برنج هیبرید وارد بازار ایران میشود
به گزارش شبکه شرق، سهراب سهرابی، مجری طرح گندم و برنج وزارت جهاد کشاورزی گفت: در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ سطح زیرکشت برنج در کشور ۷۵۰ هزار هکتار بود که بیشترین آن در استانهای شمالی گیلان، گلستان و مازندران کشت شد؛ البته کشت این محصول پرمصرف داخلی در سایر استانها هم انجام میشود.
وی افزود: با احتساب کشت نشا مجدد و راتون میزان شلتوک تولیدی ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تن بوده که از آن ۲.۷ میلیون تن برنج سفید تولید شد.
وی درباره میزان نیازمندی کشور به این محصول عنوان کرد: نیاز کشور با احتساب مصرف سرانه ۳۵ کیلو گرم و ۲۰۰ هزار تن ذخایر استراتژیک ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن میشود.
این مسئول دولتی در وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: بر اساس میزان تولید، نیاز است ۵۰۰ هزار تن برنج خارجی وارد شود.
مزیتهای ارقام محلی و پر محصول
مجری طرح برنج در وزارت جهاد کشاورزی درباره ارقام تولیدی برنج داخل توضیح داد: در ایران ۲ دو نوع ارقام برنج محلی و رقمهای پر محصول تحقیق شده در مؤسسه تحقیقات برنج کشت میشود.
وی اضافه کرد: رقم محلی، عملکرد در واحد سطح پایین اما محصولی با عطر و طعم بالاتر دارد، برنجهای گروه صدر شامل صدری هاشمی، طارم، دم سیاه و… طبقه بندی میشوند.
وی در ادامه به ارقام پر محصول اشاره کرد و گفت: رقمهای مربوط به مطالعات مؤسسه تحقیقات برنج، ارقام پر محصول با عملکرد در واحد سطح بالاتر است؛ برنجهای قابل مصرف که نسبت به ارقام محلی شاید در طعم و مزه متفاوت باشند. برنجهای فجر، شیرودی، ندا، نعمت و… در این گروه قرار دارند.
سهرابی با بیان این که ارقام پر محصول در تولید از مزیت بیشتری برخوردار هستند، یادآور شد: کشت این ارقام نیاز کشور را با سرعت بیشتر رفع و رسیدن به خودکفایی را با سرعت بیشتر محقق میکند.
مجری طرح برنج و گندم وزارت جهاد در ادامه سخنان خود اظهار کرد: ارقام پر محصول به لحاظ قیمتی نرخ مناسبتری دارند اما در این راستا ضروری است فرهنگ مصرف برنج در کشور تغییر کند؛ حتی به لحاظ کیفیت ارقام پرمحصول داخلی از برنجهای وارداتی هندی و پاکستانی در سطح بالاتری قرار دارند.
وی افزود: ضمن این که به ازای هر متر مکعب آب مصرفی تولید محصول بیشتری دارند.
تولید برنج هیبرید در دستور کار وزارت جهاد
سهرابی از دیگر سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی به انتقال تولید برنج هیبرید اشاره کرد و گفت: برنج هیبرید به لحاظ میزان تولید از نوع محلی و ارقام پر محصول داخلی در سطح بالاتری قرار دارد. تناژ این نوع برنج در هر هکتار بالاتر از ۱۰ تن است.
مجری طرح برنج وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: این امر میتواند انقلابی در تولید برنج به وجود آورد و ما به دنبال انتقال این فناوری به داخل هستیم.
برنج هیبرید دورگهای است که از دو والد کاملاً خالص حاصل شده باشد. برنج هیبرید تجاری (نسل اول) فقط یک سال قابل کشت توسط کشاورزان است. کشاورزان هر ساله باید بذر مورد نیاز خود را از مراکز معتبر تولید و توزیع برنج هیبرید تهیه کنند.
نسبت تولید برنج محلی و پر محصول
این مسئول دولتی در پاسخ به این پرسش که نسبت تولید برنج محلی و پرمحصول در کشور چقدر است، گفت: بین ۲۰ تا ۲۵ درصد تولید برنج در ارقام پر محصول بوده و باقی سهم ارقام برنج محلی است.
به گفته سهرابی برنج محلی راحت تر فروش میرود. البته بخشهایی از مناطق کشور که درآمد کمتری دارند ارقام وارداتی را ترجیح میدهند.
وی ادامه داد: در بیشتر فروشگاههای داخلی ۲ نوع برنج هاشمی و طارم و در برنجهای خارجی، نوع ۱۱۲۱ عرضه و به فروش میرسد. در مصرف برنج باید فرهنگ سازی شود؛ به عنوان مثال، در هندوستان مردم برای تأمین پروتئین مورد نیاز خود حبوبات را جایگزین گوشت قرمز کردهاند.
مجری طرح برنج وزارت جهاد کشاورزی در پایان گفت: به طور قطع با افزایش نرخ ارز مردم آرام آرام متمایل به برنجهای پر محصول داخلی میشوند. سیاست وزارت جهاد در تولید برنج، افزایش سهم پر محصولها نسبت به برنجهای محلی است تا نقش خود را در خوداتکایی دومین کالای پر مصرف داخلی، افزایش دهد.
منبع: sharghdaily-961603