علم چطور دژاوو را توجیه میکند؟
اگر نمیدانید دژاوو یا آشنا پنداری چیست و علم چطور آن را توضیح میدهد، این مقاله مخصوص شماست. تابهحال برایتان پیشآمده که وارد اتاق جدیدی شوید و حس عجیبی به شما دست دهد، گویی که قبلاً نیز آنجا بودهاید؟ بااینکه مطمئن هستید که قبلاً هرگز در آن اتاق نرفته بودید؟
به گزارش خبرآنلاین، یا مثلاً فردی برای اولین بار چیزی میگوید، اما حس میکنید که این حرف را قبلاً شنیدهاید، درصورتیکه اینطور نیست. این دقیقه خود دژاوو است؛ پدیدهای که تا به امروز بهخوبی درک نشده، اما دانشمندان ایدههایی متعددی دراینباره دارند.
دژاوو چیست؟
دژاوو احساس ترسناکی است که شما قبلاً همان تجربه را داشتهاید. آکیرا اوکانر، روانشناس و مدرس ارشد دانشکده روانشناسی و علوم اعصاب سنت اندروز دراینباره توضیح داد که دژاوو احساسی خودانگیخته و گریزان است که عملکرد آگاهی را آشکار میکند و این امکان را برایمان فراهم میکند تا تفاوت بین آنچه احساس میکنیم و آنچه میدانیم درست است را ببینیم.
این تجربه زمانی اتفاق میافتد که نواحی خاصی از مغز، بهویژه بخشی که مسئول تشخیص آشنایی است، دچار حرکتی ناگهانی شده یا سیگنالهای آشنای کاذبی را میفرستد. این باعث ایجاد هرجومرج کوتاهی میشود که منجر به ایجاد حس تشخیص می شود که با درک فعلی در تضاد است. دژاووی خودآگاه، راهی است که مغزتان به شما اطلاع میدهد که حافظهای که تجربه میکنید نادرست است (البته این چیز خوبی است؛ چون بدین معناست که لوبهای پیشانیتان همانطور که باید، کار میکنند.)
اما شاید بزرگترین مشکل اینجاست که هیچ دلیل واقعیای برای انسانها برای تجربه دژاوو وجود ندارد. این فقط شیوه پرزرقوبرق مغز ما برای منطقی جلوه دادن یک تجربه گیجکننده انسانی است و به ما میگوید که ما ماشینهای حسی هستیم.
اوکانر ادامه داد:«ما همیشه سعی میکنیم محیط و چیزهای اطرافمان را درک کنیم. الگوها را تشخیص میدهیم و سعی میکنیم بفهمیم چرا چیزهایی که در خارج از ما هستند اتفاق میافتند و فقط متوجه میشویم که عجیب است و سپس ادامه میدهیم.»
منبع: fararu-802913