛ اما زرگرنژاد، زاویه‌ای متفاوت را به تصویر می‌کشد: جنگ در جغرافیایی می‌گذرد که در قاب سینما کم‌تر با این رویداد دیده شده است. (باشو غریبه‌ی کوچک و چند نمونه‌ی دیگر البته استثناست و ما از قاعده حرف می‌زنیم) ورود یک کامیون حامل مواد منفجره در قائم‌شهر، سبب می‌شود تا ایران خود را در مسیری غیرمنتظره بیاید و ناگزیر به نبرد با سایه‌های پنهان باشد.

سبقه‌ی مستندسازی زرگرنژاد، سبب شده است تا او در این فیلم نیز در کنارِ پرداختِ داستانی، روایتِ مستند را لحاظ کند و به بازسازی دقیقِ آن دوران بپردازد. «شمال از جنوب غربی» درتلاش است تا پرده‌ای تازه از واقعیت‌های جنگ را به تصویر بکشد و درباره‌ی این ماجرا توضیح دهد که دفاع هشت‌ساله‌ی ایران از مرز و بومش فقط در میدان‌های نبرد خلاصه نبود؛ بلکه در خیابان‌ها، جاده‌ها و شهرهایی که کم‌تر از آن شنیده‌ایم، نیز جریان داشت.

این فیلم به فعالیت‌های نفوذی  در داخل کشور در دوران جنگ اشاره دارد و نشان می‌دهد که دشمن فقط در میدان نبرد حضور ندارد، بلکه در شهرهای محلِ سکونتِ مردمان عادی هم می‌توان ردی از آن‌ها پیدا کرد. نگاهِ زرگرنژاد در این فیلم، نگاهی تازه به مقوله‌ی «جنگ» است. اگر در سال‌های جنگ و پس از آن، کارگردانان دوربین‌های خود را به‌طور مستقیم به میدان‌های نبرد می‌بُردند تا رشادت‌های رزمندگان را نشان دهند؛ در این سال‌ها تعداد زیادی از کارگردانان از جمله زرگرنژاد، ابعاد دیگری از این رویدادِ عظیم را به تصویر کشیده‌اند و درباره‌ی زندگی بازماندگان جنگ، سربازان پس از پایانِ این رویداد یا عملیات جاسوسی، خرابکاری یا جنگ اطلاعاتی سخن گفته‌اند. زرگرنژاد سوژه‌ای را به تصویر درآورده که پبش از این نمونه‌ای از آن را در سینمای ایران ندیده‌ایم و البته که چون همیشه، او در پرداختِ داستانی خویش به زنان نیز توجه ویژه‌ای کرده است.

امیر آقایی یکی از بازیگران اصلی فیلم «شمال از جنوب‌غربی» است.

درباره‌ی بازیگران | این فیلم با بهره‌گیری از بازیگرانِ شناخته‌شده (حتی برای نقش‌های فرعی)، ترکیبی منحصر‌به‌فرد از بازی‌های درونی، تنش‌های روانی و کنش‌های پرهیجان را رقم زده است. «مصطفی زمانی» که او را بیشتر با نقش‌های تاریخی و درام‌های احساسی می‌شناسیم، این بار در فضایی امنیتی-جنگی ظاهر شده است و به خوبی از پسِ چالش‌های چنین نقشی برآمده است. «امیر آقایی» نیز چون همیشه در «شمال از جنوب غربی» حضوری قدرتمند دارد و کاراکتری محکم و چندلایه را به تصویر کشیده است.

در کنارِ این دو، «بهناز جعفری» نیز با سبک بازی خاص و توانایی‌‌هایش در نمایش احساسات عمیق، بعدی انسانی و عاطفی به داستان اضافه کرده است. زرگرنژاد حتی برای نقش‌های فرعی خود نیز از بازیگران شناخته‌شده استفاده کرده تا ترکیبی کم‌نظیر از تجربه و تنوع در اجرا را فراهم کند و به تعلیقِ فیلمِ خود بیفزاید.

احتمال موفقیت فیلم «شمال از جنوب‌غربی» بالاست.

احتمال موفقیت | استقبال از فیلم‌های جنگی در سال‌های اخیر، بسته به نوع روایت، متغیر بوده است. اگر فیلم بیش از حد کلیشه‌ای یا تبلیغاتی شود، ممکن است مخاطب عام را جذب نکند؛ اما به نظر می‌رسد که «شمال از جنوب غربی» توانسته است این پیچِ خطرناک را رد کند و داستانی را روایت کند که ترکیبی از اکشن، جنگ، و فضای امنیتی-سیاسی است و در سینمای ایران کم‌سابقه است. این باعث می‌شود فیلم برای مخاطبانی که به ژانرهای جاسوسی و تعلیق علاقه دارند، جذاب باشد. علاوه بر آن ترکیبِ بازیگران این فیلم نیز که همگی جزو بازیگران شناخته‌شده و توانمند هستند، می‌تواند مخاطبان عام را به خود جلب کند. به‌هر روی امیدواریم این فیلم در زمان مناسبی اکران شود و با فیلم‌های پرفروش تجاری رقابت نکند.

منبع: فیلم نیوز

منبع: faradeed-226782

برچسب ها
نسخه اصل مطلب