(ویدئو) روشهای مختلف استعلام دهک خانوار؛ چطور بفهمیم دهک چندم هستیم؟
چند سالی است که بخشی از یارانهها به طور مستقیم و نقدی به حساب سرپرست خانوار ها واریز می شود. تمامی خانوار ها مطابق این دستور کار، دهکبندی شدند و ۳ دهک پردرآمد جامعه، از دریافت یارانه دولت، کنار گذاشته شدند و یارانه برای ۷ دهک دیگر واریز شد. این هفت دهک به بیان دیگر، اقشار کم درآمد جامعه و مشمول دریافت یارانه هستند. در پی این تصمیمات، سوال مهمی که برای اغلب خانواده ها به وجود آمد این بود که چطور بفهمیم دهک چندم هستیم؟ چندین روش برای اطلاع از دهک خانوار وجود دارد.
چطور بفهمیم دهک چندم هستیم؟
۱. استعلام دهک خانوار با کد ملی
مرحله سوم:
در این قسمت وضعیت یارانه شما مشخص می شود که شامل دریافت یارانه نقدی هست یا خیر (مشمول/غیرمشمول)، در تصویر زیر برای یکی از اعضای خانور نمایش داده شده که مشمول دریافت یارانه می باشد.
در پایان هم بر روی نمایش شناسنامه اقتصادی خانوار جهت مشاهده دهک بندی یارانه خود کلیک کنید.
برای اعتراض به یارانه و دهک خانوار باید مراحل زیر را انجام دهید:
۱. ابتدا وارد سامانه مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانهها به نشانی اینترنتی hemayat.mcls.gov.ir شوید.
۲. بر روی ورود به سامانه کلیک نمایید.
۳. تمامی اطلاعات خواسته شده را وارد کنید.
- اگر مشمول دریافت واریز یارانه هستید، عبارت مشمول برای شما نمایش داده خواهد شد و شما قادر به اعتراض نخواهید بود. اما اگر عبارت غیر مشمول را مشاهده کردید میتوانید اعتراض خود را ثبت نمایید.
۴. در قسمت شناسنامه اقتصادی – اجتماعی شما تمامی اعضای خانواده و جزئیات دیگر را مشاهده میکنید.
۵. درصورتی که مغایرتی وجود داشته باشد میتوانید ثبت اعتراض را زده و درخواست بازبینی دهید.
۶. در انتها روی گزینه پایان را کلیک کنید.
۷. حالا اعتراض شما توسط کارشناسان بررسی شده و اگر اشتباهی رخ داده شده باشد، آن را رفع میکنند. سپس مشکل عدم دریافت یارانه بر طرف گردیده و یارانه به حساب شما واریز خواهد شد.
دهکبندی چیست؟
از لحاظ آماری دهک به معنای یک دهم جمعیت خانوارهای کل کشور و یک مفهوم نسبی و جمعیتی است. در فرایند دهکبندی، خانوارها پس از ترکیب معیارهای مختلف اقتصادی- اجتماعی و طی فرایندی پیچیده رتبه بندی میشوند. خانوارهایی که پایینترین وضعیت رفاهی را نسبت به سایرین داشته، در دهک ۱ و خانوارهایی که دارای بالاترین وضعیت رفاهی نسبت به سایر خانوارها باشند، در دهک ۱۰ قرار خواهند گرفت.
هر دهک از لحاظ تعداد خانوار همواره ثابت و بطور متوسط شامل ۲.۹ میلیون خانوار است؛ بنابراین با هر مرتبه دهکبندی، دقیقاً به تعداد خانوارهایی که از دهک ۱۰ خارج شده و به دهکهای پایینتر جابجا شده اند، به همان تعداد خانوارهایی از دهکهای پایینتر به دهک ۱۰ اضافه میشوند.
در مقایسه وضعیت رفاهی خانوارها، خانواری که در دهک ۱۰ قرار دارد نسبت به خانوارهای سایر دهکها وضعیت رفاهی بالاتری دارد ولی ممکن است در مقایسه با برخی خانوارهای واقع در دهک ۱۰ وضعیت رفاهی پایین تری داشته باشد بنابراین تمام خانوارهای واقع در دهک ۱۰ (۲.۹ میلیون خانوار) وضعیت رفاهی کاملاً یکسانی نخواهند داشت و اختلاف وضعیت رفاهی خانوار واقع در صدک ۹۱ با خانوار واقع در صدک ۱۰۰ معنادار میباشد حال آنکه هر دو خانوار در دهک ۱۰ جای گرفته اند.
از طرفی اختلاف وضعیت رفاهی خانوار واقع در پایینترین سطح دهک ۱۰ ممکن است با خانواری از بالاترین سطح از دهک ۹ قابل توجه نباشد؛ بنابراین قرار گرفتن در دهک ۱۰ لزوما به معنای «خیلی مرفه بودن» نیست و صرفا نمایانگر وضعیت رفاهی بهتر (هرچند اندک) خانوارهای واقع در این طبقه بر اساس شاخصهای متعددی نسبت به ۹۰ درصد از خانوارهای کشور است.
منبع: روزیاتو
منبع: faradeed-221801