جستجو
رویداد ایران > رویداد > سیاسی > واکاوی چرایی سفر منطقه‌ای لاریجانی به لبنان و سوریه

واکاوی چرایی سفر منطقه‌ای لاریجانی به لبنان و سوریه

به نظر می‌رسد آقای لاریجانی برای کاهش تنش و در راستای رویه‌ای که ایران اخیرا دنبال می‌کند به عنوان مشاور رهبری، به سفر‌های منطقه‌ای رفت تا با مقامات ارشد لبنان و سوریه دیدارکند. چرا که زمزمه‌هایی شنیده می‌شود که بشار اسد به سمت اعراب چرخیده و در نتیجه روابط ایران و سوریه تا حدودی تفاوت پیدا کرده است.

به نظر می‌رسد آقای لاریجانی برای کاهش تنش و در راستای رویه‌ای که ایران اخیرا دنبال می‌کند به عنوان مشاور رهبری، به سفر‌های منطقه‌ای رفت تا با مقامات ارشد لبنان و سوریه دیدارکند. چرا که زمزمه‌هایی شنیده می‌شود که بشار اسد به سمت اعراب چرخیده و در نتیجه روابط ایران و سوریه تا حدودی تفاوت پیدا کرده است. همین امر می‌تواند برای محور مقاومت ایجاد مشکلاتی جدی کند و لطمه‌ای سنگین به این محور بزند. درباره لبنان نیز، شرایطی خاص مطرح است و نبینه بری، رئیس پارلمان و نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان در تلاشند قطعنامه ۱۷۰۱ را احیا کرده و حزب الله را ضمن خلع سلاح، مجبور به عقب نشینی کنند. درواقع هدف این است که حزب الله تبدیل به یک حزب شود و فعالیتی هم نداشته باشد. این‌ها به معنای لطمه‌ای جدی به محور مقاومت خواهد بود و طبیعتا دکتر علی لاریجانی با هدف رایزنی در همین زمینه‌ها سفر کرده است.

به گزارش فرارو؛ علی لاریجانیف اخیرا سفری به کشور‌های ملتهب منطقه از جمله سوریه و لبنان داشته است. وی، روز جمعه ۲۵ بهمن پس از دیدار با مقامات لبنانی در مصاحبه‌ای گفت: «ما دنبال برهم‌زدن چیزی نیستیم. ما دنبال حل مسائل هستیم. ما در همه شرایط پشتیبان ملت لبنان هستیم. آنانی که اوضاع را برهم می‌زنند نتانیاهو و اطرافیان او هستند.»

فرستاده ویژه رهبری، در پاسخ به پرسشی درباره اینکه «آیا تصمیم لبنان و موضع این کشور در زمینه توافق۱۷۰۱را قبول می‌کنید یا خیر»، اظهار کرد: «ما از هر موضوع مهمی که مسوولان و مقاومت لبنان بپذیرند، حمایت می‌کنیم.». با توجه به اهمیت این سفر، پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که آیا سفر لاریجانی به منطقه و ارسال پیام رهبری به پایان تنش در لبنان خواهد انجامید؟ جلال ساداتیان، دیپلمات پیشین ایران در انگلستان و کارشناس ارشد سیاست خارجی در گفتگو با فرارو به بررسی و تحلیل این حمله پرداخته است:

