کودکان در غزه آرزوی مرگ میکنند
شرق: چند روز پیش، آنروا، آژانس امداد و اقدامات سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک، خبر داد که از آغاز تهاجم اسرائیل تاکنون بیش از ۱۴هزارو ۵۰۰ کودک در غزه کشته شدهاند. به گفته این سازمان، در هر ساعت یک کودک کشته میشود. آنروا گفته کودکانی که زنده ماندهاند نیز از نظر جسمی و روحی آسیب دیدهاند.
چندی پیش، مرکز آموزش اجتماعی برای مدیریت بحران در غزه، پژوهشی با حمایت اتحاد امدادرسانی هالند و اتحاد کودکان جنگ انجام داد که نشان میدهد ۹۶ درصد از کودکان این منطقه احساس میکنند مرگشان نزدیک است. این پژوهش روی ۵۰۴ کودک انجام شده است. در گزارش این پژوهش آمده است که ۴۶ درصد از کودکان به دلیل آسیبهای روانی و جسمی که تجربه کردهاند، آرزوی مرگ دارند.
هلن پتینسون، مدیر اجرائی اتحاد کودکان جنگ، درباره این پژوهش گفته بود: «این گزارش آشکار میکند که غزه یکی از وحشتناکترین مکانهای جهان برای کودکی است». در کنار تسطیح بیمارستانها، مدارس و خانهها، ردپایی از تخریبهای روحی و روانی، زخمهایی را به وجود آورده است که دیده نمیشود، اما آثار مخربی بر کودکانی که هیچ مسئولیتی در این جنگ ندارند، بر جا گذاشته است».
بر اساس یافتههای این پژوهش، تلفات روانی کودکان شدید بود و با سطوح بالایی از استرس و علائمی مانند ترس، اضطراب، اختلالات خواب، کابوسهای شبانه، جویدن ناخن، مشکل در تمرکز و کنارهگیری اجتماعی ظاهر شد. کودکان شاهد بمباران خانهها و مدارس خود بودهاند، از دست دادن عزیزان خود را تجربه کردهاند و در حالی که برای امنیت فرار میکنند، آواره یا از خانوادههای خود جدا شدهاند».
گاردین در گزارشی به این پژوهش پرداخته است. حدود 1.9 میلیون فلسطینی در غزه، تقریبا 90 درصد از کل جمعیت این سرزمین، چندین بار آواره شدهاند. نیمی از این تعداد کودکانی هستند که خانه خود را از دست داده و مجبور به ترک محله خود شدهاند. بیش از 60 درصد از کودکان مورد بررسی، گزارش کردهاند که در طول جنگ وقایعی آسیبزا را تجربه کردهاند و برخی در معرض حوادث آسیبزای متعددی قرار گرفتهاند.
گاردین نوشته تخمین زده میشود 17 هزار کودک در غزه بدون همراه و جدا از والدین خود هستند؛ اگرچه این مطالعه اشاره میکند که تعداد واقعی ممکن است بسیار بیشتر باشد.
این گزارش هشدار میدهد جدایی از خانواده، این کودکان را در معرض خطر استثمار، سوءاستفاده و نقض جدی سایر حقوقشان قرار میدهد. در نتیجه قرارگرفتن در معرض چنین آسیبهایی، کودکان با رنجهایی روبهرو میشوند که ممکن است آثارش مدتها پس از پایان جنگ ادامه داشته باشد و زندگی روزمره آنها را عمیقا تحت تأثیر قرار دهد. واکنشهای آسیبزا میتوانند به روشهای مختلفی ازجمله پریشانی عاطفی مداوم، اضطراب، تغییرات رفتاری، مشکلات در روابط، پسرفت، کابوسهای شبانه، اختلالات خواب، مشکلات خوردن و علائم فیزیکی مانند درد ظاهر شوند.
بر اساس دادههای این گزارش، تقریبا همه کودکان (96 درصد) احساس میکردند مرگ آنها قریبالوقوع است و 49 درصد واقعا آرزوی مرگ داشتند؛ احساسی که در بین پسران (72 درصد) بسیار بیشتر از دختران (26 درصد) بود.
کودکان غزه از سرما یخ میزنند
بهتازگی فیلیپ لازارینی، کمیسر کل آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) نیز اعلام کرده است به دلیل سرما و نداشتن پناهگاه، کودکان غزه تا حد مرگ از سرما یخ میزنند.
یکی از ساکنان غزه میگوید: «ما در اینجا میان مرگ و زندگی سرگردانیم. کودکانمان اگر از موشکهای اشغالگران اسرائیلی کشته نشوند، از سرما خواهند مرد. اینجا سرما و یخزدگی همانقدر بیرحم است که رژیم صهیونیستی». دفتر اطلاعرسانی دولت فلسطین در غزه اعلام کرده «۸۱ درصد از آوارگان به دلیل فرسودگی چادرهایشان و سرمای شدید، در شرایط غیرقابل تحمل زندگی میکنند. در چند روز گذشته، پنج کودک به دلیل سرمای شدید جان خود را از دست دادهاند».
شلیک به سر و سینه
نیویورکتایمز در گزارشی با 65 نفر از پزشکان و نیروهای درمانی که بهصورت داوطلبانه به غزه رفتهاند، گفتوگو کرده است. در این گزارش آمده که 44 نفر از این پزشکان گفتهاند در طول مدت خدمت خود در غزه، شاهد اصابت گلوله به سر و سینه کودکان زیر ۱۳ سال بودهاند. دکتر محمدرسول ابو نوار میگوید: «یک شب در بخش اورژانس، طی چهار ساعت، شش کودک پنج تا ۱۲ساله را دیدم که همگی یک گلوله در جمجمه داشتند».
