آیا با بارورسازی ابرها و پهپادها میتوان با هوای آلوده مقابله کرد؟
با فرارسیدن زمستان، لایهی متراکمی از مهدود سمی روی دهلی کشیده شده و کیفیت هوای شهر را به بدترین سطح خود در ۸ سال اخیر رسانده است. وضعیت مشابهی که اینروزها میتوان در ایران نیز در شهرهایی مثل تهران، اهواز و مشهد مشاهده کرد.
سطح آلودگی هوا در دهلی از اواخر اکتبر به سرعت رو به وخامت رفته است و از ۱۲ نوامبر (۲۲ آبان) هر روز در سطح خطرناک باقیمانده است. در ۱۸ نوامبر (۲۸ آبان)، شاخص کیفیت هوا (AQI) به عدد ۴۹۴ افزایش یافت و سطح آلودگی شهر را به ردهی «فوق شدید»، یعنی بدترین ردهبندی ممکن رساند.
شاخص کیفیت هوا یا شاخص آلودگی هوا معیاری عددی است که برای سنجش آلودگی یک منطقه استفاده میشود. در خیلی از کشورها شاخص آلودگی بر اساس ذرات معلق کوچک (PM2.5)، ذرات معلق بزرگ (PM10)، اوزون تروپوسفری (O3)، دیاکسید نیتروژن (NO2)، دیاکسید گوگرد (SO2) و مونوکسید کربن (CO) محاسبه میشود.
عدد شاخص صفر تا ۵۰ پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروههای حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ خطرناک در نظر گرفته میشود. در بسیاری از مواقع در ایران شاخص آلودگی هوا صرفاً براساس غلظت ذرات معلق ریزتر از ۲٫۵ میکرومتر (PM2.5) اعلام میشود.
کارشناسان معتقدند GRAP، با وجود اهمیت در شرایط اضطراری، بهخوبی اجرا نشده و از زمان بازنگری آن در سال ۲۰۲۱ تأثیر محدودی بر کاهش PM2.5 داشته است. همچنین، این برنامه تمرکز کافی بر منابع اصلی آلودگی، مانند صنایع و نیروگاههای حرارتی که ذرات معلق و دیاکسید گوگرد تولید میکنند، ندارد.
اقدامات تهران در برابر آلودگی هوا، مانند دهلی، نتایج موقتی دارند
اقدامات تهران در برابر آلودگی هوا، درست مانند دهلی، بیشتر شبیه مُسکنهایی موقتی هستند که هیچگاه به ریشهی مشکل نمیپردازند. تعطیلی مدارس، محدودیتهای ترافیکی و حتی خاموشیهای منظم برای کمکردن فشار روی نیروگاهها شاید برای چندی از غبار آلودگی بکاهند، اما تا وقتی منابع اصلی آلودگی، مانند خودروهای فرسوده، صنایع آلاینده و استفاده از سوختهای غیراستاندارد مخصوصا در نیروگاهها کنترل نشوند، این تلاشها نتیجهای جز بازگشت آلودگی نخواهند داشت.
مانوج کومار، تحلیلگر آلودگی هوا میگوید برای ارزیابی اینکه کدام راهحل مفید و کدام غیرمفید است، کار کافی انجام نشده است. او گفت: «زمانی که انتشار گازهای گلخانهای خودرو را محدود میکنیم، به مکانیسمهایی برای اندازهگیری میزان کاهش آلودگی نیاز داریم. فقدان شفافیت و پاسخگویی، این تلاشها را تضعیف میکند.» او همچنین به تعطیلی سایت نظارت بر منابع آلودگی دهلی از نوامبر سال گذشته اشاره میکند و معتقد است که بدون دادههای معتبر، اجرای مؤثر سیاستها به شدت دشوار است. کومار تأکید میکند که تجهیزات نظارتی باید بهطور صحیح تنظیم و مقیاسگیری شوند تا دادههایی دقیق و قابلاعتماد برای مدیریت کیفیت هوا فراهم گردد.
در میان نگرانیها، دهلی به استفاده از پهپادها برای نظارت بر مناطق آلوده روی آورده است، بهویژه در مناطقی که دسترسی به آنها سخت است. آر سوبرامانیان، رئیس کیفیت هوا در مرکز مطالعات سیاست و فناوری هند، میگوید پهپادها مفیدند، اما نیاز به بازرسیهای تکمیلی و اقداماتی برای حل مشکلات دارند. او تأکید میکند که ماموران محلی باید تغییراتی مانند تغییر مسیر ترافیک یا تعطیلی فعالیتهای آلاینده را نظارت و اجرا کنند.
