قطبالدین صادقی: چرا تلویزیون سریال ماندگار نمیسازد؟
یکی از سریالهایی که هنوز روی آنتن نیامده بحثبرانگیز شده، "طلاق" ابوالقاسم طالبی است. به گفته قطبالدین صادقی که نقش وکیل را در این مجموعه تلویزیونی ایفا میکند، قصه اختلاسگرها روایت میشود؛ بازیگری که در "سنجرخان" دغدغه دارد که به کسی توهین نشود.
ابوالقاسم طالبی این روزها سریال "طلاق" را با رعایت پروتکلهای بهداشتی تصویربرداری میکند. سریالی که به دلیل شیوع کرونا، چند ماهی متوقف شده بود و مدتی است دوباره جلوی دوربین رفته تا خودش را هرچه زودتر مهیای آنتن کند. کارگردانی که پس از ساخت دو مجموعه "بازگشت پرستوها" و "به کجا چنین شتابان" به تلویزیون برگشته و موضوع فساد اقتصادی و اختلاسگرها را با خودش آورده است. حتماً مثل خیلی از کارهای سینماییاش همچون "قلادههای طلا" و "یتیمخانه ایران" سر و صداهایی به پا خواهد کرد؛ هنوز نیامده گمانهزنیهایی به دنبال داشته که تا چه حد این کارگردان میتواند وارد مفاسد اقتصادی شود.
صادقی تأکید کرد: واقعاٌ لذت میبرم با این بازیگران و عوامل پخته و کاربلد کار میکنم. احساس نمیکنم وقتم تلف شده و لذت میبرم. تیم پشت دوربین هم بهتریناند؛ برای ساخت چنین سوژههایی به همه این کیفیتها باید توجه شود، البته در کنار جسارت کارگردان، اعتماد هم لازم است. تا این سوژههای مهم و تأثیرگذار به سرمنزل درستی برسند.
توجه ابوالقاسم طالبی به پلان به پلانِ سریالوی در خصوص توجه ابوالقاسم طالبی به پلان به پلان "طلاق" افزود: من فیلمنامه و کارگردانی سریال "طلاق" را خوب دیدم. بعد از چند ماه توقف کرونایی، مدتی است دوباره به تصویربرداری برگشتهایم و چند ماهی کار داریم. خوشبختانه ابوالقاسم طالبی با وسواس کار میکند و به پلان به پلانِ سریال دقت میکند. روی همهچیز چه بازیگری، لباس، صحنه، گریم و نور؛ و در بسیاری از اوقات، این دقتنظرها در کارگردانی سریالها و فیلمهای سینمایی فراموش شده است. طالبی درباره همهچیز نظر میدهد، چیزی به میلش نباشد را کنار میگذارد. باری به هر جهت کار نمیکند و دقت خوبی دارد؛ از این جهت قابل احترام است. جالب است بدانید دائماً سناریو را سر صحنه تصحیح میکند، واقعاً نمیدانیم برای جلسه بعد چه چیزهایی اضافه میشود.
صادقی تأکید کرد: واقعاٌ لذت میبرم با این بازیگران و عوامل پخته و کاربلد کار میکنم. احساس نمیکنم وقتم تلف شده و لذت میبرم. تیم پشت دوربین هم بهتریناند؛ برای ساخت چنین سوژههایی به همه این کیفیتها باید توجه شود، البته در کنار جسارت کارگردان، اعتماد هم لازم است. تا این سوژههای مهم و تأثیرگذار به سرمنزل درستی برسند.
ماجرای دعوت نشدن به برنامههای پربیننده / وقتی حرفهای جدی نمیزنندبازیگر سریال "کیفانگلیسی" و "فاکتور هشت" در پاسخ به این سؤال که چرا به برخی از برنامههای پربیننده تلویزیون دعوت نشدید، تأکید کرد: راستش را بخواهید آنها طالبِ حرفهای جدی نیستند. اساس آنها تفنن، سرگرمی و حرفهای سطحی است. به نظرمن تلویزیون در کل دنیا، عوامزده است و حرفهای جدی نمیزنند. در رادیو چرا؟ سه سال خودم در رادیو فرهنگ سهشنبه شبها درباره فرهنگ و آداب و آیینهای کهن ایرانی صحبت میکردم و کنداکتور مدونی داشتم. تلویزیون خیلی به آدمهای فرهنگی نیاز ندارد بیشتر تفریح، سرگرمی و وقتکشی را میپسندند.
دنبال کارهای عمیق و راهبردی و استراتژیک نیستندوی با انتقاد از تلویزیون به خاطر نساختن کارهای ماندگار، گفت: سریالهای ماندگار نمیسازند؛ سربداران را ببینید و یا همین کیف انگلیسی که چندین بار پخش میشوند دیگر ساخته نمیشوند. کسانی که تصمیم میگیرند به نظرمن خیلی دیدگاههای فرهنگی آیندهنگرِ خوبی ندارند. از آنجائیکه تلویزیون در مواجهه با ذائقههای زیاد و مختلفی، نمیتواند معدلِ این سلیقهها را درآورد، به همینخاطر سطح برنامههایش پایین میآید. سریالی میبینید که همزمان میتواند به تلفن جواب بدهید، غذا هم بخورید و هیچ اتفاقی هم نمیافتد. چون دنبال کارهای عمیق و راهبردی و استراتژیک نیستند.
کارگردانی سریال "مستوره اردلان"صادقی در خصوص ساخت سریالی به نام "مستوره اردلان" افزود: شخصیتی در کردستان به نام "مستوره اردلان" وجود دارد که هم شاعر و تاریخ نویس است و هم داستاننویس و کتاب مذهبی نه تنها در ایران بلکه در آسیا و خاورمیانه دارد. اعجوبه و شخصیت استثنایی که با مسئولین تلویزیون و استانداردی صحبت کردهایم سریالی ساخته شود که هم بنویسم و هم کارگردانیاش کنم. ت