جستجو
رویداد ایران > رویداد > فرهنگی > انسان‌ها «150 هزار سال قبل» در این دره در تاجیکستان زندگی کرده‌اند

انسان‌ها «150 هزار سال قبل» در این دره در تاجیکستان زندگی کرده‌اند

باستان‌شناسان یک پناهگاه سنگی پارینه‌سنگی را با صدها ابزار سنگی، تیغه و استخوان در دره‌رودی در تاجیکستان کشف کرده‌اند. قدمت آثار کشف شده طبق تخمین‌ها به 150 هزار سال قبل می‌رسد.

فرادید| گروهی از باستان‌شناسان در حال قدم زدن در دره‌رودی در آسیای مرکزی بودند و چشم‌انداز پرصخره‌ای را بررسی می‌کردند تا بلکه چیزی پیدا کنند که حتی «کمی» به دست انسان تغییر داده شده باشد. یک برآمدگی سنگی توجه آن‌ها را به خود جلب کرد و دلیل خوبی هم داشت چون معلوم شد یک محوطه‌ی «نادر» از دوره ماقبل تاریخ با صدها دست‌سازه است. 

به گزارش فرادید، یوسی زیدنر و شروف قربانوف سال ۲۰۲۲ «دره زرافشان» تاجیکستان را با یک هدف بررسی کردند: یافتن هرگونه اثر از زندگی انسان‌ها در دوره پارینه‌سنگی! 

دوران پارینه‌سنگی صدها هزار سال را در بر می‌گرفت، اما محققان به دنبال یافته‌هایی از دوره‌های میانی و پسین آن بودند که تقریباً ۲۵۰۰۰۰ سال پیش آغاز شد و حدود ۱۰۰۰۰ سال پیش به پایان رسید. 

محققان در طول این بررسی، متوجه یک پناهگاه سنگی شدند که در ارتفاع حدود ۴۰ متری بالای رودخانه در صخره‌ها حکاکی شده بود و هنوز مقداری دست‌سازه‌های سنگی در نزدیکی آن وجود داشت. آن‌ها که کنجکاوی‌شان برانگیخته شده بود، تصمیم گرفتند دقیق‌تر بررسی کنند. 

سنگر حفرشده در پناهگاه صخره‌ای سوئی هاوْزاک، عکس از زیدنر و کوربانوف (۲۰۲۴) 

باستان‌شناسان در سوئی هاوْزاک، بیش از ۵۰۰ دست‌سازه که بیشتر آن‌ها اقلام سنگی بودند پیدا کردند، مثلاً تراشه‌ها و زبانه‌های سنگی. 

برخی از استخوان‌های یافت‌شده در سوئی هاوْزاک. عکس از زیدنر و کوربانوف (۲۰۲۴) 

سنگ چخماق‌های سوخته‌ی ماقبل‌تاریخ، زغال چوب و خاکستر از یافته‌های دیگر در این کاوش و گواه استفاده از آتش در پناهگاه هستند. 

یک دست‌سازه‌ی سنگی ماقبل تاریخ که در سوئی هاوْزاک یافت شده است. عکس از زیدنر و کوربانوف (۲۰۲۴) 

پناهگاه صخره‌ای سوئی هاوْزاک (Soii Havzak) در چند مایلی شمال پنج‌کند، شهری در غرب تاجیکستان و نزدیک مرز با ازبکستان است. تاجیکستان محصور در خشکی با افغانستان، قرقیزستان و چین هم‌مرز است.

مترجم: زهرا ذوالقدر

منبع: faradeed-214599

برچسب ها
نسخه اصل مطلب