سوبرامانیان همچنین بر لزوم گسترش پیشبینیهای آلودگی تأکید میکند. دهلی از سیستم پیشبینی سهروزه استفاده میکند، اما او پیشنهاد میدهد که این پیشبینیها به ده روز گسترش یابد تا مقامات وقت بیشتری برای انجام اقدامات پیشگیرانه داشته باشند.
با اینکه ممکن است تکنیکهای کنترل، آلودگی دهلی را بهبود دهند، این مشکلات در سطح وسیعتری از منطقه گسترش یافته است. تصاویر ماهوارهای ناسا نشان میدهد که پتوی مهدود غلیظی درحالحاضر کل جلگه سند و گنگ را در سراسر شمال هند و پاکستان، پوشانده است. آلودگی در این منطقه فراتر از مرزهای سیاسی حرکت میکند و برای مقابله با آن باید اقدامات فراتر از دهلی انجام شود.
ساگنیک دی، استاد مرکز علوم جوی در موسسهی فناوری هند در دهلی، میگوید دادههای ماهوارهای کمک میکنند تا تمرکز از راهحلهای شهرمحور به سمت رویکرد منطقهای تغییر داده شود که با برنامهی ملی هوای پاک هند مطابقت دارد. با کمک دادههای ماهوارهای، اکنون میتوان سطوح آلودگی را در کل حوزهی هوایی (مناطقی که هوا در آن جریان دارد و تجمع مییابد) ردیابی کرد. این دادهها نشان میدهد که مناطق روستایی، بهویژه آنهایی که در جلگه سند و گنگ هستند، به دلیل فعالیتهایی مانند سوزاندن زیستتوده، با سطوح آلودگی مشابه یا حتی بدتر مواجه هستند.
سوبرامانیان پیشنهاد می کند که نظارت ماهوارهای میتواند فراتر از استفادهی کنونی مفید باشد. او مایل است از نظارت ماهوارهای برای ردیابی انتشار گازهای متان از تاسیسات صنعتی برای شناسایی انتشارکنندگان کلان و همچنین سنجش از راه دور خودروها برای ارزیابی انتشار گازهای گلخانهای و شناسایی خودروهای معیوب که نیاز به تعمیر یا اسقاط دارند استفاده شود.
حل مشکل آلودگی هوای دهلی تنها با تمرکز بر خود شهر ممکن نیست و نیازمند همکاری میان وزارتخانههای ملی، دولتهای مرکزی و ایالتی و مقامات محلی است. اگرچه دادهها برای ردیابی پیشرفت مهماند، اقدامات مؤثر از سوی نهادهای نظارتی ضروری است. به گفتهی کارشناسان، با وجود پیشرفتهای فناوری آبوهوایی، کیفیت هوای دهلی بدون اقدام قاطع سیاسی در دههی آینده بهبود چشمگیری نخواهد داشت. افزایش تقاضای انرژی، شهرنشینی و رشد صنعتی این مشکل را تشدید میکند؛ بهویژه اگر صنایع آلاینده مانند نیروگاههای حرارتی، فولاد و حملونقل همچنان ضعیف مدیریت شوند. راهحلها و دادههای علمی کافی وجود دارد، اما آنچه کمبودش حس میشود، ارادهی سیاسی برای اجرای این راهحلها است.
وضعیت آلودگی هوا در ایران، بهویژه در شهرهایی مانند تهران، شباهتهای زیادی با دهلی دارد. در ایران نیز آلودگی هوا تنها مشکلی شهری نیست، بلکه یک معضل منطقهای است که نیازمند هماهنگی میان سازمانها و دستگاههای مختلف است. مانند دهلی، افزایش مصرف سوختهای فسیلی، صنایع آلاینده، رشد شهرنشینی و حملونقل ناکارآمد از عوامل اصلی آلودگی محسوب میشوند. ضعف در نظارت، برنامهریزی و شفافیت در مدیریت منابع آلایندهها از مشکلات اصلی ایران است.
منبع: خبرآنلاین
منبع: faradeed-219422