( تصاویر) کشفهایی که تاریخ ماسوله را زیر و رو میکند
باستانشناسان در ارتفاعات گیلان و در محوطه «کهنه ماسوله» شواهدی از کارگاه چلنگری یافتهاند که قدمت آن احتمالا به حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ سال پیش میرسد. کشفهای اخیر باستانشناسان ممکن است وضعیت پرونده ماسوله را که یک بار قبلا از یونسکو برگشت خورده است، تغییر دهد.
سولماز رئوف، دانشآموخته دکترای باستانشناسی دانشگاه تربیت مدرس از تابستان امسال با همراهی گروهی از باستانشناسان و محققان، کاوش در محوطه کهنه ماسوله را آغاز کرده است. محوطهای که به گفته او، در دهه ۷۰ در جریان عملیات راهسازی درحالی که یکسری کوره ذوب فلز آشکار شد، شناسایی شد. همان سال «علیاصغر مُقری» در این محوطه، یعنی «کهنه ماسوله» مستقر شد و در کاوشهای باستانشناسی آثار و شواهدی از کورههای ذوب آهن به دست آورد که دو نمونه از آن بعدها بازسازی شد.
در ابتدای دهه ۹۰ هم زندهیاد «بهروز همرنگ» کهنهماسوله را کاوش کرد و آثاری از کوره به دست آورد. همچنین در سال ۱۴۰۱ «مجتبی چرمچیان» در این محوطه آثاری از استقرار ساکنان منطقه و کورهها را به دست آورد.
کارگاه چلنگری که به تازگی باستانشناسان در کهنه ماسوله یافتهاند.
این باستانشناس درباره جزئیات نویافتههای کهنه ماسوله گفت: کورههای چلنگری داخل کف صخرهای کهنه ماسوله به دست آمده است. در دوره بعدی روی آن کفسازی شده بود و استقرار جدیدتر روی آن شکل گرفته بود.
سرپرست هیأت کاوش کهنه ماسوله افزود: به جز این، ما در قسمتهای بالاتر کارگاههای دیگری باز کردیم و در کاوشها به شواهدی از کوره و شواهدی از زندگی دامداری دست یافتیم، مثلا قیچی مخصوص پشمزنی، ظرف مخصوص کرهگیری (در زبان محلی نِرَه)، که نشاندهنده آن است مردمی که مشغول چلنگری بودند همزمان دامدار هم بودند، یافتیم. البته به چنین شواهدی در برخی سفرنامهها اشاره شده است که حاصل کاوشها تاییدی بر آن است.
باستانشناسان براساس لایههای شناسایی شده قدمت این کارگاه چلنگری را به قرن پنجم و ششم قمری نسبت دادهاند.
این باستانشناس به دیگر یافتههای این محوطه در این فصل از کاوش باستانشناسی اشاره کرد و افزود: سفالهایی که در این فصل کاوش به دست آمده است بیشتر شاخصه دوره سلجوقی دارد و دارای لعاب آبی ـ سفید، لعاب فیروزه قلم مشکی، سایهنما و... است که اینها سفالهای شاخص دورههای سلجوقی، ایلخانی و تیموری هستند.
او ادامه داد: سفالهای سادۀ محلی هم با خمیر رُس قرمزرنگ دیده میشود. خاک محلی گیلان و مازندران قهوهای مایل به قرمز است، در واقع رنگ سفال شمال با رنگ سفالهای مرکزی و جنوبی متفاوت است. به احتمال زیاد سفالهای ساده در همین منطقه تولید میشد. اما سفالهای لعابدار متعلق به مناطق دیگر است که به اینجا راه پیدا کرده است. درصد سفالهای لعابدار یافتهشده نسبت به سفالهای ساده هم کمتر است.
باستانشناسان در کارگاههای کاوش، تعداد زیادی قطعات میخ پیدا کردهاند که برای ثبت و ضبط جمعآوری شده است.
رئوف در پاسخ به این پرسش که معادن سنگ آهن ماسوله در کجا شناسایی شدهاند؟ توضیح داد: معادن سنگ آهن در کوههای اطراف شناسایی شده است. شواهد خیلی فراوانی هم دارد. پشتِ کوهِ بالا دست ما شواهد خردههای سنگ آهن موجود است. آثار کورههایی را هم به صورت خیلی ابتدایی یافتهایم. در کوه روبرویی هم که «گورنگ» نام دارد یکی از معادن خیلی بزرگ استخراج سنگ آهن وجود دارد. سطح این کوه سیاه است و سنگ آهن فراوانی دارد.
این باستانشناس درباره اینکه آیا در منطقه شواهدی پیدا شده است که در کهنه ماسوله کارگاه اسحهسازی وجود داشته است؟ گفت: ما شواهدی از شمشیر آهنی نداشتیم ولی سنگساب در کارگاه چلنگری که پیدا شده به علت بزرگی و حجم، لزوما کاربردش برای ساخت داس و تبر و... نیست و حتما باید برای ابزارهای بزرگتر استفاده میشده است. نمیتوان قطع به یقین گفت این سنگساب برای ساخت شمشیر باشد اما احتمالش وجود دارد.
باستانشناسان قصد دارند گورستان کهنه ماسوله را که در این محدوده قرار دارد، کاوش کنند.
سرپرست هیأت کاوش کهنه ماسوله درباره اینکه کاوشها تا چه زمانی ادامه دارد؟ گفت: امیدواریم شرایط آب و هوایی به ما اجازه دهد بیشتر کار کنیم. بادهای شدید منطقه مانع کار است. کل تابستان که همه جا گرم بود ما در این ارتفاع مه داشتیم و هوا سرد بود و بارندگی داشتیم.
رئوف درباره اینکه محوطه کهنه ماسوله به چند فصل کاوش نیاز دارد؟ اظهار کرد: ما یک فصل به مدت دوماه کار کردیم و یکسری شواهد یافتیم که تاکنون شناسایی نشده بود. مسلما اگر پنج تا شش فصل دیگر در محوطه کار کنیم یکسری اطلاعات دیگر بدست میآوریم که این پازل را تکمیل میکند. مثلا ما تاکنون نمیدانستیم اینجا چلنگری هم انجام میشده است. فکر میکردیم که فقط اینجا کوره دارد و مراحل اولیه ذوب آهن انجام میشده و کارهای ثانویه در منطقه دیگری انجام میشد اما وقتی کارگاه چلنگری را یافتیم برای ما مسجل شد کارهای ثانویه هم در این منطقه انجام میشد.
کورهای که در کاوشهای پیشین باستانشناسان بهدست آمده است، محوطه کهنه ماسوله
محققان چینی در کهنه ماسوله که برای انجام آزمایشهای باستانسنجی در این منطقه حضور دارند.
پرونده ماسوله درحال تکمیل است تا دوباره در یونسکو بررسی شود. کاوشهای باستانشناسی برای پاسخ به ابهامهای این پرونده انجام میشود.
منبع: ایسنا
منبع: faradeed-216890