کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی باکو؛ در غیاب ابرقدرتها و بدون دستاورد
کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی باکو که رویدادی بینالمللی با هدف افزایش آگاهی و همکاری بین کشورها برای مقابله با تغییرات اقلیمی است به پایان رسید. این کنفرانس توسط سازمان ملل متحد امسال در باکوی آذربایجان برگزار شد و نمایندگانی از کشورهای مختلف، سازمانهای بینالمللی، نهادهای غیردولتی و بخش خصوصی در آن حضور داشتند. تاثیرات بررسی تاثیرات تغییرات اقلیمی بر محیط زیست، اقتصاد، و جامعه، معرفی و تبادل بهترین روشها و تکنولوژیها برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و افزایش تابآوری در برابر تغییرات اقلیمی، بحث درباره منابع مالی لازم برای پروژههای مقابله با تغییرات اقلیمی و جذب سرمایهگذاریهای سبز. تقویت همکاری بین کشورها و نهادهای بینالمللی برای مواجهه با چالشهای اقلیمی، ارتقاء آگاهی عمومی و علمی درباره تغییرات اقلیمی تقویت همکاریها و توافقات بینالمللی برای کاهش اثرات منفی تغییرات اقلیمی. تشویق به نوآوری و استفاده از تکنولوژیهای پایدار و بررسی سیاستها و اقدامات لازم برای رسیدن به اهداف توافقنامه پاریس از جمله اهداف این کنفرانس جهانی بود.
کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی باکو با ارائه پلتفرمی برای بحث و تبادل نظر، تلاش کرد تا جامعه جهانی را در مسیر پایداری و حفاظت از محیط زیست هدایت کند اما اینکه موفق بود یا خیر را باید در میان مهمانان و حاضران این کنفرانس جستجو کرد. امسال در کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی باکو سران چند کشور برجسته از جمله ایالات متحده، چین، روسیه و هند غایب بودند. کشورهایی که سهم قابل توجهی از صنعت و هم چنین تاثیرات منفی بر روی محیط زیست و تغییرات اقلیمی دارند. این کنفرانس برای بحث و بررسی راههای مقابله با تغییرات اقلیمی و افزایش آگاهی بینالمللی برگزار شده بود اما تصمیم گیران مهم و تاثیرگذار در این کنفرانس غایب بودند تا این رویداد مهم بین المللی بیشتر به گردهمایی نمایشی تبدیل شود که عملا هیچ تاثیری ندارد.
غیبت سران کشورهای برجسته در کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی باکو میتواند دلایل بسیاری داشته باشد اما دلیل این غیبت میتواند نشاندهنده نبود تعهد یا اهمیت کافی در کشورهای بزرگ صنعتی برای مسائل اقلیمی عنوان کرد. همچنین، غیبت این سران سبب کاهش اعتبار و اثرگذاری کنفرانس شده است.
یکی از ارکان مهم کنفرانس تغییرات اقلیمی که هر دوره در یک کشور برگزار میشود تمرکز بر روی حذف سوختهای فسیلی است که باتوجه به غیبت کشورهای مهم صنعتی در کنفرانس تغییرات اقلیمی امسال باید عنوان کرد که مبحث حذف و جایگزینی انرژیهای تجدیدناپذیر هم چنان در میان کشورهای صنعتی مطرح نیست و برای حامیان محیط زیست چیزی شبیه به رویا شده است. کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی باکو با حضور نمایندگانی از کشورهای آسیایی، اروپایی و آفریقایی همچون ایران، آلمان، فرانسه، بریتانیا، هند، ژاپن، ترکیه، امارات، عربستان، کره جنوبی و... برگزار شد. شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست به نمایندگی از ایران در این کنفرانس جهانی شرکت کرد. این کنفرانس توسط سازمان ملل متحد و بانک جهانی برگزار شد و مسائل مرتبط با تغییرات اقلیمی و راههای مقابله با آن را مورد بحث قرار داد.