روزهای سخت منتقدان زاکانی
نورا حسینی: در روزی که تهران تعطیل بود، صحن شورای شهر تهران تشکیل شد تا اعضا گزارش حسابرسی سه منطقه را بررسی کنند. مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، در پاسخ به این سؤال که چرا جلسه شورای شهر به دلیل تعطیلی شهر همچنان برقرار است، گفت: گفتیم هرکسی نمیخواهد به شورا نیاید و میخواستیم بگوییم خبرنگاران هم به صحن نیایند و ما دعوت نکردیم، خودشان آمدند. گفتیم افرادی که برای خدمات در صحن فعالیت میکنند، اگر میخواهند بیایند. مجلس و شورا نمیتوانند در این شرایط جلسات خود را تعطیل کنند.
اما روز گذشته باز هم برخی از اعضای شورای شهر از فشار شهرداری به اعضای منتقد شورا و موانعی که بر سر راه دیدارهای مردمی ایجاد میکنند، سخن گفتند؛ اینکه پاسخ برخی از پرسشها و تذکرات را مسئول دفتر لطفالله فروزنده، معاون مالی شهردار میدهد. مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت شورای شهر تهران، گفت نجابت به خرج میدهند که برخی موضوعات را نمیگویند.
در چند ماه اخیر برخی از اعضای شورای شهر تهران بارها نسبت به بیتوجهی شهرداری به تذکراتشان گلایه کردهاند. به اعتقاد آنها شهرداری پاسخ قانعکنندهای به تذکرات نمیدهند و آنها از این پاسخها قانع نمیشوند.
مهدی اقراریان روز گذشته به کارشکنیهایی که شهرداری تهران برای ملاقاتهای مردمی ایجاد کرده اشاره کرد. موضوعی که پیش از این توسط جعفر شربیانی در جریان بازدید از منطقه 17 تذکر داده شده بود.
اقراریان روز گذشته اعلام کرد که علیرغم موانع ایجادشده، این کار انجام میشود و خوشبختانه ملاقاتهای مردمی به درخواست شهروندان بدون حضور مجموعه مدیریت شهری، در حال برگزاری است. روز گذشته هم مطابق روال همیشه یکی از این ملاقاتها انجام شد و نکات مهمی در جریان این دیدار ثبت و طی مکاتبهای به شهردار منتقل خواهد شد. اما در اینجا بهصراحت میگوییم که کارهای بزرگ نیاز به انسانهای بزرگ دارد و نباید کارهای مسئولیتهای بزرگ را به افراد کوچک و بیتجربه سپرد.
رئیس کمیته نظارت شورا گفت: در نگاه شهردار تهران به مسائل، خطری وجود دارد که باید اینجا بازگو شود و آن اینکه عوارضی که از مردم دریافت میشود، برای اهداف سیاسی نبوده و باید در راستای خدمت به مردم دریافت و هزینه شود. شهروندان متوجه ناکارآمدیها هستند. در بازدیدهایی که انجام شد متوجه شدیم که مسائل بسیار کوچکی هستند که حتی شهرداران منطقه نیز توان حلوفصل آن را ندارند. برخی از بوستانها با بحران خشکشدن درختان مواجهاند. گرههای ترافیکی محلی و منطقهای تبدیل به یک معضل جدی شده است و سایر مواردی که باید حتما مورد توجه قرار گیرد.
انتصابات شهردار تهران بارها موضوع تذکر اعضای شورای شهر تهران بوده، با وجود تأکید اعضای شورای شهر تهران به اینکه دخالتی در انتصابات ندارند اما ورود برخی از مدیران که سابقه حضور در شهرداری تهران را ندارند، بدون سابقه کار اجرائی یا برخلاف اساسنامه سازمانها و شرکتها مورد انتقاد آنها بوده است.
در جلسه روز گذشته اقراریان به مسئله آلودگی هوای تهران هم اشاره کرد و گفت: خیلی سادهانگارانه به نظر میرسد که تصور کنیم تنها از طریق توسعه ناوگان حملونقل عمومی مسئله آلودگی هوای تهران حل میشود. البته یکی از اقدامات مهم، مؤثر و اساسی که باید دنبال شود همین امر است. اما اعضای شورای شهر تهران میتوانند در این زمینه ابتکار عمل را به دست گیرند و به همراه نمایندگان مردم در مجلس، اساتید دانشگاهها و نخبگان یک نهضت مطالبهگری به راه اندازند.
اقراریان ادامه داد: شاید لازم است سفر دیگری به کشور چین داشته و خوب رصد کنند که کشوری به وسعت چین چه اقداماتی درخصوص هوا انجام داده است. در کمتر از چهار سال معضل آلودگی هوا در برخی از شهرهای خود را که وضعیتی به مراتب بدتر از شهر تهران داشتند حل کردهاند. تهران نیاز به یک مداخله جدی و شجاعت در تصمیمگیری دارد. یکی از موارد این است که روند شمارهگذاری خودرو در تهران باید ساماندهی شود. این تعداد خودرو و موتورسیکلت در تهران تا چه زمان قرار است تداوم داشته باشد؟ یکی از اقداماتی که برخی از کشورها از جمله چین انجام دادهاند، محدودیت در شمارهگذاری خودروهاست که میتواند مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. اقدام در این زمینه شجاعت میطلبد و دوباره تأکید و تکرار میکنیم اقدامات بزرگ نیاز به انسانهای بزرگ دارد. با افراد بیتجربه نمیتوان اقدامات بزرگ انجام داد.
