زیرساخت اینترنت ایران نیاز به ارتقا دارد
گزارش سالانه اینترنت ایران در سال ۲۰۲۴، با استناد به دادههای جهانی کلودفلر (Cloudflare) تدوین شده و شامل تحلیلهایی از ترافیک اینترنت، پروتکلها، امنیت، خدمات محبوب و موارد دیگر است. این گزارش با هدف ارائه تصویری شفاف و جامع از وضعیت اینترنت در ایران منتشر شده و نشاندهنده تغییرات، چالشها و پیشرفتهای سال گذشته در این حوزه است. نگاهی به این گزارش در بخش امنیت و پایین بودن سرعت اینترنت در مقایسه با دنیا، نشان میدهد که زیرساختهای شبکه ایران برای ارائه یک اینترنت با کیفیت و پرسرعت نیاز ارتقای قابل توجهای دارد.
۱. ترافیک اینترنت در ایران
افزایش چشمگیر ترافیک: کلودفلر گزارش داده که ترافیک اینترنت ایران در سال ۲۰۲۴ به میزان ۲۱.۸ درصد افزایش یافته است. این رشد نشاندهنده گسترش دسترسی کاربران به خدمات اینترنتی و پذیرش بیشتر ابزارهای دیجیتال در میان مردم است.
رمزنگاری پساکوانتومی: با توجه به اهمیت امنیت اطلاعات، در سال ۲۰۲۴، حدود ۱.۸ درصد از ترافیک TLS و ۱.۳ درصد از رمزنگاری پساکوانتومی استفاده کرده است. این رقم نشاندهنده آغاز استفاده از فناوریهای پیشرفته امنیتی در ایران است.
۲. پذیرش پروتکلها و ابزارهای جدید
پروتکل HTTP/3: در حالی که پروتکل HTTP/3 در بسیاری از نقاط جهان به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته است، تنها ۱.۴ درصد از ترافیک اینترنت ایران از این پروتکل بهره میبرد. این موضوع میتواند نشاندهنده نیاز به ارتقای زیرساختهای اینترنتی و پذیرش فناوریهای نوین باشد.
موتورهای جستجو: گوگل همچنان محبوبترین موتور جستجو در ایران است و سهم قابلتوجهی از فعالیتهای اینترنتی را به خود اختصاص داده است.
۳. کیفیت اتصال اینترنت
میانگین سرعت دانلود: بر اساس دادههای گزارش، میانگین سرعت دانلود اینترنت در ایران ۲۶ مگابیت بر ثانیه بوده است. این عدد در مقایسه با میانگین جهانی همچنان پایینتر است و نشاندهنده نیاز به سرمایهگذاری بیشتر در زیرساختهای اینترنتی است.
تاخیر (Latency): میانگین تاخیر اتصال اینترنت در ایران ۱۳۰ میلیثانیه گزارش شده است که میتواند بر تجربه کاربری تأثیر منفی داشته باشد.
اتصال موبایلی: تنها ۶ درصد از ترافیک اینترنت ایران از طریق دستگاههای موبایلی انجام شده است. این رقم در مقایسه با کشورهای دیگر نسبتاً پایین است و نشاندهنده نقش پررنگتر اتصال ثابت (ثابت پهنباند) در ایران است. این گزارش در حالی خبر میدهد که ترافیک موبایلی کمتر از ترافیک ثابت است که گزارش فصلی اخیر رگولاتوری آمار متفاوتی منتشر کرده است.
۶. روندهای جدید و نوآوریها
رمزنگاری پساکوانتومی: کلودفلر از سال ۲۰۱۷ تحقیقات خود را در زمینه رمزنگاری پساکوانتومی آغاز کرده است. در سال ۲۰۲۴، این فناوری در مرورگر کروم نیز مورد استفاده قرار گرفت و پذیرش آن در ایران رشد چشمگیری داشته است.
استارلینک: این گزاش به پوشش خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک (Starlink) در ایران هم اشاره کرده است. در این بخش آمده که از ماهواره استارلینک به عنوان یک راهکار جدید در برخی مناطق ایران برای ارائه اینترنت پرسرعت و پایدار استفاده میشود. با این حال نقشه پراکندگی ارائه سرویس قابل مشاهده نیست و با انتخاب نقشه ایران برای نمایش مناطق تحت پوشش این پیام قابل مشاهده است: «ترافیک کافی از استارلینک در این کشور قابل مشاهده نیست.»
۷. اختلالات اینترنت
در سال ۲۰۲۴، تنها یک مورد اختلال عمده اینترنت در ایران گزارش شده است. این اختلالها میتوانند ناشی از عوامل مختلفی از جمله بلایای طبیعی، قطع کابلهای فیبر نوری یا محدودیتهای اعمال شده از سوی دولت باشند. در حالی کلودفلر از یک بار اختلال در شبکه اینترنت ایران در سال ۲۰۲۴ خبر میدهد که تنها با شروع کار دولت چهاردهم و در ادامه وزارت ارتباطات این دولت تقریبا از أواخر شهریور تا کنون ۵ مورد قطعی اینترنت به دلیل قطعی مسیر فیبر نوری ایران در خارج از کشور از سوی وزارت ارتباطات اعلام شده است. در یک مورد هم شرکت هایوب با گسترده شدن اختلال اینترنت در اطلاعیهای خبر داد که دلیل این اختلال گستره و عدم دسترسی کاربران به سایتهای داخل و خارج از ایران یک خطای انسانی بوده است. کارشناسان فنی اعلام میکنند که کلودفلر تنها موردهایی را در مورد قطعی و اختلال اینترنت گزارش میکند که از طریق زیرساختهای خود امکان مشاهده آن را داشته باشد.
منبع: sharghdaily-952753