سبقت گرفتن اینفلوئنسرها از سلبریتیها
به گزارش شرق ؛ در ماههای گذشته، دعوای وفاقآمیز جریانهای سیاسی اصلاحطلب و اصولگرا پیرامون موضوع فیلترینگ، بهلحاظ رسانهای ابعاد گستردهای به خود گرفت و نهایتاً منجر به رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی شد. اما فارغ از این حواشی، آنچه اهمیت دارد این است که تا زمانیکه شهروندان برای زیست روزمرهشان در فضای آنلاین مجبور به روشن کردن فیلترشکنهایشان باشند، سایهی سیاست فیلترینگ کماکان بر سرشان سنگینی خواهد کرد. با این حال، شواهد گوناگون نشان میدهند که بخش زیادی از مردم، برای استفاده از پلتفرمهای فیلترشده منتظر اینگونه «توافق»های سیاسی نمیمانند.
بر اساس نتایج آخرین پیمایش ایسپا درباره «میزان استفاده ایرانیان از پیامرسانها و شبکههای اجتماعی»، اینستاگرام در دو سال گذشته به فراگیرترین پلتفرم آنلاین در بین مردم ایران تبدیل شده است. در گزارش پیش رو، با مرور نتایج پنجمین گزارش تحلیلی سالیانه پیرامون روندهای تغییر در اینستاگرام ایرانی از سال ۱۳۹۸ تا سال ۱۴۰۳، خواهیم دید که در پسِ پشت این رشد کمّیِ نفوذ اینستاگرام در زندگی آنلاین و آفلاین مردم ایران، جدیترین روندهای تغییر کداماند و این تغییرات کمّی بر چه کیفیتهایی دلالت دارند.
همینطور که در شکل ۱ مشاهده میشود، تعداد صفحههای پرمخاطب و فعال ایرانی در اینستاگرام از سال ۱۳۹۸ تا سال ۱۴۰۳، نزدیک به چهاربرابر شده است. همچنین، در حالی که در دو سال گذشته، نرخ رشد این صفحهها بهترتیب ۱۷ و ۲۱ درصد بوده است، در سال ۱۴۰۳ این شاخص به ۲۳ درصد افزایش پیدا کرده است. به عبارت دیگر، رشد صفحههای پرمخاطب ایرانی در اینستاگرام برای دومین سال متوالی (یعنی در همان بازهای که بنا به یافتههای ایسپا، اینستاگرام تبدیل به فراگیرترین پلتفرم آنلاین در بین مردم ایران شده است) شتاب مثبت به خود گرفته است.
در شکل شماره ۴، روند افزایش میانگین تعداد دنبالکنندگان صفحههای سیاسی را به تفکیک گرایش سیاسیای که در هر صفحه ترویج میشود، مشاهده میکنیم. شدیدترین میزان رشد در سالهای گذشته مربوط به افزایش یکباره تعداد دنبالکنندگان صفحههای سیاسی برانداز در سال ۱۴۰۱ است. در حالیکه میانگین تعداد دنبالکنندگان صفحههای سیاسیِ اصلاحطلب در سال ۱۳۹۸ بیشتر از سایر جریانهای سیاسی بوده است، در چهار سال گذشته، میانگین تعداد دنبالکنندگان اصلاحطلبها بهطور چشمگیری نسبت به اصولگراها و براندازها کمتر شده است.
آیسان اسلامی با شدیدترین نرخ افزایش محبوبیت نسبی، در طی دو سال گذشته از تمام صفحههای پرمخاطب ایرانی در اینستاگرام سبقت گرفته و در حال حاضر- با فاصلهای جزئی- حتی از علی دایی نیز محبوبیت نسبی بیشتری در اینستاگرام دارد! بعد از آیسان اسلامی، بهترتیب معین فرجی، شروین حاجیپور، سینا فرحی و مجتبی شفیعی از نظر میزان افزایش در شاخص محبوبیت نسبی در رتبههای دوم تا پنجم قرار گرفتهاند. از بین این پنج چهره، دو نفرشان (معین فرجی و سینا فرحی) اینفلوئنسرهای آموزشدهنده کسبوکارهای اینستاگرامیاند، آیسان اسلامی بهواسطه به اشتراکگذاری طنزگونه سبک زندگیاش در اینستاگرام مشهور شده است، شروین حاجیپور یکی از نمادهای مهم جنبش «زن، زندگی، آزادی» است و مجتبی شفیعی نیز کمدین و طنزپردازی است که بهواسطه فعالیتهای اینستاگرامیاش توانسته است شهرت و محبوبیت خود را افزایش دهد. در واقع، صاحبان این پنج صفحهی پرمخاطبی که در فاصله سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۳ بیشترین افزایش محبوبیت نسبی را داشتهاند، بازیگران میدانهایی عمیقاً مرتبط با فضای آنلاین هستند. به بیان دیگر، بهنظر میرسد تا اطلاع ثانوی محبوبیت بیشتر سلبریتیها و چهرههای مطرح در میدانهای آفلاین در اینستاگرام در حال کاهش باشد و به جای آنها، اینفلوئنسرهایی که بهدلایل مختلف بازیگران میدانهای آنلاین هستند، بیشتر شانس افزایش محبوبیت داشته باشند.
سمتوسوهای تغییر در اینستاگرام ایرانی
با در نظر گرفتن مجموع یافتههای ششمین سال از این پژوهش طولی میتوان گفت که اینستاگرام ایرانی کماکان در مسیر فراگیرتر شدن و نیز تکثر و تمرکززدایی بیشتر حرکت میکند. افزایش مرجعیت اینفلوئنسرها در مقایسه با سلبریتیها در سالهای اخیر صرفاً محدود به فضای آنلاین ایرانی نمیشود و ابعاد جهانی دارد؛ اما این روند در اینستاگرام ایرانی بنا به زمینههای سیاسی و اجتماعی شدت بیشتری پیدا کرده است. سلبریتیهای ایرانی تا چند سال پیش، این امکان را داشتند تا با بهکارگیری اندکی ظرافت در موضعگیریهایشان، مقبولیت خود را در بین طرفهای مختلف دعواهای سیاسی و اجتماعی حفظ کرده و از سرمایههای میدانهای مختلف بهرهمند باشند. اما در سالهای اخیر، تا حد زیادی این امکان را از دست داده و بیش از پیش در معرض این خطر قرار گرفتهاند که در ازای تلاش برای حفظ سرمایههای یک میدان، سرمایههای میدانهای دیگر را از دست بدهند.
نکته مهم دیگر این است که تجربهی سالهای گذشته بهخوبی نشان داده است که سیاستهای اتخاذ شده برای کوچاندن کاربران از پلتفرمهای آنلاین جهانی بهسمت پلتفرمهای «بومی»، عملاً نتیجهی معکوس داده و کاربران را برای استفاده از این پلتفرمها مصممتر کرده است. امروزه اینستاگرام درهمتنیدگی بیشتری با لایههای مختلف زندگی آنلاین و آفلاین مردم ایران پیدا کرده است. در این بین، سیاستگذاران مخیّرند که یا این راه اشتباه را به امید رسیدن به نتیجهای متفاوت ادامه دهند یا اینکه بهطور اساسی در مسیری که تاکنون طی کردهاند، تجدیدنظر کنند.
منبع: sharghdaily-962329