نحوه محاسبه مستمری بازنشستگی با بیمهپردازی در چند کارگاه چگونه است؟
ایرنا: برخی افراد به دلایل مختلف در دو یا چند کارگاه شاغل بوده و به طور جداگانه حق بیمه پرداخت میکنند تا در زمان بازنشستگی مستمری بیشتری دریافت کنند. شاید بسیاری از بیمهشدگان که اکنون و در دوران خدمت به سر میبرند و در دو محل بیمهپرداز هستند، از نحوه دقیق محاسبه مستمری بازنشستگی اطلاع نداشته باشند.
ماده ۷۷ قانون تأمین اجتماعی همه ضوابط و شرایط را در این زمینه برای بیمهپردازان تشریح کرده است تا آنها با اطلاع و آگاهی در این زمینه، برآوردی از میزان مستمری خود در سالهای آینده داشته باشند.
اکنون این سؤالات مطرح است که آیا کارکردن با پرداخت حق بیمه در چند کارگاه میتواند تأثیری در سنوات بازنشستگی داشته باشد؟ ملاک محاسبه سنوات برای بازنشستگی در اینگونه مواقع چگونه است؟ قانون و آییننامههای اجرائی چه میگویند؟ نحوه محاسبه مستمری بازنشستگی با بیمهپردازی در چند کارگاه چگونه است؟ سابقه سنوات خدمت این افراد چگونه محاسبه خواهد شد؟
نحوه محاسبه مستمری بازنشستگی
رئیس اداره بازنشستگی پیش از موعد سازمان تأمین اجتماعی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا در پاسخ به این سؤال که ماده ۷۷ قانون تأمین اجتماعی چیست و نحوه محاسبه مستمری به چه صورت است؟ گفت: ماده ۷۷ درواقع عبارت است از یکسیام متوسط مزد یا حقوق بیمهشده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر آنکه از ۳۵.۳۰ سیوپنجم، سیام متوسط مزد یا حقوق تجاوز نکند.
اسماعیل کشکولی ادامه داد: درواقع متوسط مزد یا حقوق برای محاسبه مستمری بازنشستگی عبارت است از مجموع مزد یا حقوق بیمهشده که براساسآن حق بیمه پرداختشده و ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه تقسیم بر ۲۴، یعنی ماده ۷۷ و تبصره آن اشاره دارد به مجموع دستمزدهای مشمول کسر حق بیمه فرد در دو سال آخر که میانگین آن مبنای محاسبه میزان مستمری فرد است و حال فرد در صورت احراز شرایط، سابقه او در میانگین یا متوسط یادشده ضرب شده و بر عدد 30 تقسیم میشود تا میزان مستمری او به دست آید.
نحوه محاسبه مستمری افرادی که در 2 یا چند کارگاه کار کنند
رئیس اداره بازنشستگی پیش از موعد سازمان تأمین اجتماعی در پاسخ به این سؤال که اگر افراد در دو یا چند کارگاه کار کنند، نحوه محاسبه مستمری آنها به چه صورت است؟ تصریح کرد: فرد در هر کارگاه دارای یک مستمری مستقل است و مستمریهایی که مستقل بوده، با همدیگر جمع میشوند و بهعنوان مستمری نهایی قابل پرداخت است.
او در توضیح بیشتر افزود: به این معنا که مجموع دستمزدهای هر فرد در هر کارگاه مستقلا با هم جمع شده و وفق ماده ۷۷ قانون و بر ۲۴ تقسیم می شود و میانگین دستمزد در هر کارگاه به دست میآید و میانگینهای بهدستآمده در هر کارگاه در سابقه همان کارگاه ضرب شده و بر عدد ۳۰ تقسیم میشود؛ بنابراین برای هر کارگاه یک ماده ۷۷ اینچنینی مورد محاسبه قرار میگیرد و سپس مستمریهای بهدستآمده از هر کارگاه با همدیگر جمع میشود و مستمری نهایی قابل پرداخت فرد را تشکیل میدهد.
