جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > (تصاویر) دنیای فناوری در سال ۲۰۲۴؛ از لغو خودرو اپل تا صفحه مرگ ویندوز و آخرالزمان ایکس‌باکس

(تصاویر) دنیای فناوری در سال ۲۰۲۴؛ از لغو خودرو اپل تا صفحه مرگ ویندوز و آخرالزمان ایکس‌باکس

دنیای فناوری در سال ۲۰۲۴ شاهد مجموعه‌ای از اتفاقات مهم، غیرمنتظره و تکان‌دهنده بود که در مقاله‌ی پیش رو، همه‌ی آن‌ها را مرور می‌کنیم.

۲۰۲۴ سال پرفراز و نشیبی در حوزه‌ی فناوری بود؛ سالی که وضعیت قرمز اینتل را رقم زد و برای شرکتی دیگر مانند انویدیا، به‌یادماندنی شد. تب‌وتاب هوش مصنوعی در بخش‌های گوناگون نه‌تنها کمتر نشد، بلکه با قدم‌گذاشتن OpenAI و رقبایش در مسیر توسعه‌ی هوش مصنوعی انسان‌گونه (AGI)، اتفاقات هیجان‌انگیزی رقم خوردند.

سال ۲۰۲۴ در حوزه‌ی رمزارز شاهد دو اتفاق مهم بودیم که مهم‌ترینش رشد چشمگیر قیمت بیت کوین بود. پادشاه رمزارزها با عبور از سقف تاریخی ۱۰۰ هزار دلار، رکوردی بی‌سابقه از خود به‌جای گذاشت تا یکی از درخشان‌ترین سال‌ها برای بیت کوین رقم بخورد.

در ادامه‌، مهم‌ترین اتفاقات دنیای فناوری در سال ۲۰۲۴ را مرور می‌کنیم. توجه داشته باشید که فهرست ما به‌ترتیب و بر اساس اهمیت چیده نشده است.

لغو پروژه‌ی اپل کار

ایلان ماسک پس از وعده‌های فراوان سرانجام از اولین تاکسی رباتیک تسلا با نام سایبرکب (Cybercab) پرده برداشت. تمرکز کامل روی فناوری خودران و ظاهر آینده‌نگر و عجیب خودرو، در همان نگاه اول نشان می‌دهد که ماسک چه بلندپروازی‌هایی در سر دارد.

سایبرکب درهایی دارد که همچون بالِ پروانه به سمت بالا باز می‌شوند و اتاق کوچکش صرفا از دو مسافر میزبانی می‌کند. سایبرکب در نگاه اول شبیه نسخه‌ی کوچک‌تر از پیکاپ پرحاشیه‌ی سایبرتراک است.

سایبرکب را می‌توان قدم مهمی در رویاهای بلندپروازانه‌ی ماسک دانست؛ رویایی که در آن، خودروهای خودران با ایمنی بالا و قیمتی ارزان به‌دست مردم می‌رسد.

ماسک در زمان رونمایی از سایبرکب گفته بود قیمت خودرو جدید تسلا کمتر از ۳۰ هزار دلار خواهد بود و انتظار دارد که خودروهای خودران بین ۱۰ تا ۲۰ برابر امن‌تر از خودروهایی باشند که توسط انسان هدایت می‌شوند.

انتخاب لیسا سو به‌عنوان مدیرعامل سال

صبح ۱۹ جولای ۲۰۲۴ (۲۹ تیر)، یک به‌روزرسانی ظاهراً عادی از سمت شرکت آمریکایی CrowdStrike بخش بزرگی از دنیا را به هرج‌ومرج انداخت. تعداد زیادی از بزرگ‌ترین خطوط هوایی، پخش‌کنندگان برنامه‌های تلویزیونی، بانک‌ها، بیمارستان‌ها، شرکت‌های بیمه، سوپرمارکت‌ها و بسیاری از کسب‌وکارها و خدمات حیاتی در سراسر جهان دچار قطعی گسترده شدند و انبوهی از دستگاه‌های ویندوزی دنیا در کام صفحه‌ی آبی مرگ فرو رفتند.

از فاجعه‌ی CrwodStrike به‌عنوان بزرگ‌ترین اختلال IT تاریخ یاد می‌شود. ابعاد این قطعی به‌حدی گسترده بود که رسانه‌های خبری در عرض یک ساعت پس از شروع خبررسانی، مجبور به توقف به‌روزرسانی فهرست شرکت‌های آسیب‌دیده شدند، چون هر لحظه نام چندین شرکت به فهرست اضافه می‌شد و ردیابی تمام آن‌ها تقریباً غیرممکن بود.

