( تصاویر) آرامگاه لیث صفاری؛ از دیگر شگفتی های تاریخی در دزفول
دزفول یکی از شهرهای کهن ایران است که برخی از مهمترین جاذبههای خوزستان، نظیر آسیابهای آبی دزفول در آن جای گرفتهاند. از دیگر شگفتیهای تاریخی که در نزدیکی دزفول واقع شده است، میتوان به شهر باستانی جندی شاپور اشاره کرد؛ شهری که در روزگار خود با برخورداری از بیمارستان و دانشگاه، یکی از پررونقترین شهرهای ایران بود.
در نزدیکی جندی شاپور بنایی دیدنی با گنبد مخروطی شکل دندانهدار قرار دارد که قهرمانی نامآور را در خود جای داده است، یعقوب لیث صفاری. این بقعه سلجوقی که بهتازگی مرمت شده، محل دفن این سردار ایرانی است. با ما همراه باشید و از این بزرگمرد و بقعه او بیشتر بخوانید.
معرفی آرامگاه یعقوب لیث صفاری
آرامگاه یعقوب لیث صفاری از جاهای دیدنی دزفول به شمار میرود و در فاصله کمی از شهر واقع شده است. وجود گورستانی با سنگ قبرهای باستانی در اطراف مقبره، گواهی بر قدمت این اثر است. نمای بیرونی بقعه در عین سادگی، با گنبد مخروطی و دندانهدار، یکی از زیباترین بقعهها در خوزستان محسوب میشود. این بنا مدفن یعقوب لیث صفاری است؛ کسی که با اعلام زبان پارسی دری بهعنوان زبان رسمی کشور، فارسی را از فراموشی نجات بخشید.
تاریخچه آرامگاه یعقوب لیث صفاری
قدمت تاریخی آرامگاه یعقوب لیث صفاری به دوره سلجوقی تا قاجار میرسد و با توجه به مرمتهای مختلف قدیمیترین قسمت آن مربوط به دورهی سلجوقی است. بنا به گفته مردم محلی، حدود چندین دهه پیش روی دیوار گنبد کتیبهای با خط عربی قدیم وجود داشت و روی آن اسم یعقوب لیث، سردار بزرگ بهوضوح نوشته شده بود.
یعقوب لیث صفاری کیست؟
از جنگ تا مرگ
برخی بر این عقیده هستند که دودمان صفاری به پادشاهان ساسانی میرسد. وی بعد از فتح کرمان، نیشابور و خراسان و سرنگونی حکومت طاهریان، بهمنظور سرنگونی بنی عباس به خوزستان لشکر کشید و از آنجا به بغداد رفت.
اما یعقوب لیث صفاری در جنگ با خلیفه شکست خورد و از ناحیه گلو بهشدت زخمی و مجبور به عقبنشینی شد. وی دوباره به شوش بازگشت تا لشکر خود را احیا و به بغداد لشکرکشی کند که در میانه راه و بر مبنای اسناد تاریخی، در نزدیکی دزفول کنونی (جندی شاپور) بهطور ناگهانی بیمار شد و کمی بعد از دنیا رفت. همه مورخان بر دلاوری، شجاعت، باهوشی و سیاستمداری یعقوب لیث صفاری اتفاقنظر دارند .
منبع: ایرنا
منبع: faradeed-226261