آمارسازی دروغ در طرح من شهردارم
اما روز گذشته مشکلات اجرائی طرح من شهردارم باز هم موضوع تذکر اعضای شورای شهر تهران بود. ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران با اشاره به موضوع آمارهای نادرست و شیوه ناصحیح اجرای طرح «من شهردارم» گفت: نامهای در تاریخ بیستوپنجم دیماه سال گذشته به شهرداری تهران داده شده؛ یعنی مربوط به طرح سال گذشته «من شهردارم» است. من این نامه را در کمیسیون برنامه و بودجه هم خواندم و جناب آقای باقری، معاون آقای شهردار، هم حضور داشتند و گفتند قبول داریم این طرح نواقص و مشکلاتی داشته است و قول دادند این نواقص حل شود. اما نهتنها حل نشده، بلکه به شکل گستردهتر و واقعا شگفتآورتر این روش غلط و غیرقابل قبول ادامه پیدا کرده است.
او در ادامه متن را قرائت کرد. در بخشهایی از این نامه که مربوط به طرح من شهردارم 2 بود، اشاره شده بود که این طرح دارای اشکالات و نواقص فراوانی است و چون هدف افزایش آمار مشارکتکنندگان بوده است، با تعیین سهمیه برای هر منطقه و ناحیه و ایجاد رقابت عملا کیفیت مشارکت تحتالشعاع قرار گرفت و این امر با ایجاد نظارتهای مختلف و با تماس گسترده از طریق یک شماره تلفن همراه و ارسال پیامک، همه تلاش خود را به کار بستند.
مراجعه به در منازل برای کسب نظر آنان درخصوص طرحهای توسعه محلی بود ولی گزارشات دریافتی حاکی از عدم رعایت این موضوع در دریافت شماره تلفنهای همراه بود که نارضایتیهای بحق مردمان را به همراه داشت. استفاده از فرصت خدمات دیگر شهرداری از قبیل میز کنترل فشار خون، دریافت تماسهای ایستگاههای آتشنشانی و همکاری با کارتهای رایگان که در نهایت به ثبت غیرواقعی برخی مشارکتها، همراه دانشآموزان و برخی از رهگذران بالابردن آمار این طرح بوده است. مجریان طرح برای افزایش آمار شماره همراه از افراد نزدیک و دوستان اقدام کرده و این روند نارضایتیهایی به همراه داشت. طرح شکایتها و گزارشهای مردمی از برخی مراکز مدیریت شهری تهران به شهرداری اعلام شد که نیاز به بررسی جدی دارد.
اجرای روشهای غیراصولی: متأسفانه، در برخی موارد، مجریان طرح بدون هماهنگی و نظارت دقیق از سوی شهرداری، روشهای غیراصولی و نادرستی را برای جمعآوری آمار و افزایش مشارکت به کار گرفتهاند. به عنوان مثال، بعضی از مناطق شهری به اجبار از کارکنان و افراد وابسته به نهادهای دولتی و خصوصی درخواست ثبتنام و مشارکت در طرح را داشتند که این امر نهتنها در افزایش کیفیت مشارکت نقشی نداشته، بلکه موجب نارضایتی شدید شهروندان شده است.
اتلاف منابع انسانی و مالی: با توجه به اینکه زمان و انرژی زیادی از نیروی انسانی شهرداری و همچنین هزینههای قابل توجهی برای اجرای این طرح صرف شده است، متأسفانه خروجی بهدستآمده متناسب با این هزینهها نبوده و بهرهوری مطلوبی به همراه نداشته است. به طور مشخص، در مدت یک ماه، با وجود ظرفیت بالای نیروی انسانی و تبلیغات گسترده، تنها بخش محدودی از مردم توانستند به طور واقعی در طرح مشارکت کنند.
تعارض با اهداف هوشمندسازی شهر: یکی از مهمترین اهداف شهرداری تهران، توسعه شهر هوشمند و استفاده از ظرفیت فناوری اطلاعات برای مدیریت مشارکت شهروندان است. این درحالی است که اجرای طرح «من شهردارم» به صورت سنتی و غیرهوشمندانه انجام شده و فرصت بهرهگیری از ابزارهای نوین مانند سامانههای آنلاین و پلتفرمهای دیجیتال را از بین برده است.
ضعف نظارت و کنترل اجرائی: فقدان نظارت دقیق بر روند اجرای طرح و عدم پاسخگویی مناسب به شکایات و گزارشات مردمی، یکی از مهمترین دلایل ناکامی این طرح محسوب میشود. بسیاری از شهروندان که با روشهای نادرست مواجه شدهاند، شکایت خود را اعلام کردهاند، اما تاکنون اقدام مؤثری برای رفع این مشکلات انجام نشده است.
