( تصاویر) آشنایی با جنگنده میتسوبیشی F-2؛ پسرعموی ژاپنی F-16
معمولاً برند میتسوبیشی با خودروهایی همچون اوت لندر شناخته میشود اما کمپانی مادر میتسوبیشی که صنایع سنگین میتسوبیشی نام دارد در صنایع گوناگون از جمله صنایع نظامی حضور داشته و هواپیماهای تجاری و نظامی را تولید میکند.
پیمانکاران نظامی همچون لاکهید مارتین و بوئینگ از مدتها پیش مجوز استفاده از طرحهای خود را به کشورهای دیگر اعطا میکنند و بنابراین اگر جنگندهای خارجی مشابه محصولات این شرکتهای آمریکایی به نظر میرسد علتش همین همکاریهای نزدیک است. جنگنده F-2 یکی از همین محصولات است که بر پایه جنگنده جنرال داینامیکس F-16 دهه ۷۰ میلادی شکل گرفته است.
زمانی که میتسوبیشی شروع به ساخت نمونه پروتوتایپ F-2 کرد، جنگنده F-16 فالکن به مدت بیش از یک دهه بود که در نیروی هوایی آمریکا خدمت میکرد و به همین دلیل تیم طراحی و مهندسی F-2 درک خوبی از تواناییها و ویژگیهای محصول نهایی خود داشت.
این تیم بالهای F-2 را از اپوکسی گرافیت و کامپوزیتهای گوناگون تولید کرد تا هم وزن کلی جنگنده کاهش یافته و هم استحکام آن بهبود یابد. بدنه این هواپیما حدود ۴۳ سانتیمتر طویلتر از F-16 است و طول کلی آن به حدود ۱۵.۵ متر میرسد. میتسوبیشی همچنین در ساخت جنگنده خود از متریال جاذب امواج رادیویی استفاده کرد تا F-2 در رادارها پنهان شود، چیزی که اولویت اصلی جنگندههای نسل پنجم به شمار میرود.
باید دانست ابزار و کاربر مکمل یکدیگر هستند و نیروهای هوایی آمریکا و هلند این موضوع را در عملیاتی که در سال ۱۹۹۹ و در کوزوو انجام شد نشان دادند. در آن زمان نیروی هوایی یوگوسلاوی سابق دارای میگ ۲۹ و ۲۱ به همراه برخی جنگندههای دیگر بود.
خلبانهای آمریکا در آن عملیات توانستند ۵ جنگنده یوگوسلاوی را در نبردهای هوایی سرنگون کنند و در اولین شب جنگ نیز F-16 هلند توانست میگ ۲۹ را شکست دهد. البته داستان نیروی هوایی چین فرق میکند چراکه این کشور دارای جنگندههای بهتری است و نگرانکنندهترین موضوع برای ژاپنیها میتواند جنگنده نسل پنجمی J-20 باشد که رقیبی برای F-22 رپتور و F-35 لایتنینگ II به شمار میرود و تقریباً از هر نظر بهتر از جنگندههای F-2 و F-16 است.
ژاپن نیز هماکنون نیازمند جایگزین کردن میتسوبیشی F-2 با جنگندهای مدرن است و تولید محصولی نزدیک به جنگندههای نسل پنجم نخواهد توانست نیازهای این کشور را به ویژه در مقابله با چین رفع کند. به همین خاطر احتمال استفاده از F-16 ارتقا یافته بجای F-2 کم است و بسیاری از کارشناسان اظهار میدارند F-2 هزینههای نگهداری بالایی دارد و بهروزرسانی آن از نظر هزینهای مقرون به صرفه نخواهد بود مخصوصاً اینکه جنگنده F-15 ایگل قدیمی در مقایسه با F-2 برتری دارد.
به همین خاطر است که ژاپنیها با همکاری بریتانیا و ایتالیا روی جنگنده نسل بعدی کار میکنند و قبلاً هم جنگنده نسل پنجم F-35 لایتنینگ را بکار گرفتهاند. البته به نظر میرسد F-2 حداقل تا دهه آینده میلادی در خدمت نیروی هوایی این کشور خواهد بود و پس از آن جای خود را به جنگندههای جدید خواهد داد.
منبع: خبرآنلاین
منبع: faradeed-216691