(ویدئو) از افسانه شتر عبدو چه می دانید؟ چرا این کلوت دلوار شبیه شتر است؟
جاذبههای طبیعی جنوب کشور فقط در ساحل نیلگون خلیج فارس خلاصه نمیشود و کلوتهای بوشهر هم دیدنی است. بخشی از مساحت بوشهر خشک و بیابانی است و پوشش گیاهی اندکی دارد؛ درست جایی گردشگران تماشای ستارگان را انتخاب میکنند.
در همین محل نیز کلوتهایی به دست طبیعت شکل گرفتهاند که در نوع خود یک جاذبه گردشگری است؛ مثل کلوت شتر که به دلیل شکل ظاهری آن به شتر به این نام خوانده میشود. کلوتهای کوه مُند شهرستان دشتی در بوشهر که حاصل فرسایش آب و باد هستند از زیباترین جاذبههای گردشگری بوشهر محسوب میشوند و کلوت شتر هم همین جا دیده میشود.
افسانه شتر عبدو
در بین کلوتهای کوه مند دشتی که هر یک حاصل دست طبیعت است، یکی شبیه شتر است و در خودش به یک جاذبه گردشگری تبدیل شده. محمد نعمتی، پژوهشگر کلوتهای ایران میگوید: «کوه مند ۲۵ میلیون سال پیش زیر دریاهای کم عمق پدیدار شده و کلوتهای آن در جاهایی که زمین سختی کمتری داشته، بر اثر فرسایش باد و آب و یا فرسایشهای ناشی از تضارب بادهای تند شمالی و جنوبی شکل گرفتند. همین پیشینه دیرین زمینشناسی سبب افسانهسازی درباره کلوتهای شدهاست.
نیاکان تنگستانی آنگاه که از درک پیشینه شکلگیری کلوتها باز ماندند خیالپردازی کردند و معتقد بودند که کشمکش خاک با باد یا آب در قامت یک شتر ظاهر شده، بربوییهای دلواری آن را شتر عبدو خواندند.» کلوتهای مند در نبردهای تاریخی نقش سرپناه را داشته و به گفته نعمتی، کلوتهای حاشیه دلوار در سال ۱۹۱۵ سنگر دوم دلواریها در نبرد رئیسعلی با متجاوزان انگلیسی بوده که برای پناهگاه زنان و کودکان استفاده میشد.
محافظت از کلوتها
بخشی از دیوارهای کلوتها سست و بهتر است گردشگران این جاذبه طبیعی را با فاصله تماشا کنند و لذت ببرند، زیرا خطر ریزش و گرفتار شدن در دالانها وجود دارد. خطر گزندگان هم در کلوتها وجود دارد.
فیلم این کلوت را ببینید:
منبع: همشهری
منبع: faradeed-213413