عضو شورا گفت: روز چهارشنبه و پنجشنبه که تهران به دلیل آلودگی هوا تعطیل بود، کارکنان شهرداری مجبور بودند در خیابان بچرخند و شماره گیر بیاورند! روی پروژههایی که قبلا مشخص شده تأیید بگذارند و آمار را بالا ببرند. اگر تذکر نمیدادیم، اگر نامه نمیدادیم، اگر به عنوان اعضای شورا مطلع نمیشدیم، اگر داد کارمندان شهرداری بلند نمیشد، اگر معتمدین محل اطلاع نمیدادند، میگفتیم خبر نداشتیم اما ما یک سال پیش این تذکر را دادیم و به آن توجه نشد. آقای باقری گفتند تخلف شده و استثناست. اما ثابت شد بنای طرح بر این نوع جمعآوری شماره از مردم است! حالا شما منتشر کنید سه میلیون شرکت کردند، چه فایده! این روش را قطع کنید. روشی که نارضایتی شهروندان و کارکنان شهرداری را به دنبال دارد، متوقف کنید.
تاریکی معابر به اتوبان امام علی رسید
اما تاریکی بزرگراههای تهران باز هم موجب نگرانی برخی از اعضای پارلمان محلی شهر تهران شد. سوده نجفی، عضو هیئترئیسه شورای شهر تهران، یادآور شد: یکی از مواردی که این روزها در کشور مطرح میشود، موضوع ناترازیهای حوزه انرژی است که با توجه به انرژی مورد نیاز مشترکین خانگی شاهد قطعی برق هستیم که این قطعی برق، علاوهبر واحدهای مسکونی در برخی از اتوبانها و بزرگراهها وجود دارد و قطعی برق چراغ راهنمایی تقاطعات و همچنین اعمال طرح خاموشی در معابر بزرگراهی در شب و ساعات تاریکی هوا، علاوهبر تشدید بینظمی ترافیک، موجب افزایش تصاعدی آمار تصادفات و تشدید خسارات جانی و مالی وارده به حادثهدیدگان میشود و پلیس راهور با خاموشی در بزرگراهها به دلیل خطرات احتمالی مخالف است.
به گفته نجفی، یکی از راهها برای جلوگیری از خطرات ناشی از خاموشی چراغ در اتوبانها، استفاده از علائم راهنمایی و رانندگی و شبرنگ است که متأسفانه این موضوع در اتوبانهای شهر تهران دیده نمیشود و ممکن است موجب حادثه برای شهروندان شود. لذا از شهرداری تهران میخواهم با همکاری پلیس راهور نسبت به نصب علائم هشداری و شبرنگ که یک روش معمول علمی و مورد استفاده در بسیاری از کشورها است، اقدام کند.
عضو هیئترئیسه شورای اسلامی شهر تهران گفت براساس آمارها، بزرگراههای شهر تهران 61 درصد از تصادفات فوتی هشتماهه امسال این شهر را به خود اختصاص دادهاند و 57 درصد از این تصادفات نیز در شب و ساعات تاریکی هوا به وقوع پیوسته است.
شورا به دنبال معاون امور مناطق
در این جلسه، اعضای شورای شهر تهران حسابرسی «شهرداری منطقه ۱۴ برای سال مالی ۱۴۰۰و ۱۴۰۱» را تصویب کردند.
ناصر امانی در قرائت بندهای تکلیفی گزارش حسابرسی منطقه ۱۴ گفت: پیش از این تأکید شده بود که در حین بررسی گزارشات حسابرسی حتما خزانهدار شهرداری یا معاون مالی حضور داشته باشند که این مهم محقق نشده است.
او با اشاره به حسابهای بانکی راکد و کمگردش، اقلام راکد و سنواتی و همچنین صورتهای ریز مؤدیان بابت عوارض نوسازی و پسماند از شهرداری تهران درخواست کرد نسبت به تعیینتکلیف امور مالیاتی و تهیه سیستمهای کنتوری داخلی اقدام کند. در یکی از بندهای حسابرسی قید شده که شهرداری منطقه بیش از سقف مجازی که شورای شهر تعیین کرده اقساط بیشتری به مؤدیان داده است که باید این مهم بررسی شود.
علوی، دیگر عضو شورای شهر تهران، نیز در واکنش به گزارش حسابرس با تأکید بر اینکه عمده مشکلات قرائتشده در گزارش همه مناطق دیده میشود، گفت: ایکاش معاون امور مناطق داشتیم تا حداقل مشکلات را به او گفته و پیگیری میکردیم و به نظر میرسد باید تدبیری شود تا حتما فردی از معاونت امور مناطق در جلسه حاضر شود تا پاسخگو باشد.
اقراریان، دیگر عضو شورای شهر، نیز با تأکید بر اینکه معاون امور مناطق کجاست، گفت: تا حالا چند عضو شورا اعم از منتقدین، محبین و دوستداران آقای زاکانی تاکنون این نبود معاون امور مناطق را تذکر دادند، اما فایدهای نداشته است و باید فکری به حال این موضوع کرد.
منبع: sharghdaily-953012