جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > (عکس) رکوردشکنی شگفت‌انگیز نهنگ گوژپشت؛ سفر ۱۳ هزار کیلومتری برای بقا و عشق

(عکس) رکوردشکنی شگفت‌انگیز نهنگ گوژپشت؛ سفر ۱۳ هزار کیلومتری برای بقا و عشق

نهنگ گوژپشتی نر با طی‌کردن مسافت بیش از ۱۳ هزار کیلومتر، رکورد مهاجرت را شکست. تغییرات اقلیمی و جستجوی جفت، دلایل احتمالی این سفر خارق‌العاده هستند.

بعضی از حیوانات به دلیل توانایی خارق‌العاده در طی‌کردن مسافت‌های طولانی، شناخته‌شده هستند. پرندگانی که بین دو قطب زمین پرواز می‌کنند، پروانه‌هایی که مهاجرت‌های باورنکردنی را به سرانجام می‌رسانند و همچنین، کوسه‌های ابریشمی که رکوردها را می‌شکنند، همگی مثال‌هایی از این توانایی شگفت‌انگیز هستند. اما در این میان، یافته‌ای تازه از یک نهنگ گوژپشت نشان داده که این موجود، یکی از طولانی‌ترین مسیرهای مهاجرتی ثبت‌شده را طی کرده است. بااین‌حال، دلیل سفر این نهنگ گوژپشت ممکن است از چالش‌های نگران‌کننده‌ای خبر بدهد.

نهنگ گوژپشت بالغ، اولین بار در سال ۲۰۱۳ در خلیج تریبوگا، واقع در سواحل اقیانوس آرام کلمبیا، مشاهده شد. او عضوی از گروهی متشکل از هفت نهنگ دیگر بود. چهار سال بعد، در سال ۲۰۱۷، این نهنگ دوباره در باهیا سولانو در همان منطقه اما حدود ۷۸ کیلومتر دورتر از محل اولیه، دیده شد. پنج سال پس از آن، در اوت ۲۰۲۲، نهنگ در سواحل زنگبار در اقیانوس هند مشاهده شد؛ مکانی که بیش از ۱۳ هزار کیلومتر با محل اولیه فاصله داشت.

یکاترینا کالاشنیکووا، نویسنده‌ی اصلی پژوهشی که درباره مسیر مهاجرت نهنگ گوژپشت منتشر شده است، در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی این کشف را حتی برای گونه‌ای که به مهاجرت‌های طولانی‌اش معروف است «واقعاً شگفت‌انگیز و غیرمعمول» توصیف کرد.

مسیر مهاجرت این نهنگ با الگوهای مهاجرتی رایج نهنگ‌های گوژپشت متفاوت است.

به‌طور معمول، مسیر مهاجرت نهنگ گوژپشت (Megaptera novaeangliae) بسیار طولانی است. این نهنگ‌ها با تغییر فصل، از مناطق گرمسیری مناسب برای تولیدمثل به مناطق سردتری که محل جستجوی غذای آن‌هاست، سفر می‌کنند. بعضی از آن‌ها در این مسیر تا ۸ هزار کیلومتر را می‌پیمایند. این نوع مهاجرت که معمولاً بین شمال و جنوب انجام می‌شود، به «مهاجرت عرضی» معروف است. اما آنچه این نهنگ را خاص می‌کند، مسیر طولی مهاجرت است؛ سفر از شرق به غرب که با الگوهای رایج مهاجرتی نهنگ‌های گوژپشت متفاوت است.

تصاویری از این نهنگ گوژپشت نر بالغ، مشاهده‌شده در سه نقطه از دنیا.

عکاس: Kalashnikova et al / Royal Society Open Science

اما چه دلیلی نهنگ گوژپشت را وادار کرده تا چنین مسیر طولانی و غیرمعمولی را طی کند؟ پژوهشگران دو احتمال اصلی را مطرح کرده‌اند:

اولین احتمال می‌گوید تغییرات اقلیمی ممکن است توزیع کریل را که بی‌مهره‌ای آبزی با ظاهری شبیه میگو است، در مناطق تغذیه تحت‌تأثیر قرار داده باشد. کریل، غذای اصلی نهنگ‌ها است؛ اما تغییرات اقلیمی ممکن است نهنگ را مجبور کرده باشد که برای یافتن منابع غذایی، مسیرهای طولانی‌تری را طی کند.

دومین احتمال، جستجوی جفت است. معمولاً نهنگ‌های گوژپشت به مناطق تغذیه خود وفادار هستند و فقط تعداد کمی از آن‌ها در بین این مناطق جابه‌جا می‌شوند. تحقیقات پیشین نشان داده است که گاهی نهنگ‌های ماده یا نرهای جوان، برای یافتن جفت به مناطق جدیدی سفر می‌کنند. اما سفر این نهنگ نر بالغ با الگوهای رایج کمی تفاوت دارد و همین موضوع، آن را به معمایی جذاب برای دانشمندان تبدیل کرده است.

مطالعه در مجله Royal Society Open Science منتشر شده است.

منبع: خبرآنلاین

منبع: faradeed-219202

برچسب ها
نسخه اصل مطلب