کشکولی درباره ماده ۳۴ قانون تأمین اجتماعی هم توضیح داد: درصورتیکه بیمهشده برای دو یا چند کارفرما کار کند، هریک از کارفرمایان مکلفاند به نسبت مزد یا حقوقی که میپردازند، حق بیمه سهم بیمهشده را از مزد یا حقوق او کسر و به انضمام سهم خود به سازمان پرداخت کنند.
او اظهار کرد: چنانچه بیمهشدگان در یک یا چند کارگاه اشتغال داشته باشند، هر کارفرما مسئول پرداخت حق بیمه سهم خود است و کارفرما باید به پرداخت حق بیمه سهم خود اقدام کند.
تغییر در نحوه محاسبه مستمری در چند کارگاه به منظور رعایت عدالت
رئیس اداره بازنشستگی پیش از موعد سازمان تأمین اجتماعی در پاسخ به اینکه آیا نحوه محاسبه مستمری نسبت به سابق تغییری داشته است؟ گفت: از آنجا که برخی افراد در ۱۵ و ۲۰ سال و حتی ۳۰ سال همزمان دارای پرداخت حق بیمه از دو محل کارگاهی بودند، در محاسبه با روش قدیمی صرفا مجموع دستمزدهای دو سال آخر افراد در دو کارگاه تجمیع و مبنای محاسبه میشد و هیچگونه تفاوتی میان فردی که ۳۰ سال در دو محل اشتغال داشت و حق بیمه پرداخت کرده بود، با فردی که فقط در دو سال آخر دارای بیمهپردازی از دو محل کارگاهی بود، وجود نداشت و به منظور جلوگیری از تضییع حقوق بیمهشدگان و سازمان تأمین اجتماعی و رعایت عدالت و در راستای رعایت بند «ط» ماده ۹ قانون ساختار جامع رفاه، اینگونه موضوعات در دستور کار قرار گرفت.
کشکولی ادامه داد: بنابراین به منظور رعایت عدالت مقرر شد هر کارگاه مستقلا وفق ماده ۷۷ قانون دارای مستمری مستقل باشد که این موضوع از طرف دیوان عدالت اداری در دادنامههای شماره ۱۴۰ تا ۱۶۲ در سال ۹۴ مورد تأیید قرار گرفت.
او با ذکر چند مثال در این زمینه گفت: بهعنوان مثال فرض کنید فردی در یک کارگاه با ۳۰ سال سابقه کار، میانگین دستمزد دو سال آخر او معادل ۲۰ میلیون تومان و در کارگاه دوم با ۱۵ سال سابقه کار میانگین دستمزد معادل ۲۰ میلیون تومان است که نحوه محاسبه مستمری این فرد اینگونه است که در کارگاه اول به ازای ۳۰ سال سابقه کار همان ۲۰ میلیون تومان تعلق میگیرد، اما در کارگاه دوم به ازای ۱۵ سال سابقه کار صرفا ۱۰ میلیون تومان یعنی نصف دستمزد تعلق میگیرد که در مجموع برای این فرد در دو کارگاه در مجموع ۳۰ میلیون تومان مستمری نهایی محاسبه خواهد شد.
رئیس اداره بازنشستگی پیش از موعد سازمان تأمین اجتماعی بیان کرد: همچنین برای فرد دیگری در کارگاه اول با ۳۰ سال سابقه کار و ۲۰ میلیون تومان و در کارگاه دوم با دو سال سابقه پرداخت حق بیمه، میزان مستمری او یکمیلیونو ۳۳۳ هزار تومان میشود که در مجموع مستمری نهایی این فرد ۲۱میلیونو ۳۳۳ هزار تومان محاسبه خواهد شد و این روش محاسبه مورد تأیید مراجع قضائی و دیوان عدالت اداری است.
در زمان حاضر سازمان تأمین اجتماعی بهعنوان بزرگترین سازمان بیمهگر در کشور بیش از ۴۷ میلیون نفر و حدود ۷۴ درصد از جمعیت کشور را تحت پوشش دارد و دارای بیشترین تعداد بازنشستگان و مستمریبگیران است و براساس آمار این سازمان تا تیرماه امسال، چهارمیلیونو ۲۶۳هزارو ۱۹۸ بازنشسته تحت پوشش این سازمان قرار گرفتهاند.
منبع: sharghdaily-952805