درمان پلنگ دماوند پرریسک است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در یادداشتی ضمن اشاره به لزوم تدوین مقررات ملی فرونشست زمین، بر ضرورت تصویب «پیشنویس اصلاحیه قانون مدیریت پسماند» نیز تأکید و به آخرین وضعیت پلنگ دماوند اشاره کرد.
شینا انصاری در یادداشت هفتگی خود آورده است: فرونشست زمین در ایران به مسئلهای مهم و غیرقابل انکار تبدیل شده است. از همین رو، هفته گذشته با هدف افزایش هماهنگی در دولت برای سیاستگذاری متناسب با وضعیت موجود، گزارش مفصلی از ابعاد فرونشست زمین در کشور را در جلسه هیئت دولت ارائه کردم.
او ادامه داد: یکی از عوارض ناپایدار توسعه کشور، بیلان منفی آبخوانهاست. برداشت بیرویه از ذخایر آبهای زیرزمینی و غفلت از تغذیه آبخوانها در طول دهههای قبل موجب شده که امروز با پدیده فرونشست زمین در کشور مواجه شویم. در این گزارش به برخی اماکن و مستحدثات در معرض خطر فرونشست اشاره و تجربههای موفق جهانی در غلبه بر این مسئله چندبعدی را تشریح کردم. این تجارب نشان میدهد میتوان با مدیریت مصرف آبهای زیرزمینی، تغذیه آبخوانها، تصفیه و بازچرخانی پساب و تغییر روشهای کشاورزی از نرخ فرونشست کاست.
مقررات ملی فرونشست زمین تدوین شود
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: خروجی گزارش و پیشنهاد، با توجه به وسعت پهنههای فرونشست زمین در ایران و در معرض قرارگیری سرمایههای ملی و آثار زیانبار محیط زیستی، «تدوین مقررات ملی فرونشست زمین» بهعنوان مقررات فراگیر و چندوجهی و همهجانبهنگر است که باید جنبههای الزامی آن به طور دقیق تعیین شود. این مقررات حیطههای مختلف آب، کشاورزی، صنعت، شهرسازی، ساختمان، آثار تاریخی، خطوط نیرو و سوخت و آب و فاضلاب و سایر مستحدثات را در بر خواهد گرفت. امیدوارم با توافق دستگاهها و نهادهای مسئول گام مؤثری برای کنترل نرخ فرونشست در ایران برداریم.
انصاری افزود: مسئله مدیریت ناکارآمد پسماند یکی دیگر از مسائل چندبعدی و مهم ماست که غفلت از آن میتواند پیامدهای سهمناکی را به محیط زیست ایران وارد کند. سهشنبه هفته گذشته در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی گزارش وضعیت پسماندها در کشور را ارائه کردم. در سخنانم با اشاره به ضرورت تصویب «پیشنویس اصلاحیه قانون مدیریت پسماند»، از نمایندگان محترم مجلس تقاضا کردم که برای این کار مهم دولت را یاری کنند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تأکید کرد: اختلاف فاصله بین وضعیت کنونی تا رسیدن به استاندارد متوسط جهانی میتواند در بازیافت و استفاده مجدد از مواد حاصله یک ظرفیت اقتصادی ۱۰.۲ میلیارد دلاری ایجاد کند. متأسفانه نهتنها اکنون توجه به این منافع در اقتصاد رسمی کشور هیچگونه نمودی ندارد، بلکه مدیریت نادرست پسماند شهری، دفن غیراصولی، عدم تفکیک، بازیافت نامناسب و...، سالانه حدود ۸۷ هزار میلیارد تومان خسارت محیطزیستی به کشور وارد میکند.
او ادامه داد: نبود سیستمهای حملونقل مکانیزه باعث میشود درصد بالایی از بودجه شهرداریها به بخش اول فرایند مدیریت پسماند، یعنی جمعآوری اختصاص یابد که آنهم به صورت ناقص انجام میشود. درحالحاضر ۷۵ درصد پسماند شهری تولیدی در کشور دفن میشود که از این میزان هفت درصد به صورت دفن بهداشتی و ۹۳ درصد باقیمانده به صورت غیربهداشتی و تلنباری در زمین است. ظرفیت خطوط پردازش پســماند عادی در کشور در حدود ۳۰ درصد از میزان پســماند تولیدی است که با تفکیک پسماند مخلوط در مقصد و ورود آن به فرایندهای بازیافت پسماندهای بازیافتی انجام میشود.
درمان پلنگ دماوند در طولانی مدت
انصاری در پایان نوشت: از همکاران معاونت طبیعی جویای وضعیت پلنگ دماوند شدم. درمان بیماری پلنگ طولانی است و ریسک بالایی دارد اما به نظر میرسد با مشورت کمیتهای تخصصی از دامپزشکان، حال پلنگ کمی بهتر شده است.
منبع: sharghdaily-959191