کشف کتیبههای میخی حاوی «نفرین» در یک معبد سوختۀ باستانی در عراق
فرادید| باستانشناسان در یک معبد آشوری که در دوران باستان در محوطه باستانی نمرود در شمال عراق سوزانده شده بود، دو زیارتگاه کشف کردند که به خوبی حفظ شده بودند. زیارتگاه بزرگتر حاوی یک سکوی سنگی با کتیبهای به خط میخی از شاه آشورنصیرپال دوم بود. زیارتگاه کوچکتر حاوی یک گلدان بود که در اثر سوختن معبد به شدت آسیب دیده بود.
به گزارش فرادید، تیم مشترکی از باستانشناسان موزه پن و عراق، امسال به حفاری معبد نینورتا و زیگورات (هرم پلهدار) آن به عنوان بخشی از «پروژه نمرود» ادامه دادند که یکی از اقدامات حفاظت از میراث فرهنگیِ «برنامه تثبیت میراث عراق» (IHSP) است. این برنامه به حفاظت از مکانهای باستانشناسی در معرض خطر و ترمیم مکانهای آسیبدیده توسط داعش در تخریب فرهنگی بین ۲۰۱۴ و ۲۰۱۷ اختصاص دارد.
معبد نینورتا به خدای جنگ نینورتا، خدای رسمی امپراتوری آشوری تقدیم شد. این معبد به دست بابلیها (از جنوب و مرکز عراق) و مادها (از غرب ایران) در حدود سالهای ۱۲-۶۱۴ قبل از میلاد تصرف و سوزانده شد. این مهاجمان با وجود اینکه آگاهانه ثروت معبد را غارت کردند و به زیارتگاههای آن آسیب رساندند، اما ناخواسته با به آتش کشیدن معبد، موجب حفظ بسیاری از آثار باستانی آن شدند. باستانشناسان بقایایی را یافتهاند که مستقیماً با توصیفات ساخت آنها در کتیبههای میخی مطابقت دارد. برای نمونه، چوب سدر حفظشده که در کوههای لبنان کشف شده، همان چوبی است که در کتیبهای توسط شاه آشورنصیرپال دوم (۸۸۳-۸۵۹ قبل از میلاد) ثبت شده و در ساخت محوطه معبد از آن استفاده شده است.
دکتر دانتی توضیح میدهد: «پادشاه آشوری آداد-نِراری سوم (۸۱۱-۷۸۳ پیش از عصر حاضر) این منطقهی استراتژیک را به فرمانداری به نام نِرگال-اِرِش از راساپا (واقع در غرب دجله و شمال غربی نمرود در ناحیه رودخانه خابور) واگذار کرد. در این کتیبه به شدت تأکید شده که هیچکس نمیتواند ادعای نِرگال-اِرِش درباره قلمروی جدیدش را رد کند. این کتیبه با فهرست طولانی نفرین به کسانی تمام میشود که این توافق را زیرپا بگذارند، به ستون سنگی آسیب برسانند یا آن را از معبد بیرون آورند.»
مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: faradeed-221333