دکتر مارک پرلماتر میگوید چند کودک را دیده که با گلولههای جنگی به سر و سینه آنها شلیک شده بود. دکتر عرفان گالاریا نیز میگوید چهار یا پنج کودک پنج تا هشتساله را مشاهده کرده است که همگی از ناحیه سر، هدف اصابت یک گلوله قرار گرفته بودند و جان باختند.
پزشک دیگری در توصیف جنایات صهیونیستها میگوید: رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود در حال عقبنشینی از منطقه خانیونس است، ازاینرو یک پدر فلسطینی به همراه دو فرزند سه و پنجساله خود به ویرانههای خانهشان میروند تا وسایل سالم را خارج کنند. اما در همین نقطه کودکان هدف اصابت گلوله تکتیراندازهای صهیونیست قرار میگیرند. همچنین ۶۳ نفر از پزشکانی که با نیویورکتایمز مصاحبه کردهاند، گفتهاند که در بیماران خود در غزه، در نیروهای فلسطینی عضو کادر درمان و در مردم عادی شاهد آثار سوءتغذیه بودهاند.
از سوی دیگر، آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (آنروا) گزارش داده 625 هزار کودک در غزه که تحت حملات اسرائیل است، به مدت هشت ماه از تحصیل محروم شدهاند. در اطلاعیهای که آنروا در ایکس (توییتر سابق) منتشر کرده، آمده است: بیش از 625 هزار کودک غزهای بیش از هشت ماه است که نمیتوانند به مدرسه بروند و 300 هزار نفر از آنها دانشآموزان تحت حمایت آنروا بودهاند. این در حالی است که ارتش اسرائیل به مدارسی که غیرنظامیان فلسطینیای که از حملات فرار میکنند در آنجا پناه گرفتهاند نیز حمله میکند.
یونیسف میگوید طبق برآوردهای وزارت بهداشت فلسطین، حداقل 14هزار کودک کشته شدهاند. هزاران نفر دیگر مجروح شدهاند. فضاهای امنی وجود ندارد. همه کودکان غزه در معرض تجربیات آسیبزا از جنگ قرار گرفتهاند که عواقب آن تا آخر عمر باقی خواهد ماند.
روزالیا بولن، متخصص ارتباطات یونیسف، بهتازگی در یادداشتی نوشته است: غزه باید یکی از دلخراشترین مکانهای روی زمین برای انساندوستان باشد. هر تلاش کوچکی برای نجات جان یک کودک، با ویرانی شدید از بین میرود. بیش از 14 ماه است که کودکان در لبه تیز این کابوس بودهاند و طبق گزارشها بیش از 14هزارو 500 کودک کشته شده و هزاران نفر دیگر زخمی شدهاند.
او نوشته است: «هفته گذشته با سعد پنجساله ملاقات کردم. او در یک بمباران بینایی خود را از دست داد و از ناحیه سر مجروح و دچار سوختگی شد. هنگامی که او را در این هفته ملاقات کردم، به من گفت: قبل از من چشمانم به بهشت رفت. همینطورکه داشتیم صحبت میکردیم، یک هواپیما بالای سرش پرواز کرد، جیغ زد و مادرش را چنگ زد».
او همچنین نوشته است: «تابستان امسال با یک پسربچه ملاقات کردیم. او هفتماهه بود؛ معجزه مادرش پس از سالها تلاش برای باردارشدن. او در هفتماهگی فقط 2.7 کیلوگرم وزن داشت. 11 روز پیش، بدن شکننده او پس از دریافتنکردن غذای مغذی کافی از بین رفت. او در جنگ به دنیا آمد و بدون اینکه فرصتی برای زندگی در صلح به او داده شود، این دنیا را ترک کرد. حتی نمیتوانم عمق رنج والدین او را تصور کنم. رنج فقط جسمی نیست، روانی هم هست».
وضعیت چالشبرانگیز امدادرسانی
مرکز اطلاعرسانی فلسطین میگوید از آغاز حمله هفتم اکتبر تاکنون بیش از چهار هزار نفر در غزه شهید و مفقود، ۱۲ هزار نفر زخمی و هزارو ۷۵۰ نفر بازداشت شدهاند.
بر اساس گزارش آنروا، دسترسی کمکها بهویژه به شمال غزه چالشبرانگیز است. بین ۶۵ هزار تا ۷۵ هزار نفر بدون دسترسی به نیازهای ضروری مانند غذا، آب، برق یا مراقبتهای بهداشتی قابل اعتماد به سر میبرند. در این گزارش آمده است: عملیات نظامی شدید در بحبوحه کمبود تقریبا کامل کمکهای بشردوستانه در این منطقه ادامه دارد
. برخی از بخشهای شمال غزه به مدت ۶۰ روز در محاصره شدید قرار داشتهاند. بالاکریشنان راجاگوپال، کارشناس حقوق در دانشگاه MIT و گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره حق مسکن گفت که رژیم صهیونیستی مسئولیت همه این نقضهای فاحش قوانین بینالمللی را بر عهده دارد. تحمیل محاصره، ممانعت از هرگونه دسترسی به غذا، آب، دارو و سرپناه، همگی با هدف وادارکردن مردم به ترک منطقه و پاکسازی قومی بوده و بر اساس قوانین بینالمللی جرمی بزرگ است. این هم جنایت جنگی است و هم جنایت علیه بشریت.
منبع: sharghdaily-955809