هیچ چیز نمیتواند جایگزین تدریس حضوری معلم در ۳ سال اول ابتدایی شود
طبق تصمیم ستاد ملی کرونا قرار است مدارس از 15 شهریور میزبان دانشآموزان باشند هر چند که وزیر آموزش و پرورش امروز گفته است: چنانچه موج دوم شیوع کرونا که در آن قرار داریم، تشدید شود و تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا تغییر کند، امکان تغییر زمان بازگشایی مدارس از 15 شهریور ماه نیز وجود دارد.
با این وجود، فعلاً تصمیم بر این است که مدارس از 15 شهریور باز شوند و دانشآموزان بهصورت گروهی با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در کلاسهای درس حاضر شوند که همین موضوع باعث میشود حضور دانشآموزان در مدارس روزانه نباشد و آنها هفتهای سه روز به کلاس درس بروند.
پنجشنبهها نیز به کمک جریان آموزش در مدارس میآید و دیگر خبری از تعطیلی روزهای پنجشنبه نیست.
آموزش و پرورش از سال تحصیلی که گذشت، تجاربی در حوزه آموزش مجازی کسب کرده است و حالا در سال تحصیلی جدید ترکیبی از آموزش مجازی و حضوری را ارائه خواهد کرد.
مهمترین دلیل برای بازگشایی مدارس کشور مسئله کیفیت آموزشها و تأثیر آن بر افت تحصیلی و نابرابری آموزشی است؛ اگرچه معلمان در سال تحصیلی که گذشت تلاش بسیاری برای دسترسی دانشآموزان به آموزش مجازی انجام دادند با این وجود برآوردهای اولیه نشان میدهد دسترسی به آموزشها لزوماً به یادگیری با کیفیت نینجامیده است و این نقصان در سالهای آینده آموزشوپرورش را با افت مزمن تحصیلی دانشآموزان مواجه خواهد کرد و قربانیان اصلی آن دانشآموزان مناطق کم برخوردار کشور خواهند بود و شاید به این دلیل است که برخی کارشناسان معتقدند عدم بازگشایی مدارس به معنای سقوط دومینویی یادگیری دانشآموزان اقشار غیرمرفه جامعه است.
البته بازگشایی مدارس نیز باید به شرط تضمین سلامت دانشآموزان باشد یعنی در شرایطی که احساس شد حضور فیزیکی در مدارس میتواند ذرهای سلامت دانشآموزان را به مخاطره بیندازد نباید مصلحتاندیشی کرد و باید از روشهای جایگزین همچون آموزش مجازی و تلویزیونی بهره برد همچنین در زمان حضور دانشآموزان در مدارس فاصلهگذاری اجتماعی، ضدعفونی فضای مدرسه و رصد موارد مشکوک به ابتلا جزو نخستین شرط بازگشایی مدارس است و در این رابطه کادر مدرسه باید با احساس مسئولیت بیشتر رعایت نکات بهداشتی را به ویژه به دانشآموزان دبستانی گوشزد کنند. در کنار آن در مناطق روستایی و عشایری که جمعیت کلاسهای درس کمتر است به رویکرد آموزش حضوری با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی اقدام کرد.
در همین رابطه جبار کوچکی نژاد؛ نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی درباره روشهای آموزش مدارس در سال تحصیلی جدید اظهار کرد: در کنار ضربه کرونا به اقتصاد و گردشگری کشور بخشی از این ضربه به سیستم آموزشی است که نتیجه خود را سالهای بعد نشان میدهد.
وی افزود: آنگونه که پیشبینیها بازگو میکنند در فصل پاییز نیز شاهد کرونا خواهیم بود بنابراین نظام آموزشی کشور سال تحصیلی جدید نیز درگیر این معضل است البته آموزش و پرورش، آموزشها را از طریق صدا و سیما و فضای مجازی ارائه میکند که تمام اینها خوب است اما باید به آموزشهای پایه در دوره ابتدایی و به ویژه کلاس اول دبستان دقت داشت که در این دوره هیچ روشی جایگزین آموزش معلم نخواهد شد و اگر نظام آموزشی از این موضوع غفلت کند در آینده دچار ضربه خواهد شد.
این نماینده مجلس گفت: از آنجایی که معلم برای دانشآموز دوره ابتدایی جایگزین ندارد و پدر و مادر و فضای مجازی نمیتوانند کار سخت آموزش را برعهده بگیرند توجه به آموزش حضوری ضرورت دارد؛ در دورههای تحصیلی بالاتر مانند دبیرستان و دانشگاه میتوان آموزشها را مجازی ارائه و مشکل را تاحدودی حل کرد اما در سه سال نخست دوره ابتدایی حتماً باید معلم حرفهای که روش خاص تدریس را میداند، به کودک آموزش دهد.
وی ادامه داد: آموزش و پرورش باید برای بازگشایی مدارس به استانها اختیار بدهد یعنی مناطقی که وضعیت آنها سفید است و مناطقی که وضعیت آنها حاد نیست را جدا کرده و شورای آموزش و پرورش استانها را فعال کرده تا آنها درباره فعالیت مدارس تصمیم بگیرند نه اینکه یک تصمیم متمرکز برای کل کشور بگیرند و بگویند تمام مدارس تعطیل هستند این یک آسیب است.
کوچکی نژاد تصریح کرد: آموزش و پرورش میتواند دانشآموزان را به صورت شیفتی و با فاصلهگذاری اجتماعی چند روز در هفته به مدرسه بیاورد؛ به هرحال شرایط سختی است و آسیبی که سیستم آموزشی میبیند آن هم در آموزشهای پایه بسیار جدی است.