اینتل در سراشیبی سقوط

بازنشستگی پت گلسینگر، حدود سه سال پس از در دست گرفتن مجدد سکان هدایت اینتل، نشان داد که هیئت‌مدیره از عملکرد او راضی نبود.

اینتل تحت رهبری گلسینگر بخش قابل توجهی از ارزش بازارش را از دست داد، با چالش کنترل کیفیت تراشه‌هایش مواجه شد، مشتریانی مانند اپل را به سایر رقبای تولیدکننده‌ی پردازنده واگذار کرد و حالا خطر جاماندن از قطار هوش مصنوعی را پیش روی خود می‌بیند.

گلسینگر در ۱۸ سالگی به اینتل پیوست و به مدت ۳۰ سال، از سال ۱۹۷۹ تا ۲۰۰۹ تمام توانش را به کار بست. گلسینگر معمار اصلی ۴۸۶، پردازنده‌ی پرچمدار اینتل در سال ۱۹۸۹ بود که به‌عنوان اولین تراشه‌ی x86 با بیش از یک میلیون ترانزیستور، تیم آبی را وارد بزرگ‌ترین فاز رشد خود کرد.

گلسینگر قول داده بود که اینتل را به رقبای قدرتمندش نزدیک کند و تا سال ۲۰۲۵ یعنی تا پایان برنامه چهار ساله‌اش، دوباره در فناوری تولید تراشه پیشتاز شود؛ برنامه‌ای بلندپروازانه که هزینه‌های سنگینی روی دست اینتل گذاشت و نتیجه‌ی خوبی به‌همراه نداشت.

تیک‌تاک در یک قدمی ممنوعیت در آمریکا

اوایل شهریور، پلیس فرانسه، پاول دورف، بنیان‌گذار و مدیرعامل تلگرام را هنگام خروج از جت شخصی‌اش در فرودگاه لو بورژه در حومه‌ی پاریس دستگیر کرد؛ خبری که به‌سرعت در شبکه‌های اجتماعی دست‌به‌دست شد و حتی واکنش انتقادی ایلان ماسک را به‌دنبال داشت.

دستگیری پاول دورف در پی صدور حکمی توسط OFMIN صورت گرفت که نهادی برای جلوگیری از خشونت علیه کودکان است. مقام‌های رسمی فرانسه براساس تحقیقات اولیه، حکم تفتیش علیه پاول دورف صادر کرده بودند. این حکم تنها در صورتی اعتبار داشت که دورف وارد خاک فرانسه شود.

مقام‌های فرانسوی معتقدند که عواملی مانند فقدان نظارت و همکاری با مجریان قانون و ارائه‌ی قابلیت‌هایی مانند رمزارز و شماره‌های موقت، تلگرام را به ابزاری برای قاچاق مواد مخدر، آزار کودکان و کلاهبرداری تبدیل کرده است.

مدل GPT-4o و دستیار صوتی ChatGPT

غوغای هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۴ با معرفی دسته‌ای جدید از کامپیوترهای شخصی با نام «کوپایلت‌پلاس» ادامه یافت. مایکروسافت با معرفی نسل جدید لپ‌تاپ‌های سرفیس با تراشه‌های سری اسنپدراگون ایکس کوالکام، اولین‌بار از نام کوپایلت‌پلاس استفاده کرد.

رقابت کامپیوترهای هوش مصنوعی:‌ مایکروسافت پیش‌دستی کرد، اپل برنده شد!

بر اساس معیارهای مایکروسافت، هر دستگاهی که به واحد پردازش عصبی (NPU) با عملکرد حداقل ۴۰ تاپس مجهز باشد، در دسته‌ی کامپیوترهای کوپایلت‌پلاس قرار می‌گیرد. بدین ترتیب این کامپیوترها می‌توانند در برخی شرایط، بی‌نیاز از اینترنت، مدل‌های هوش مصنوعی را روی دستگاه اجرا کنند.

جنجال همستر کامبت

در سال ۲۰۲۴ قیمت بیت‌کوین برای نخستین‌بار از مرز ۱۰۰ هزار دلار عبور کرد تا لحظه‌ای تاریخی رقم بخورد و هیجان کم‌سابقه‌ای به بازار رمزارزها تزریق شود.

