( تصاویر) چه کشورهایی جنگنده نسل چهارمی تایفون ساخت یوروفایتر را در اختیار دارند؟
Eurofighter Typhoon یکی از توانمندترین جت های جنگنده نسل چهارم جهان است و برای برتری یافتن با همتایان شوروی خود ساخته شده است. این جت همچنین یکی از گران ترین جت های جهان است – هزینه ای در حدود ۱۲۴ میلیون دلار برای هر فروند (هزینه خرید صرف) دارد.
این جنگنده گرانتر از قیمت خرید هر نسخه ای از F-35 Lightning II است (اگرچه F-35 با هزینه های عملیاتی بسیار بالاتری همراه است). با این حال، Eurofighter Typhoon یکی از گرانترین جتهای جهان است، به این معنی که F-16 گزینه مقرون به صرفهتری برای نیروهای هوایی بدون جیب پر پول است.
«Thug» اروپایی
نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا هر دو هواپیمای جنگنده تایفون و F-35B را در اختیار دارد (هر دو هواپیما تا حدی انگلیسی هستند – حدود ۱۵ درصد از اجزای F-35 در بریتانیا ساخته شده است). تایفون یک جت پنهانکار نیست و میتواند مقدار زیادی سلاح حمل کند (همچنین یک طراحی آکروباتیک فوق العاده است) در حالی که F-35B یک هواپیمای پنهانکار ابررایانهای است که محفظه داخلی آن محدود است (بدون به خطر انداختن قابلیت پنهانکاری). در نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا، این زوج با لقب «اوباش و قاتل» شناخته می شوند.
Eurofighter.com میگوید که این جت «کاملاً با پلتفرمهای قدیمی ایالات متحده سازگار است و به نیروهای هوایی مدرن مزیت استراتژیک قانعکنندهای در ترکیب ناوگان چند پلتفرمی ارائه میکند». ایرباس میگوید: «یوروفایتر تایفون پیشرفتهترین هواپیمای رزمی نقش متغیر جهان است» و سپس تصریح می کند که «به راحتی میتواند از هوا به هوا به هوا به سطح تغییر ماموریت دهد و دوباره به همان مأموریت قبلی بازگردد».
اروپاییها در حال برنامهریزی برای ادامه تولید یوروفایتر تا سال ۲۰۳۵ هستند، زمانی که صنعت هوایی این قاره میتواند به سمت تولید جت جنگنده نسل ششمی در حال توسعه Tempest/GCAP برود. انتظار می رود این تغییر برای آلمان و اسپانیا که قرار است نسل ششم جت جنگنده FACS را در دهه ۲۰۴۰ بسازند، بیشتر طول بکشد. انتظار می رود آخرین جت جنگنده تایفون تا دهه ۲۰۶۰ در سرویس بماند.
رقبای بازار صادراتی یوروفایتر تایفون
یوروفایتر در بازار صادراتی با داسو رافال فرانسوی (که منشأ توسعه مشترکی با آن دارد) و همچنین جت های نسل چهارم دیگر مانند ساب گریپن، F-15EX Strike Eagle II و شاید هواپیماهای روسی Su-30 Flanker رقابت می کند. در برخی موارد، این جنگنده می توانست با F-16 Block 70 بسیار کوچکتر از خود رقابت کند. یونان در سال ۲۰۰۰ ابتدا تایفون را سفارش داد اما در سال ۲۰۰۴ این سفارش را به نفع F-16 لغو کرد. تایفون در رقابت های خود در برابر رافال در مورد هند، اندونزی و امارات متحده عربی شکست خورد.
قضیه ترکیه
ترکیه سامانه پدافند هوایی اس-۴۰۰ روسی را خریداری کرد و در نتیجه، آمریکا این کشور را از برنامه اف-۳۵ اخراج کرد (با وجود اینکه اولین هواپیماهای اف-۳۵ ترکیه ساخته، خریداری شده و خلبانان ترک برای آموزش پرواز با آن ها وارد ایالات متحده شده بودند).
ترکها اس-۴۰۰ را در انبار نگهداری کردهاند، زیرا تلاش دارند روابط خود با ایالات متحده را بهبود بخشند. ترکیه می خواهد دوباره در این برنامه پذیرفته شود و ۴۰ فروند F-35A خریداری کند. همزمان، ترکیه در حال خرید جنگنده های جدید F-16 Block 70 از ایالات متحده (و کیت های ارتقاء یافته برای F-16 های قدیمی) است و همچنین در حال توسعه جت جنگنده با قابلیت پنهانکاری نسبی خود به نام Kaan است (که اولین پرواز خود را در اوایل سال ۲۰۲۴انجام داد). ترکیه همچنین در حال مذاکره برای خرید ۴۰ فروند یوروفایتر تایفون است.
ملاحظات ژئوپلیتیک اجازه صادرات یوروفایتر تایفون
Eurofighter Typhoon توسط یک کنسرسیوم اروپایی متشکل از بریتانیا، آلمان، ایتالیا و اسپانیا ساخته شده است. این گروه بندی چند کشوری به تقسیم هزینه های توسعه کمک کرد – اگرچه گاهی تاثیراتی بر ممنوعیت های صادراتی داشته است زیرا هر یک از این کشورها در زمینه اجازه فروش، حق وتو دارند.
نتیجه گیری
در خاتمه، تعداد نسبتاً کمی از کشورها غیر از چهار کشور سازنده آن، Eurofighter Typhoon را خریداری کرده اند. اما این پتانسیل وجود دارد که کشورهای بیشتری آن را خریداری کنند (ترکیه نمونه بارز آن است). با این حال، اغلب در رقابت با رافال و همچنین خانواده F-15 Eagle شکست خورده است. جنگنده کوچکتر F-16 Fighting Falcon جایگزین بسیار ارزان تری برای تایفون است، در حالی که F-35 کلاس متفاوتی از قابلیت ها را ارائه می دهد (اما با هزینه های نگهداری بالاتری همراه است).
منبع: روزیاتو
منبع: faradeed-223688