hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > رویداد > اقتصادی > غفلت دولت از توسعه زیرساخت‌ها در زمینه تأمین انرژی/ شرایط ورود بخش خصوصی به عرصه تولید برق شفاف می‌شود

در همایش تشریح بازار صرفه‌جویی برق در بورس انرژی و آشنایی با تجهیزات و قوانین نیروگاه‌های تجدیدپذیر مطرح شد

غفلت دولت از توسعه زیرساخت‌ها در زمینه تأمین انرژی/ شرایط ورود بخش خصوصی به عرصه تولید برق شفاف می‌شود

در همایش تشریح بازار صرفه‌جویی برق در بورس انرژی و آشنایی با تجهیزات و قوانین نیروگاه‌های تجدیدپذیر که به میزبانی اتاق بازرگانی اصفهان و کمیسیون انرژی و صنایع پتروپالایشی با حضور مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و توسعه فضای کسب‌وکار (ساتبا)، صنعتگران، مدیران شرکت‌های توانیر، توزیع برق استان و شهرستان و برق منطقه‌ای اصفهان برگزار شد، ضرورت کوچک شدن دولت و واگذاری تولید و توزیع برق به بخش خصوصی، روش‌های توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر و توجه به اولویت بهینه‌سازی تجهیزات تشریح شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، علی صفرنورالله، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره نقش حمایتی اتاق از فعالان اقتصادی، صنعتگران و جامعه، گفت: از دغدغه‌های اصلی اتاق در این شرایط، معضلات فراوان متأثر از کمبود انرژی است و به نظر می‌رسد ارتباط بین دولت و بخش خصوصی در تحقق مطالبات بخش خصوصی و نهایتاً جامعه خوب نیست.
او یادآور شد: اگرچه وزارت نیرو اقدامات خود را بر اساس مطالعات علمی و پژوهش نگر پیش می‌برد؛ اما شاهدیم که دیگر بخش خصوصی، به دولت به طور کامل اعتماد ندارد و دولت نیز اجازه نمی‌دهد تا بخش خصوصی به جایگاه واقعی خود در جامعه دست یابد.
صفرنورالله با ابراز تأسف از وجود ناهماهنگی‌هایی بین دولت و بخش خصوصی، افزود: این ناهماهنگی و ناترازی در مدیریت موجب صرف انرژی فراوان و تحمیل هزینه‌های سنگین به جامعه می‌شود.
وی با بیان اینکه دورانی که دولت از درآمدهای سرشار نفتی و گاز برخوردار بوده است از توسعه زیرساخت‌های لازم در زمینه تأمین انرژی و به‌ویژه توسعه صنعت برق غافل مانده است، توضیح داد: در این دوران علاوه بر شرایط تحریم نفت و موانع دیگر، با دولتی بزرگ و پرهزینه روبرو هستیم که 75درصد هزینه‌ها را به خود اختصاص داده است و فقط 25درصد از درآمدها یا هزینه‌ها در اختیار دولت نیست. از طرفی بخش بزرگ دولت که شامل کارکنان نهادهای دولتی است، به اندازه بخش خصوصی گرفتار تورم و مشکلات اقتصادی هستند و نمی‌توانند هزینه‌های خود را تأمین نمایند. تولیدکننده نیز نمی‌تواند مبالغ خود از مصرف‌کننده را طبق هزینه‌های تولید تعیین کند و ادامه این روند به اضمحلال و فروپاشی منجر می‌شود.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی اصفهان، تورم را شمشیر دو لبه‌ای نامید که از یک‌سو به نفع دولت است و از سوی دیگر، تهدید جدی برای تولیدکننده، صنعتگر و ملت است. علاوه بر این، دولت نتوانسته است هزینه‌های لازم در حیطه وظایف خود را بپردازد.
او با اذعان به بهره‌وری پایین صنعت در این برهه، گفت: علی‌رغم صرف هزینه و سرمایه‌های فراوان برای تولید، امروز جایگاه صنعتگر در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته، اکثر صنایع نمی‌توانند به بهره‌وری لازم برسند؛ زیرا به روز نیستند، دسترسی به تکنولوژی روز و بازارهای جهانی امکان‌پذیر نیست و صرفاً متکی به بازار کوچک داخل هستند و تشدید هزینه‌های تولید متأثر از تورم و محدودیت‌های دیگر ناشی از مداخلات دولت و سیاست‌گذاری نادرست را تجربه می‌کنند یا دچار ورشکستگی و محرومیت از سرمایه در گردش می‌شوند.
صفرنورالله، بحران ناشی از تحریم و کمبود انرژی را مصیبت دیگری نامید و تصریح کرد: برخی نه تنها تحریم را جدی نگرفته‌اند؛ بلکه عده‌ای از تحریم‌ها به دلیل منافع خود، حمایت می‌کنند.
او بیان کرد: دولت مدعی پرداخت یارانه ۱۰۷ میلیارددلاری است درحالی‌که با کمبودهای فراوان به‌ویژه در زمینه تأمین انرژی مواجه هستیم؛ بنابراین، اتاق بازرگانی اصفهان با برگزاری این همایش سعی کرده است تا روش‌های ورود بخش خصوصی به عرصه تولید برق و توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر را شفاف سازد.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی اصفهان پیشنهاد خود را درباره معرفی مکان‌هایی توسط برق منطقه‌ای اصفهان با همکاری ساتبا جهت احداث نیروگاه‌های خورشیدی مطرح کرد و گفت: در این شرایط که انگیزه سرمایه‌گذاری و احداث نیروگاه برای صنعتگر ایجاد شده است، باید با تحقیق و پژوهش به روش درست دست یابیم. البته، از نظر فنی و حفاظت زیست‌محیطی، سیستم توسعه نیروگاه خورشیدی باید مطابق با استانداردها باشد.
صفرنورالله، فعالیت صندوق سرمایه‌گذاری انرژی به پیشنهاد کمیسیون انرژی اتاق اصفهان را فرصت مطلوبی در زمینه احداث و توسعه نیروگاه‌های خورشیدی دانست و اظهار کرد: برای جلوگیری از تضعیف سیستم کنترل و مدیریت شبکه که نارضایتی بیشتر را به دنبال دارد، باید بخش خصوصی و وزارت نیرو دست در دست هم به برنامه‌ریزی دقیق و تقویت زیرساخت‌ها بپردازند.
 