انتخاب دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا، تاثیر بسیار زیادی بر افزایش چشمگیر قیمت بیت‌کوین گذاشت. او نگاه مثبتی به رمزارزها دارد و وعده‌های مهمی در رابطه‌ با نقش آمریکا در بازار رمزارزها مطرح کرده است.

همزمان با رشد قیمت جهانی بیت‌کوین، قیمت ریالی این رمزارز در صرافی‌های ایرانی نیز رشد بی‌سابقه‌ای تجربه کرد.

آخرالزمان ایکس‌باکس

ویژن پرو اپل، موج تازه‌ای در دنیای فناوری به‌راه انداخت تا شاهد سرعت بیشتری در توسعه‌ی هدست‌های واقعیت ترکیبی و عینک‌های هوشمند باشیم.

گوگل با معرفی سیستم‌عامل اندروید XR و سامسونگ با معرفی پروژه‌ی موهان، در جهت توسعه‌ی عینک‌ و هدست‌های واقعیت ترکیبی گام بزرگی برداشتند. به نظر می‌رسد سال ۲۰۲۵ شاهد رقابت داغ و تنگاتنگ هدست‌های واقعیت مجازی و عینک‌های مجهز به هوش مصنوعی باشیم.

کاشت تراشه در مغز اولین بیمار انسانی نورالینک

استرالیا پس از ماه‌ها بحث و تبادل نظر قانون‌گذاران، سرانجام قانون جنجالی ممنوعیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای افراد زیر ۱۶ سال را به تصویب رساند؛ قانونی سخت‌گیرانه که با انتقاد شرکت‌هایی مانند متا مواجه شد.

قانون جدید استرالیا، غول‌های فناوری از جمله متا و تیک‌تاک را مجبور می‌کند تا از استفاده‌ی کاربران زیر سن قانونی جلوگیری کنند؛ در غیر این صورت با جریمه‌ای تا ۴۹٫۵ میلیون دلار استرالیا (۳۲ میلیون دلار آمریکا) مواجه خواهند شد. آزمایش روش‌های اجرای این قانون از دی ماه آغاز خواهد شد.

موتور جست‌وجو SearchGPT

از زمان ظهور هوش مصنوعی، همواره سؤال بوده که این فناوری چه زمانی به‌اندازه‌ی انسان، هوشمند خواهد شد. در سال ۲۰۲۴ بیش‌از هر زمان دیگری از زبان چهره‌های سرشناس فناوری، در مورد AGI یا همان هوش مصنوعی انسان‌گونه شنیدیم.

سم آلتمن، مدیرعامل OpenAI، پیش‌تر گفته بود که به‌دنبال ساخت هوش مصنوعی انسان‌گونه است که بتواند کارهای فکری را مثل انسان‌ها انجام دهد.

افرادی همچون مصطفی سلیمان، مدیرعامل واحد هوش مصنوعی مایکروسافت نیز در مورد AGI نظراتشان را گفته‌اند؛ اما اینکه قادر خواهیم بود روزی به آن نقطه برسیم، مسئله‌ای است که تنها گذشت زمان، نشان خواهد داد.

رجیسترشدن آیفون در ایران

iphone-16-pro-max-nine-exclusive-zoomit-photo-66eec69c377ff4d41138cffe_11zon

خبر رفع مشکل رجیسترشدن آیفون شاید برای برخی از ایرانی‌ها، مهم‌ترین اتفاق حوزه‌ی فناوری بود. خبری که خریداران آیفون، سه سال منتظر شنیدنش بودند.

ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، ۹‌ آبان از رفع مشکل رجیستری آیفون خبر داد؛ خبری که تا حدی زیرسایه‌ی خبر بعدی قرار گرفت: تعرفه‌ی جدید واردات آیفون.

پس از واکنش‌های منفی گسترده‌ی کاربران، تعرفه جدید واردات آیفون در جلسه‌ی ۱۳ آبان هئیت دولت تصویب شد. با وجود گذر حدود یک و نیم ماه، هنوز هم جمع‌بندی نهایی درباره‌ی رجیستر تمامی آیفون‌هایی که در چند سال اخیر وارد کشور شده‌اند، انجام نشده است.

منبع: خبرآنلاین 

منبع: faradeed-220694

برچسب ها
نسخه اصل مطلب