واردات تجاری آیفون هنوز شکل نگرفته است
نزدیک به دو ماه از اعلام خبر رفع ممنوعیت واردات آیفون میگذرد، اما همچنان هیچ گوشی آیفونی به شکل تجاری به کشور وارد نشده است. مهدی اسدی، رئیس انجمن موبایل ایران درباره واردات و فروش آیفون توسط فروشندگان موبایل عضو این انجمن به «فنزی» گفت که گوشیهای مسافری وارد و رجیستر میشود، اما بهصورت تجاری واردات گوشی آیفون هنوز صورت نگرفته و آنها در حال مذاکره برای رفع این مشکل هستند. در همین زمینه مهدی بکایی، یکی از واردکنندگان قدیمی بازار موبایل به «فنزی» اعلام میکند که گوشیهای آیفون موجود در بازار مسافری هستند و گوشیهایی که از آبان به بعد به شکل مسافری وارد کشور شدهاند، امکان ریجستری دارند. همچنین او تاکید میکند که با وجود گذشت دو ماه از خبر رفع ممنوعیت گوشیهای آیفون وضعیت رجیستری گوشیها نابهسامان است و هیچ ساختار مشخصی برای آنها وجود ندارد.
به گزارش «فنزی»، نهم آبان ماه ستار هاشمی، وزیر ارتباطات در شبکه اکس (توییتر سابق) از حل مشکل ریجستری آیفون و رفع ممنوعیت در این زمینه خبر داد. البته همان زمان سخنگوی دولت تاکید کرد که سازوکار رجیستری آیفون هنوز تعیین نشده و به زودی منتشر میشود.
در گام بعدی اواخر آبان ماه دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت از آغاز رجیستری گوشیهای آیفون خبر داد. طبق نامهای که سازمان توسعه تجارت به وزارت صمت ارسال کرده بود، امکان رجیستری همهی مدلهای گوشی آیفون که بهصورت مسافری وارد کشور میشدند، وجود داشت.
براساس این نامه، برای رجیستری گوشیهایی که قبل از آبان ماه وارد کشور شدهاند، تصمیمات دیگری گرفته خواهد شد. از زمان ارسال آن نامه تا به امروز، نزدیک به دو ماه میگذرد اما همچنان رجیستری گوشیهای آیفون در هالهای از ابهام باقی مانده است. به جز این هنوز با وجود رفع ممنوعیت آیفون، هیچ آیفونی به شکل تجاری وارد نشده و تمام آیفونهای بازار به شکل مسافری به دست خریداران ایرانی رسیده است.
بلاتکلیفی فروشندگان و واردکنندگان تلفن همراه
فروشندگان موبایل با ممنوعیتهایی که در چند سال اخیر برایشان ایجاد شده، دچار چالشهای فراوانی شدهاند. بهنظر میرسید خبر رجیستر شدن گوشیهای آیفون و رفع ممنوعیت واردات این برند تلفن همراه نور امید را در دل فعالان این حوزه روشن کند اما این اتفاق نیفتاد.
مهدی بکایی، یکی از فعالان حوزه فروش موبایل در بازار تلفن همراه در گفتوگو با «فنزی» ضمیمه فناوری شرق از وضعیت بلاتکلیف فروشندگان موبایل گلایه کرد. به گفته بکایی، سوالی که ذهن همهی فروشندگان موبایل را درگیر کرده این است که چرا آیفونهای وارد شده بعد از آبان امکان رجیستری دارند، اما آیفونهای وارد شده پیش از آن را نمیتوان رجیستر کرد. بکایی، بزرگترین چالش فروشندگان موبایل بهخصوص فروشندگان گوشیهای آیفون را رجیستری این مدل گوشیها عنوان کرد. او با اظهار نگرانی نسبت به این مسئله که فروشندگان موبایل با ممنوع شدن واردات آیفون تبدیل به قاچاقچی شدهاند، گفت: «متاسفانه فروشندگان موبایل بعد از ممنوع اعلام شدن واردات آیفون، برچسب قاچاقچی خوردند و پس از آنکه گفته شد رجیستری آیفون انجام میشود، برچسب قاچاقچی از روی فروشندگان برداشته شد و ممکن است با هر ممنوعیتی دوباره این برچسبها روی فعالان این حوزه زده شود.»
بکایی در پاسخ به سوال «فنزی» در زمینه وضعیت رجیستری گوشیهای آیفون اعلام کرد: «گوشیهای آیفون که به صورت مسافری بعد از آبان ماه وارد شده، رجیستر میشوند اما وضعیت رجیستری گوشیها نابهسامان است و هیچ ساختار مشخصی برای آن وجود ندارد.» این فروشنده تلفن همراه بر این باور است که واردکنندگان تلفن همراه همواره با چالشهایی چون عدم تخصیص ارز مواجه بودهاند، اما همیشه سعی کردهاند تا از مشکلات عبور کنند و کار خود را به بهترین نحو انجام دهند. بکایی تاکید کرد که رجیستری آیفون اگر بهصورت اصولی انجام شود، برای جامعه نفع اقتصادی خواهد داشت چون مردم ایران مانند مردم سایر کشورها از نوآوری استقبال میکنند و به دنبال استفاده از جدیدترین فناوریها هستند.
مهدی اسدی، رئیس انجمن موبایل ایران نیز در گفتوگو با «فنزی» اظهار داشت که واردات تجاری آیفون تاکنون انجام نشده و آنها همچنان پیگیر این قضیه هستند. اسدی توضیح داد که وقتی واردات گوشیهای برند اپل توسط تاجران انجام نمیشود، معضلاتی را به همراه خواهد داشت. رئیس انجمن موبایل ایران تاکید کرد: «وقتی کالا توسط مسافر وارد میشود و تاجر هیچ دخالتی در واردات تلفن همراه ندارد، نمیتوان روی آن نظارتی داشت. کالاهایی که مسافری وارد میشوند گارانتی ندارند و مشکلاتی مثل خرید و فروش پاسپورت پیش میآید.»
اسدی تاکید کرد که فروشندگان موبایل و واحدهای صنفی در این حوزه به دنبال آن هستند که واردات تجاری آیفون به نتیجه برسد و برای این موضوع با نهادهای ذیربط در حال مذاکرهاند.
منبع: sharghdaily-954281