*تشکیل کارگروه انرژی‌های نوین و تبدیل اصفهان به هاب انرژی
در ادامه، محمد مرادی، مدیرعامل شرکت توزیع برق استان اصفهان با اذعان به تحمل تابستان سخت و ادامه ناترازی انرژی برق و همین‌طور گاز تا زمستان و فشارهایی که متوجه بخش تولید و صاحبان صنایع شده است، گفت: احداث نیروگاه‌های خورشیدی در شرایط فعلی و صرفه‌جویی اولین و سریع‌ترین گزینه‌هایی است که تا حدودی در مدیریت پیک بار و تأمین برق صنایع می‌تواند مؤثر باشد.
او افزود: طبق هماهنگی با مجمع خیرین مدرسه‌ساز قرار شد تا ۲۵۰۰ مدرسه به نیروگاه خورشیدی مجهز شوند که علاوه بر ایجاد درآمد پایدار برای مدارس، کمکی به ناترازی برق خواهد بود. همچنین، کارگروه‌های ویژه‌ای در استانداری در زمینه انرژی‌های نوین و تبدیل اصفهان به هاب انرژی تشکیل شده است که در حال بررسی پروژه‌های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت و راهکارهای متنوع هستیم.
مرادی با بیان اهمیت احداث نیروگاه‌های خورشیدی و طرح شیوه‌نامه‌ها، از پیشرفت برخی از شهرستان‌های استان از جمله کاشان در این زمینه خبر داد و گفت: رویکرد ما فضای تعاملی با صنعتگران است و مباحث مرتبط را با هیئت امنای شهرک‌های صنعتی مطرح و برنامه‌ریزی‌هایی کرده‌ایم تا خاموشی‌های کمتری متوجه استان اصفهان شود.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان به موضوع ابلاغیه‌ها در خصوص پرداخت قبوض صادره از اول مهرماه اشاره نمود که از اول اردیبهشت امسال عملیاتی گردید و موجب گله‌مندی صنایع و سرانجام توقف موضوع طبق رأی دیوان شد. همچنین، تخفیف ترانزیت و برگشت به روال عادی انجام شد.
او تأکید کرد: اتاق بازرگانی و دیگر نهادها به‌طورجدی وارد فرایند احداث نیروگاه خورشیدی و مکان‌یابی با هماهنگی شهرک‌های صنعتی شوند. ضمن آنکه اطلاعات لازم در سایت شرکت قابل‌دسترس است.
 
