قم| فرصت درآمدزایی با 25 میلیون گردشگر
استان قم با قدمتی دههزارساله دارای یک شهرستان قم، پنج بخش مرکزی، کهک، خلجستان، سلفچگان، جعفرآباد و 10 دهستان و 363 آبادی دارای سکنه است، تاکنون بیش از 360 اثر تاریخی در این استان به ثبت رسیده است. همچنین این استان علاوه بر حرم مطهر حضرت معصومه (س) و مسجد مقدس جمکران، دارای 12 منطقه نمونه گردشگری شامل جمکران، خلجستان (نایه)، دیرگچین، دستجرد، طرلاب، کریمه (سایت عوارضی)، دره قاهان، پلنگ دره، روستای کرمجکان، بخش کهک، حوض سلطان و طایقان است؛ همچنین بر اساس آمار منابع رسمی این استان سالانه میزبان 25 میلیون زائر و گردشگر از اقصی نقاط کشور و جهان است.
حضور سالانه 25 میلیون زائر و گردشگر در قم موقعیت ممتازی برای راه اندازی کسبوکار در این حوزه و افزایش درآمدزایی پایدار برای استان فراهم کرده که آنطور که بایدوشاید از آن استفادهنشده است.
راه اندازی اقامتگاههای بوم گردی، کمهزینهترین تأسیسات گردشگری
مسئول سرمایهگذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری قم در این رابطه گفت: تأسیس اقامتگاههای بوم گردی در روستاهای استان باهدف توسعه صنعت گردشگری و حفظ و پاسداشت فرهنگ سنتی و بومی قم در دستور کار قرارگرفته است. مهدی حسین نژاد بابیان اینکه راه اندازی اقامتگاههای بوم گردی کمهزینهترین تأسیسات گردشگری است گفت: اقامتگاهها خانههای روستایی و تاریخی هستند که برای خدماتدهی به گردشگران مرمت و تجهیز میشوند ازاینرو میتوانند فرصتهای شغلی متعددی را ایجاد کنند. او بیان کرد: اقامتگاههای بوم گردی ازجمله مکانهای اقامتی و تفریحی هستند که گردشگران میتوانند ضمن استراحت در این مکانها، با جاذبههای تاریخی و توریستی در منطقه و غذاهای سنتی، نوشیدنیهای محلی و سبک زندگی محلی آشنا شوند. او گفت: حفظ محیطزیست، پایداری زیستبوم و فرهنگ مناطق گردشگری و فرهنگسازی برای سفر مسئولانه گردشگران، آموزش قوانین و باورهای معنوی مردم محلی به گردشگران و ایجاد همدلی و مشارکت بین گردشگران و مردم محلی، فرهنگسازی در میان مردم محلی برای احترام به گردشگر، ایجاد پایبندی به اخلاق زیستمحیطی و پایداری کیفیت زندگی مردم منطقه ازجمله اهداف راه اندازی اقامتگاههای بوم گردی است. حسین نژاد با تأکید بر اینکه روستاهای قم قابلیت تبدیلشدن به مقاصد گردشگری را دارند گفت: روستاهای این استان دارای ویژگیهای منحصربهفرد با شرایط آبوهوایی مناسب هستند که با ایجاد اقامتگاههای بوم گردی، مقاصد گردشگری هدفمند میشود. او اضافه کرد: اقامتگاهها بوم گردی مکان مناسبی برای عرضه محصولات و تولیدات صنایعدستی و ترویج آدابورسوم محلی است. حسین نژاد با اشاره به استانداردهای اقامتگاههای بوم گردی گفت: در اقامتگاهها باید خدماتی ازجمله اقامتی ایمن، بهداشتی مناسب، رفاهی، اطلاعات لازم درباره محیط طبیعی و فرهنگی روستاها و مناطق گردشگری را بهروشهای گوناگون و با استفاده از ظرفیت راهنمایان محلی به گردشگران ارائه شود. او از ارائه بستههای حمایتی به صاحبان اقامتگاههای بوم گردی خبر داد و افزود: درصورتیکه متقاضیان نیاز به مرمت بناها و یا تجهیز آنها همت داشته باشند از سوی میراث فرهنگی قم برای دریافت تسهیلات به بانکها معرفی میشوند. این مسئول در اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری قم گفت: برای توسعه و گسترش اقامتگاههای بوم گردی نیازمند همکاری بخشداریها و بانکهای عامل هستیم ضمن اینکه در این اداره کل با توجه به سیاستگذاریهای کلان، محدودیتی برای صدور مجوز اقامتگاههای بوم گردی نداریم.
ایجاد اشتغال پایدار بر اساس گردشگری
مدیرکل فنی و حرفهای قم نیز پیرامون اهمیت پرداختن به حوزه گردشگری برای توسعه اقتصادی این استان گفت: برای موفقیت در این حوزه مهم اقتصادی، باید کارگاههای آموزشی برای علاقهمندان به فعالیت در بخش گردشگری بهصورت علمی و استاندارد برگزار شود و شرکتکنندگان با حضور در این دورهها با آخرین تجربههای بینالمللی در زمینه گردشگری، هتل داری و ارائه خدمات به مسافران، آشنا شوند.
احمد عطارنیا بیان کرد: برای موفقیت در حوزه اقتصادی و بهخصوص توسعه گردشگری پایدار در قم، باید یک قوه خطمشی گذار در مجموعه استان شکل گیرد تا برای تمامی دستگاهها، مأموریتها و رسالتها را بر اساس نیازمندیهای موجود در نظر گیرد تا همه دستگاه در یک مسیر اصلی حرکت کنند.
او ادامه داد: هماهنگی بین دستگاهها و رشد آموزشهای مهارتی در همه بخشهای مرتبط با گردشگری، نقش مؤثری در ایجاد اشتغال پایدار و رونق اقتصادی در این حوزه دارد.
او همچنین به نقش آموزش صحیح در حوزه صنعت گردشگری اشاره کرد و گفت: استان قم بهعنوان ام القرای جهان اسلام ظرفیت مناسبی در حوزه گردشگری دارد ازاینرو نیازمند توسعه مراکز تخصصی در حوزه صنایعدستی و گردشگری هستیم.
عطارنیا گفت: در حال حاضر چهار مرکز خواهران برای ارائه آموزشهای صنایعدستی در بیش از 50 رشته و در بخش گردشگری سه مرکز غیردولتی داریم همچنین نیازمند راه اندازی مرکز تخصص هتل داری هستیم که این امر با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری قم محقق میشود.
او با اشاره به اینکه منشأ بیکاری نداشتن مهارت است، افزود: باید با هماهنگی دستگاههای مربوطه در حوزه گردشگری، بحث مهارت ورزی و اهمیت کاربردی سازی آموزشها تقویت شود تا شاهد رونق تولید و اشتغال در این بخش باشیم.