هدف اصلی سفر لاریجانی، رایزنی درباره محور مقاومت بود

[دستاورد‌های سفر لاریجانی چه خواهد بود؟] جلال ساداتیان به فرارو گفت: «به نظر می‌رسد آقای لاریجانی برای کاهش تنش و در راستای رویه‌ای که ایران اخیرا دنبال می‌کند به عنوان مشاور رهبری، به سفر‌های منطقه‌ای رفت تا با مقامات ارشد لبنان و سوریه دیدارکند. چرا که زمزمه‌هایی شنیده می‌شود که بشار اسد به سمت اعراب چرخیده و در نتیجه روابط ایران و سوریه تا حدودی تفاوت پیدا کرده است. همین امر می‌تواند برای محور مقاومت ایجاد مشکلاتی جدی کند و لطمه‌ای سنگین به این محور بزند. درباره لبنان نیز، شرایطی خاص مطرح است و نبینه بری، رئیس پارلمان و نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان در تلاشند قطعنامه ۱۷۰۱ را احیا کرده و حزب الله را ضمن خلع سلاح، مجبور به عقب نشینی کنند. درواقع هدف این است که حزب الله تبدیل به یک حزب شود و فعالیتی هم نداشته باشد. این‌ها به معنای لطمه‌ای جدی به محور مقاومت خواهد بود و طبیعتا دکتر علی لاریجانی با هدف رایزنی در همین زمینه‌ها سفر کرده است. آقای لاریجانی از یک سو شنونده طرف مقابل بود و از سوی انتقال دهنده پیام رهبری.»

وی افزود: «غربی‌ها همیشه در قبال ایران، ۳ مطلب را روی میز داشته اند. مسئله هسته ای، مسئله منطقه ایران و نیرو‌های نیابتی و البته مسئله برد موشکی ایران. غربی‌ها همواره در این ۳ بخش طی سال‌های اخیر با ایران تنش‌هایی داشته اند. ایران این ۳ موضوع را غیرقابل مذاکره می‌دانست، اما اکنون شرایط تا حدودی تغییر کرده و از صحبت‌های اخیر آقای عراقچی نیز مشخص است که قرار است توافق‌هایی که به شکل قدیمی داشتیم کنار رفته و روشی جدید را اجرایی کنیم. طبیعیست که رفتار‌های ایران طی حملاتی که اسرائیل علیه نیرو‌های مقاومت منطقه داشته، تا حد زیادی تغییر کرده است و هم اروپایی‌ها و هم آمریکایی‌ها با دقت این تحولات را دنبال و احساس نگرانی می‌کنند. هر نوع درگیری بین ایران و اسرائیل همانطور که بار‌ها از سوی همه متخصصان مطرح شده، همه کشور‌های منطقه را درگیر می‌کند و اتفاقا اروپا و آمریکا نیز به دلیل روابط با کشور‌های منطقه از این قاعده مستثنی نیستند.»

زمین و مهره‌های بازی منطقه در حال تغییر است

دیپلمات پیشین ایران در انگلستان در ادامه گفت: «موضوع هسته‌ای ایران می‌تواند یکی از مهمترین موضوعاتی باشد که به زودی مورد بحث قرار گرفته و مناقشات آن در صورت همراهی طرفین و عدم سنگ اندازی ها، حل شود. اما من سفر آقای لاریجانی را صرفا مرتبط با مسائل منطقه و نیرو‌های مقاومت میبینم. نیرو‌هایی که در سوریه و لبنان حضور دارند و نوع عملکردی که اسرائیل در منطقه انجام می‌دهد ان‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما نباید فراموش کنیم که ترامپ و تصمیم‌های او در منطقه نیز حائز اهمیت خواهد بود. تصمیم‌های احتمالی ترامپ می‌تواند به طور کامل بر همه تحولات منطقه از حمله تنش‌ها در لبنان و غزه موثر باشد.»

وی افزود: «اکنون که نجیب میقاتی نوع برخورد خود درباره حزب الله به سمتی برده که صراحتا با اقدامات حزب الله اعلام مخالفت می‌کند، زمین بازی و مهره‌های بازی تا حدی تغییر کرده است. شهادت رهبران بزرگ حزب الله، حملات به زیرساخت‌های جنوب لبنان، آوارگی مردم و درگیری‌های زمینی که البته مقاومت در برابر آن ایستادگی می‌کند، در کنار حملات هوایی گسترده، شرایط را به سمتی برده که مقام‌های لبنان مواضعی جدید اتخاذ کنند. هرچند در دیدار اخیر آقای لاریجانی با مقامات لبنانی تاکید شده است که تعامل باید به سمتی باشد که نتیجه نهایی به نفع همه طرفین باشد. نتایج این دیدار مهم، طی هفته‌ها یا حتی ماه‌های آتی مشخص خواهد شد.»

منبع: etemadonline-685648

برچسب ها
نسخه اصل مطلب