رویکرد بهینه‌سازی تجهیزات برق باید در اولویت باشد
 سالار آتش پر، مدیرکل دفتر سیاستگذاری و توسعه فضای کسب و کار انرژی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) گفت: طبق مطالعات جهانی دو راهکار اصلی توسعه ظرفیت نیروگاهی و تولید و کاهش سطح تقاضا و مصرف در کنار هم می‌توانند مؤثر باشند. چنانچه، در اجلاس‌های جهانی، افزایش سه برابری ظرفیت تولید و دو برابری بهره‌وری انرژی را مطرح کرده‌اند.
 او به بیان اهمیت بهره‌وری و چگونگی بهینه‌سازی، پرداخت و گفت: بهینه‌سازی با چه اولویت‌هایی و اینکه چه زیرساختی وجود دارد و نقشی که بهینه‌سازی در تأمین برق پایدار برای صنایع می‌تواند داشته باشد و صنایع در میان نقش‌هایی که برای بهینه‌سازی مطرح می‌شود، کدام موارد را می‌توانند، کاربردی سازند، باید مورد توجه قرار گیرد.
 او توضیح داد: طبق مزیت‌های بهینه‌سازی، نیاز به توسعه شبکه و هزینه سنگین زیرساخت وجود ندارد و تجهیزات با کیفیت جایگزین می‌شوند. در واقع همان شبکه با کارکردهای بهتر و مصرف پایین‌تر را داریم؛ لذا می‌توانیم بهینه‌سازی را در اولویت قرار دهیم. اجرای سریع پروژه و بهره‌وری با سرمایه‌گذاری کمتر حاصل بهینه‌سازی است.
 آتش پر به مقایسه استفاده از چراغ‌های کم‌مصرف، تجهیز کولرهای آبی و گازی به گزینه‌های مصرف کمتر انرژی پرداخت و گفت: این موارد، علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف، افزایش ظرفیت شبکه و کاهش خاموشی را در پی خواهد داشت. در این زمینه، شرکت‌های توزیع برق استان اصفهان از تجهیزات اصلاح سیستم روشنایی معابر و تعویض حدود ۴۰۰ هزار چراغ معابر استفاده کرده‌اند. همچنین، پروژه‌های تعویض سیستم کولرهای گازی، پروژه‌های کشاورزی، اصلاح و تعویض ۲۴۰ هزار لامپ فضای داخلی بیمارستان‌ها در دست اقدام است.
 او ادامه داد: ۱۹ طرح در زمینه بهینه‌سازی مصوبه دریافت کرده‌اند که با حدود یازده همت برآورد سرمایه‌گذاری، حدود ۶۵۰ مگاوات کاهش مصرف اتفاق خواهد افتاد.
 او با ابراز خرسندی از اینکه در زمینه تجهیزات بهینه‌سازی، وابستگی کمتری به خارج از کشور وجود دارد، توجه به بهینه‌سازی بعنوان اولویت را مطرح کرد و گفت: مجموع عوامل باعث شد تا در سال ۹۶، شورای انرژی آیین‌نامه بازار بهینه‌سازی و محیط‌زیست را با هدف رشد سرمایه‌گذاری و اینکه بخش‌های عرضه و تقاضا در دست بخش خصوصی باشد، ابلاغ نماید که مراحل آن در ۱۴۰۳ نهایی شد. براین‌اساس، سرمایه‌گذار در تنظیم قرارداد بهینه‌سازی باید مراحل اعلام آمادگی و تکمیل مستندات، ارزیابی و تصویب اولیه طرح، امضای قرارداد سه‌جانبه و ورود به فضای اجرا را دنبال کند. همچنین، سرمایه‌گذار با دریافت گواهی علاوه بر برخورداری از تخفیف انرژی و نرخ ترانزیت صفر، امکان فروش گواهی خود را دارد.
 آتش پر در بخش بازار برق، از محاسبه سه برابری ارزش برق در ساعات پیک بار، فواید کاربرد گواهی صرفه‌جویی انرژی در کاهش محدودیت مصرف در اوج ناترازی، مزیت پرداخت قبض مجازی و امکان فروش برق خود در بورس با تأکید بر نقش اتاق‌های بازرگانی در این زمینه صحبت کرد.
 
*کمبود سوخت و خروج ۱۲ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی از مدار
 سرانجام، احمدرضا صافی، رئیس هیات مدیره سندیکای برق اصفهان با بیان آنکه امروز مشکل نیروگاهی ما برای تولید برق موردنیاز صنعت مربوط به عدم تأمین سوخت نیروگاهی است، اعلام کرد: در حال حاضر ۱۲ هزار مگاوات ظرفیت تولید نیروگاه‌های ما به دلیل عدم تأمین سوخت از مدار خارج شده است. متأسفانه، شرایط دسترسی به سوخت اضطراری برای نیروگاه‌ها مطلوب نیست. همچنین، برخی از نیروگاه‌های شمالی کشور در محدودیت تأمین سوخت هستند. ضمن آنکه وضعیت در زمینه گاز نیز به همین صورت است.
 او، یکی از آفات درگیر صنعت برق را دولتی بودن این صنعت و تصمیمات نادرست از سوی دولت اعلام کرد و در صحبت از بخش‌نامه تعرفه ۲۰ برابری برق برای صنعت در مهرماه و التهاباتی که متوجه صنعت شد، اظهار کرد: در زمانی دیماند برق را به صنایع فروخته‌ایم و امروز اعلام می‌شود که صنعت 80درصد برق خود را از طریق احداث نیروگاه خورشیدی تأمین نماید و سرانجام به جایی می‌رسیم که متوجه اشتباهات و تصمیمات ناآگاهانه می‌شویم.
 رئیس هیات مدیره سندیکای برق اصفهان در بیان مشکلات صاحبان صنایع از جمله عقب‌افتادگی حقوق، هزینه‌های بیمه، گمرک و ثبت سفارش، مالیات، بدهی بانک و موارد دیگری که صنعت را احاطه کرده‌اند، گفت: ما نیاز به اصلاح اقتصاد برق داریم. بدون خروج دولت از بخش تولید و توزیع برق و اصلاح اقتصاد برق، راهکار دیگری نداریم.
صافی با اذعان به ایجاد بی‌اعتمادی صنایع نسبت به وزارت نیرو افزود: ما باید به طور متوازن در چهار مورد احداث نیروگاه و هم‌زمان توسعه شبکه موجود برای اتصال این حجم از تولید برق و پایداری، اصلاح اقتصاد برق و بهینه‌سازی تجهیزات برق و تجهیزات صنعت گام برداریم. همچنین، طبق رویکرد واقع‌گرایانه و مباحث کارشناسی شده به مسئولان اطلاع‌رسانی و انعکاس موضوعات انجام شود.
 صافی، تعرفه منطقه‌ای برق را، آسیب دیگری در مقابل رعایت الگوی مصرف دانست و گفت: زمانی که تا هزار کیلووات‌ساعت برق مصرفی مناطق گرمسیر و خانگی فقط ۶۰ هزار تومان و با ملاحظات منطقه‌ای محاسبه می‌گردد، تشویق به مصرف خانگی و تهدیدی برای برق صنایع و تولید را رقم زده‌ایم.
 او با استناد به تحقیقات مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی اصفهان، میزان خسارت قطعی برق به ازای هر کیلووات‌ساعت را ۲ دلار اعلام کرد و گفت: لازم است ما برای حل مشکل ورود کنیم.
  

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو